Jubilar

Hon kom till Sverige från Iran – och blev historisk i svensk sjukvård

Katrin Rabiei, 45, är första kvinnan med flyktingbakgrund som blivit neurokirurg i Sverige

Hon är född 1979 – samma år som den islamiska revolutionen i Iran, kom till Sverige som 13-åring och säger att familjen och tron på Gud är viktigast i livet.
– I kyrkan har jag alltid känt mig fri och accepterad som den jag är, säger Katrin Rabiei som är den första kvinnan med flyktingbakgrund som har blivit neurokirurg i Sverige.

Katrin Rabiei beskriver sin uppväxt i Teheran som att leva i två världar. Den ena i skolan och ute bland folk där hon tvingades bära slöja och leva efter muslimska lagar och regler. Den andra hemma och i kyrkan där livsstilen var mer fri och obunden.

– Vi levde dubbelliv. Utåt i det offentliga livet följde vi islam, men hemma och i kyrkan behövde jag inte täcka mitt hår och pojkar och flickor fick leka tillsammans, berättar Katrin som gick i en flickskola och som, trots att hon inte kunde leva fullt ut som hon ville, ser tillbaka på tiden i Iran med tacksamhet.

Att få växa upp i en kärleksfull familj var avgörande, och det har fått Katrin att i vuxen ålder värna om relationer i familjen och med sina vänner. I Sverige har hon utbildat sig till läkare och fått möjligheter som hon som kvinna kanske inte hade fått i sitt födelseland.

Hon har satsat högt, och lyckats i sina strävanden, mycket tack vare hårt arbete och målmedvetenhet. En viktig pusselbit som bidragit till att hon och familjen kom in snabbt i det svenska samhället är kyrkan och de kristna vänner som de fått i Sverige.

– I Teheran gick vi till en pingstförsamling och vi samlades ofta i hemgrupper. När vi kom till Sverige och Vårgårda där jag är uppvuxen, valde vi att gå med i pingstkyrkan men vi hade också bra kontakter med missionskyrkan, berättar Katrin Rabiei.

Hennes mamma är pensionär sedan några år och var i flera år pastor inom Svenska missionskyrkan (numera Equmeniakyrkan). Mammans dramatiska omvändelse på 1980-talet gjorde att familjen sökte sig till en pingstförsamling i Teheran där Katrin och hennes syskon gick i söndagsskola och sjöng i kör.

– När vi kom till Sverige var det självklart att söka oss till en församling. Under mina tonår i Sverige var församlingen viktig och jag spenderade mycket tid där. I skolan blev jag ibland mobbad, men i kyrkan blev jag accepterad för den jag var, berättar Katrin som spelade piano och sjöng i kör i pingstkyrkan i Vårgårda.

– Redan efter en vecka i Sverige var jag och min yngre bror med på ett kristet läger. Snabbare går det nog inte att komma in i det svenska samhället, säger Katrin med ett skratt. Det underlättade förstås att vi redan i Iran hade lärt oss svenska, och dessutom behärskade engelska bra.

Intresse för kroppen

Att hon valde läkaryrket bottnar i ett starkt intresse för människokroppen. Matte, fysik och biologi var de ämnen hon brann mest för under skoltiden, och på gymnasiet i Alingsås bestämde hon sig för att försöka bli läkare. Och det lyckades hon med.

Två personer, en läkare och en sjuksköterska, håller på med en operation.

År 2007 blev Katrin klar med sina läkarstudier, 2015 kunde hon titulera sig specialist i neurokirurgi och året därpå doktorerade hon. Sedan några år arbetar hon på en privat klinik i Göteborg efter att tidigare ha tjänstgjort på Sahlgrenska sjukhuset.

– Mamma sa till mig och mina syskon att vi som invandrare i ett nytt land måste kämpa lite hårdare än många andra. Så är det nog, och jag är otroligt tacksam för att vi fick komma till Sverige. Här kan vi tala och tänka fritt utan att riskera bestraffning.

Känner du dig som svensk eller iranier?

– Den frågan har jag fått många gånger och svaret har växlat. Under min uppväxt i Vårgårda var jag nog mest svensk, men ju äldre jag har blivit, desto mer lutar jag åt att jag är en blandning. Jag har studerat och bott i Australien, USA, Nederländerna och Danmark, så jag känner mig som världsmedborgare.

---

Fakta: Katrin Rabiei

  • Aktuell: Fyller 45 år den 23 mars.
  • Bor: Göteborg.
  • Familj: Mamma, syster, bror och fästman.
  • Gör: Neurokirurg.
  • Församling: Går ibland på gudstjänster i persiska församlingen Feyz i Göteborg.
  • Fritiden: Måla, teckna, skriva. ”Skulle vilja skriva om mitt liv och har andra idéer också.”
  • Övrigt: Ordförande för forskningskommittén i Europeiska neurokirurgförbundet.
  • Firar: Fest med familjen.

---

Fler artiklar för dig