Jubilar

Efter fyra generationer reklamerades han tillbaka till Sverige

David Söderströms förfäder migrerade från Sverige till USA och han föddes som fjärde generationen amerikan. Lite skämtsamt säger han att han blev ”reklamerad” efter flytten till Sverige. Vägen tillbaka gick via kärleken samt ett Guds tilltal inne på ett labb, där det stod något om Uppsala på en burk.

– Min pappa kom från en liten ort som heter Stockholm. Den har 250 invånare.

David Söderström har en något ovanlig geografilektion, där han placerar ut några kända svenska ortsnamn i USA. Det Stockholm han refererar till ligger i delstaten Maine, en svenskbyggd där alltså hans pappa växte upp innan han flyttade till storstaden Boston, vilket blev Davids barndomsstad.

– Jag hade då ingen kontakt med Sverige, berättar han.

Men numera bor han i Sala och vägen dit gick via kärleken och ett kemiskt medel.

– Det var år 1987 när var jag på en labbkurs, vi skulle separera molekyler och till vår hjälp hade vi ett medel som hade producerats av Pharmacia i Uppsala.

Tilltal om att få jobb i Uppsala

David berättar hur han tittade på burken och läste det svenska ortsnamnet.

– Det är inte ofta jag får tilltal från Gud, men just då fick jag det, att jag skulle få ett jobb i Uppsala.

Tio år senare blev det verklighet. Som kemisk analytiker har han haft flera jobb i Sverige, bland annat på Pharmacia, även om hans nuvarande arbetsgivare är Johnson & Johnson.

David Söderström är alltså född och uppvuxen i USA och har minnen av hur farmor kunde tala svenska, även om han själv aldrig fick lära sig språket. Släkthistorien går tillbaka till den 25 september 1892 då en mamma med sina fyra barn anlände till Amerika. Själv blev han den fjärde generationens amerikan.

– Min fru brukar säga att jag är reklamerad. Jag var ingen bra amerikan så de skickade mig tillbaka hit till Sverige, säger han och skrattar.

David Söderströms mamma däremot har ingen svensk bakgrund, utan snarare fransk. Det ledde till att han växte upp i Katolska kyrkan.

– Men mitt emot kyrkan fanns en stor evangelisk frikyrka, Grace Chapel. De brukade ha sommarskolor dit man kunde skicka sina barn och det gjorde min mamma. Och där blev jag frälst. Jag var nio år.

Numera är han dock svensk pingstvän och sitter i äldstekåren och i styrelsen för Salas pingstförsamling. Anledningen till att han befinner sig här är för att han mötte Tanja-Birgit år 1990, hans fru. Tillsammans har de varit på missionsfältet, utsända till Nepal av Sala pingstförsamling och uppbackade av flera församlingar i Sverige. David vill dock lyfta fram stödet från en speciell församling, nämligen Grace Chapel, kyrkan i USA där han blev frälst.

Svensk klassiker som 60-åring

Nu fyller han 60 år och det innebär en hel del träning. En av sönerna har nämligen bestämt sig för att det är dags för en svensk klassiker. David har redan betat av längdskidorna, men nu ska det tränas inför Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet.

– Det är gott att träffa människor via idrott, det finns många sökande människor inom idrotten också.

I och med åldern vill han också lyfta fram bibelordet om gamla män som får drömmar. Han blickar tillbaka på ett speciellt tillfälle när han var 17 år och jobbade som målare.

– En kollega i 65-årsåldern berättade att han haft en dröm, att jag skulle ramla ned från stegen. Jag hade då jobbat i fyra månader utan säkerhetsbälte.

– Jag tänkte att jag ska lyssna på honom. Kan du tänka dig, den dagen var det något fel på apparaten som värmde upp färg och jag fick en elstöt genom min kropp, så att jag kastades ut från stegen. Säkerhetsbältet fångade mig, annars hade jag fallit bakåt två och en halv våningar.

David berättar att han genom livet själv fått flera tilltal från Gud, och att när man blir äldre kan man också bli mer lyhörd för Guds ledning.

– Jag har också en uppmaning till ungdomar att lyssna på dem som är äldre. De kan komma med ett budskap som kan rädda ditt liv, vilket hände mig.

---

Fakta: David Söderström

  • Dagens jubilar David Söderström fyller 60 år den 26 mars.
  • Han är aktiv i pingstförsamlingen i Sala, där han tidigare varit ordförande.
  • Han är gift med Tanja-Birgit och de har tillsammans tre vuxna barn.

---

Fler artiklar för dig