Hur blir man hundra år? Maj Widell från Jönköping kanske kan ge en ledtråd.
– Jag har njutit av livet och varit intresserad av att sy, väva och allt som har med skapande att göra, berättar hon från sitt trygghetsboende med utsikt över Vättern.
Hon har läst tidningen Dagen sedan 1948, och är en del av en minskande skara som varit med ända från starten. Från 1950-talet minns hon hur många av de kända namnen inom pingstväckelsen bodde hos familjen, när de var på besök.
– Lewi Pethrus var väldigt mysig och personlig. Han var mjuk och man såg inte någon domderande storhet eller så. Han var väldigt lågmäld och lade märke till detaljer. Han såg till exempel att jag hade bandage på knät när jag stod framme i kyrkan. Då frågade han senare vad jag gjort, berättar hon.
Blev sjuksköterska
Maj Widell föddes i Borlänge och växte upp tillsammans med sju syskon. Pappa var folkskollärare och själv visste hon tidigt att hon ville utbilda sig till sjuksköterska.
– Det var ett värdigt yrke, och när jag såg de uniformerna tänkte jag att det var nog det finaste man kunde bli.
Beslutet ledde henne till Stockholm, där hon före examen fick anställning som biträde på ett mentalsjukhus.
– Då skötte jag åtta patienter helt ensam, med stor risk för mig själv. Det var en som drog tag i mitt hår allt vad hon kunde, så det lossnade hårtussar. Det var inget att göra åt, säger hon.
Mötet med människor
Men tiden inom vården blev inte så långvarig. Efter en tid bosatte hon sig i Jönköping, gifte sig med Erik och tillsammans fick de tre barn.
– Jag trivdes med vården men mötet med människorna var det mest intressanta egentligen. Sedan svek jag kanske mitt kall, och blev företagare i glas och porslin av en händelse. Och det gick ju bra, vi startade flera butiker efterhand.
Maj Widell minns den väckelse som ägde rum i Jönköping när hon var ung.
– Alla gick till kyrkan, för ingen vågade stanna hemma. Man stod i kö i en timme för att få plats i kyrkan, och det var möten varje dag.
Med på intervjun är även dottern Inga-Lill Lindsten. Hon ser tillbaka på sin mammas liv med tacksamhet.
– Det som kännetecknar mamma är att hon alltid varit så enormt gästvänlig, det var så många som kom och bodde hos oss när vi var små. Jag skulle säga att hon är väldigt fördomsfri och aldrig har talat illa om några människor. Församlingen har alltid varit väldigt viktig för henne, hon har alltid älskat den, säger hon.
Haft öppet hem
Under åren har Maj Widell även haft tät kontakt och skapat relationer till invandrare, mest från Iran.
– Det har varit viktigt att ha ett öppet hem eftersom jag är uppvuxen i en stor familj. Det tror jag är vad som betyder mest, att jag är van att ha många människor omkring mig, säger hon.
Sedan några år tillbaka bor hon på ett trygghetsboende i Jönköping, där hon har utsikt över Vättern. Hörseln har blivit lite sämre med åren, men hon är i övrigt mycket klar i huvudet.
– Jag älskar naturen, och kan njuta av Guds skapelse varje dag.
Har du några fler råd för att leva så länge som du gjort?
– Man gör det som är roligt, och lär sig saker hela tiden. Det är viktigt. Och så har jag ätit husmanskost, och varit ganska noga med att äta grönsaker. Och havregrynsgröt på morgonen.
---
Fakta: Maj Widell
- Aktuell: Fyllde 100 år den 26 mars.
- Född: I Borlänge. Har bott i Stockholm och nu i Jönköping.
- Firar: Med släkt och familj i centrala Jönköping på påskafton.
- Startade 1992 U-hjälpen (en second hand-butik) tillsammans med maken Erik och svåger och svägerska Ingrid och Carl-Olof Hjelmåker på uppdrag av Pingstkyrkan i Jönköping.
- Har varit medlem i församlingen sedan flytten till Jönköping, där hon deltagit i sång- och musiklivet under många år som solist och kördeltagare.
---