Jubilar

”Trots omvändelse bär många med sig en fördömelse från andra”

Elidas skeppare Stefan Abrahamsson, 60, vill att skeppet ska vara en plats där man återupprättar människor. “Vår tro faller ganska platt om det inte finns förlåtelse”.

Det var ingen självklarhet för Stefan Abrahamsson att ta över som skeppare på Elida efter fadern, som köpte in och utvecklade konceptet med missionsbåten. Nu har den 60-årige skepparen, som är uppvuxen på Elidas däck, snart basat för fartyget i halva sitt liv. Han gläds åt alla möten med människor, men trivs allra bäst med hustrun Diana och barnen.

Stefans far, Lennart ”Tarren” Abrahamsson, var pastor i Svenska Missionsförbundet när han fick en tjänsteplacering i Kungshamn på Smögen. Där insåg han snabbt att människorna inte fyllde kyrkan, men trängdes i hamnarna. Så han köpte in en gammal båt och började segla utmed Västkusten. Besättningen sjöng och spelade från däck vid bryggorna, och ”Tarren” berättade om sin livsresa, från missbruk till kristen tro.

Hela familjen – hustrun Gun och sju barn – drogs in i arbetet och när Stefan Abrahamsson var 16 år blev han landets yngste skeppare med examen för de stora haven.

Ändå tvekade han att ta över efter sin far när han fick frågan i mitten av 1990-talet.

Kristna kan fördöma än i dag

Anledningen var en period i livet, då Stefan beskriver det som att han ”gjorde en del kullerbyttor” i sin relation.

– Men vi återupprättade vårt äktenskap och förnyade vår löften, och sakta men säkert mognade känslan att jag kunde tacka ja till att ta över som skeppare, säger han.

De tuffa åren öppnade Stefans ögon för hur ogint en del kristna bemöter trossyskon som trasslat till det för sig i en relation.

– Det har gått 30 år sedan mina felsteg, men fortfarande händer det att människor relaterar mer till det än till hur jag är i dag. Och jag vet många andra också som slagit in på en ny bana och omvänt sig, men burit med sig en fördömelse från andra, säger han.

– Men Bibeln lär oss att vi är satta i försoningens och upprättelsens tjänst, och jag vill att Elisa ska vara en plats där man återupprättar människor. Vår tro faller ganska platt om det inte finns förlåtelse.

Flera tragiska förluster

År 1996 tog Stefan Abrahamsson alltså över som ansvarig skeppare efter sin far.

– Tanken var att pappa och jag skulle jobba parallellt i två år. Men fyra dagar efter det att jag tog över så inträffade pappas olycka, och det blev kaos och kris.

Den svåra bilolyckan tog faderns liv. Det kastade in Stefan i arbetet på ett mer brutalt sätt än tänkt.

Några år senare, 1999, drabbades familjen av ett nytt slag. Då avled Stefans hustru Renée i cancer, och han blev ensam med deras två barn.

– Det var en tid när vår relation var som allra bäst, och förlusten blev väldigt tung.

Seglar utefter kusten

Med tiden fann Stefan Abrahamsson kärleken på nytt, och i dag, 23 år senare, har han tre barn med hustrun Diana.

Tillsammans seglar de nu missionssatsningens femte fartyg, Elida V.

– Just nu är vi på Kanarieöarna och seglar utefter kusten på Gran Canaria med en musikturné, säger Stefan.

Elida ”jobbar” året runt: Mellan maj och september är det bryggmöten i skandinaviska farvatten, och resten av året har besättningen fullt upp med hamnkonserter och konfirmationsläger på det spanska fastlandet och Kanarieöarna. Elida tar också med betalande passagerare på de långseglingar som från början var rena transportsträckor.

En del i dagens ordinarie besättningen, som uppgår till tolv personer, var faktiskt konfirmander för några sedan.

– Vi har ett fantastiskt team i dag och gör långsamt men säkert en generationsväxling. Så arbetet kommer att drivas vidare när jag inte är skeppare längre. Det känns tryggt.

---

Fakta: Stefan Abrahamsson

  • Aktuell: Fyller 60 år den 2 april.
  • Arbete: Skeppare på Elida.
  • Bor: På Elida och på Hällsö i Bohuslän.
  • Familj: Hustrun Diana och tre barn, 18, 19 och 5 år gamla. Två vuxna barn med framlidna hustrun Renée, 35 och 28 år gamla.
  • Gör på fritiden: Tar lite egentid, fikar och promenerar med frun, läser teologi och historia. Predikar i Hönö missionskyrka.
  • Bibelord: Första Thessalonikerbrevet 5:16-22, ”Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud”.

---

Fler artiklar för dig