Läraren och pastorn Daniel Strömner har återvänt till hemstaden Karlstad för att tillsammans med sin fru starta församling. Nu fyller han 40. Och firar med bastu.
Daniel Strömner kommer inte från en kyrklig bakgrund – ingen av hans föräldrar är församlingsaktiv. Men i samband med konfirmationen var Daniel med om något som skulle förändra hans liv.
– Jag mötte Jesus, sammanfattar han.
Sedan blir han förtegen.
– Det är lite svårt att prata om, men det var ett starkt känslomässigt möte. En, lite oväntad, frälsningsupplevelse.
Jag frågar vidare, vill veta detaljer, men Daniel Strömner ger svepande, kortfattade svar. Så hejdar han sig:
– Alltså du kanske tycker att jag svarar jättetråkigt, men jag har en trist erfarenhet från en annan intervju, och jag märker att den sitter i.
Tydligt att journalisten inte gillade kyrkan
För många år sedan var han ungdomsledare i Betlehemskyrkan i Gävle och en dag följde en journalist från lokaltidningen med honom, berättar han. Det var ett fint möte, men när artikeln sedan kom, blev Daniel Strömner förfärad.
– Hon hade skrivit fram artikeln som om jag vore någon sorts sektledare och hon tolkade allt i ljuset att jag försökte hjärntvätta barn. När jag fick läsa texten sa jag “det där kan du inte publicera” och hon svarade “det kan jag visst”. Det var tydligt att journalisten inte gillade kyrkan.
Daniel Strömner framstår som motsatsen till en manipulativ sektledare. Däremot är han passionerad för att barn och unga ska få möta Jesus.
Uppfylld av sitt eget gudsmöte som ung blev han konfirmationsledare i Svenska kyrkan. Efter gymnasiet gick han två år på Södra Vätterbygdens folkhögskola, som har Equmeniakyrkan som huvudman. Det blev också hans väg in i samfundet och så småningom kände han en yttre och inre pastorskallelse.
“Då var det forfarande belagt med skuld och skam”
I dag är han både utbildad pastor och gymnasielärare. Dessutom är Daniel Strömner sedan 2017 doktorand vid EHS. Avhandlingen, som ännu inte är klar, handlar om församlingar inom Equmeniakyrkan som lägger ner.
– Statistiskt sett kan vi se att fler och fler församlingar lägger ner, men ändå har det pratats väldigt lite om det, i alla fall i början av min doktorandtid. Då var det forfarande belagt med skuld och skam. Många gånger är en församlingsupplösning förenad med stor sorg och smärta för dem som berörs.
Vad beror det på att församlingar lägger ned?
– Det är svårt att säga, och jag tror inte vi blir hjälpta av att generalisera. Snarare handlar det om en komplex väv av faktorer – urbanisering och inre sekularisering till exempel. Våra kyrkor är ju organiserade som föreningar, och vi ser att hela Föreningssverige upplever utmaningar nu.
Samtidigt som Daniel Strömner har närstuderat sju församlingar inom Equmeniakyrkan som tvingats lägga ner, är han med och bildar en ny församling inom samma samfund. Efter många år på annan ort har Daniel Strömner återvänt till sin hemstad Karlstad. Hans fru, Julia, är pastor och anställd för att jobba med församlingsplanteringen medan Daniel är ideellt engagerad vid sidan av sitt arbete som lärare i religionsvetenskap vid Karlstads universitet.
– Jag trodde aldrig att jag skulle flytta tillbaka till Värmland, det kändes som ett avslutat kapitel. Men så öppnades möjligheten att plantera församling i Karlstad och då kände vi instinktivt att “ja, det ska vi”.
Församlingsplanteringen, som de kallar för Växtplatsen Karlstad, är sedan ett och ett halvt år tillbaka igång med gudstjänster, hemgrupper och Alphakurs.
– Det händer saker! Människor kommer till tro, konstaterar Daniel Strömner, som också varit med och tagit initiativ till en bibelskola i Karlstad som sker i samarbete med Karlskoga folkhögskola. Den startar i höst och vänder sig till dem som vill fördjupa sin tro.
Hur har det varit att forska om församlingar som lägger ner samtidigt som du startat en ny?
– Fantastiskt! Det är så livet är: något dör och något annat växer. Jag tycker om att få vara i de här spänningarna. Vi kan inte blunda eller undvika det svåra, men får inte heller glömma glädjen. Det är en rikedom att leva mitt i det.
En tidig fyrtioårspresent
Daniel Strömner har ett intensivt liv, förstår man: tre barn, hus på landet, universitetsjobb, avhandling och församlingsplantering. Det blir inte tid för så många hobbies. Däremot har han i sju år sparat pengar för att bygga en bastu. Och nu är den klar!
– Det blev en något för tidig fyrtioårspresent. Vi har numera en tradition av att ha familjebastu varje söndag. Det är gött!
Hur känns det att fylla 40?
– Det känns bra. Jag ska ha en liten fest för släkt och vänner. Efter corona känns det viktigt att ta varenda chans att fira.
– Inför framtiden har jag inga stora planer. Jag hoppas på att vara frisk, se barnen utvecklas och få se församlingen växa fram. Jag vill bidra till det som är det viktigaste av allt: Att människor hittar en relation till Jesus.
---
Fakta: Daniel Strömner
Bor: På landsbygden utanför Karlstad.
Familj: Fru och tre barn.
Gör: Arbetar som lärare i religionsvetenskap vid Karlstad universitet, doktorerar vid EHS. Är utbildad pastor och gymnasielärare.
Aktuell: Fyller 40 år den 21 mars.
---