Jubilar

Frälsningsofficeren hoppas få återvända till Kina

Gudsmötet i 25-årsåldern ändrade inriktningen för Maud Fennviks liv. Nu fyller hon 70 år.

En omvälvande gudsupplevelse blev början på ett äventyrligt liv i tjänst för Gud. I dag fyller frälsningsofficeren Maud Fennvik 70 år.

– Somrarna var underbara!

Dagens jubilar blickar tillbaka på sina första år och konstaterar att det var en fin barndom. Familjen Fennvik bodde i Göteborg, och somrarna tillbringades i Falkenbergstrakten i Halland.

Just nu är hon hemma i Sverige under några veckor. Annars är det Helsingfors som, åtminstone fram till midsommar, är Maud Fennviks hemstad. Som pensionerad frälsningsofficer har hon ryckt in som kårledare i Templet – Frälsningsarmén första kår i Finland.

– Det finska territoriet behövde en svensktalande officer, och då blev det jag. Det är väldigt trevligt och roligt, säger hon.

Omvälvande gudsupplevelse

Barnatron fick Maud Fennvik med sig från modern, vars mor i sin tur var präglad av de predikningar som evangelisten Frank Mangs höll i Värmland. Men väckelsearvet i tredje led var något uttunnat: Maud Fennvik bad aftonbön och konfirmerades i statskyrkan.

– Men under några år under ungdomstiden vände jag mig bort från Gud, säger hon.

Först i 25-årsåldern, när hon hade hunnit utbilda sig till mellanstadielärare och komma ut i arbetslivet, hände det som skulle komma att förändra hennes liv på ett genomgripande sätt.

För att fördjupa lärarkompetensen i religionsämnet hade Maud Fennvik och några av hennes kollegor börjat läsa Johannesevangeliet tillsammans med två kristna lärarkollegor.

– Vi menade ju inte att vi skulle komma till tro, men de kristna lärarna bad att någon av oss andra skulle komma till tro. Och de hade båda på var sitt håll fått mitt namn när de hade bett.

Bibelläsningen ledde till en omvälvande gudsupplevelse.

– Jag förstod att Gud verkligen fanns och jag lärde känna Jesus. Då tog jag tog steget och bekände mig som kristen. Det tog sin lilla tid, men det blev ett bönesvar för de två kristna lärarna, säger Maud Fennvik.

Bär med sig åren i Lettland

En av dessa två kristna kollegor var aktiv i Frälsningsarmén, och det föll sig naturligt för Maud Fennvik att också börja engagera sig där. Så började hon känna en kallelse att gå in i tjänst för Gud, och så småningom genomgick hon den fleråriga utbildningen till frälsningsofficer – Frälsningsarméns motsvarighet till pastor.

Därefter hann Maud Fennvik vara officer på flera platser i Sverige, innan Frälsningsarmén i mitten av 1990-talet sände ut henne till Lettland.

– Det blev åtta och ett halvt år i Lettland. Det var en väldigt spännande tid, säger hon.

Finns det något som du på ett särskilt sätt bär med dig från den tiden?

– Jag hade förmånen att vara föreståndare för ett boende för barn och ungdomar som kom från riskzon, eller det som man slarvigt kallar för gatubarn. Många hade föräldrar som var alkoholiserade. Där fick vi vara ställföreträdande föräldrar, med ansvar för att uppfostra barnen och skapa en atmosfär av kärlek och trygghet för barnen. Det är något som jag inte kan släppa.

Med många av barnen har Maud Fennvik kontakt än i dag.

– Flera har läst vidare och bildat egna familjer, men det finns också några som fortfarande tampas med svårigheter, säger hon.

Hoppas återvända till Kina

När Maud Fennvik nu fyller 70 år ser hon fram emot “en god blandning av att fortsätta vara aktiv och att få vila mellan varven”.

– Sedan hoppas jag få möjlighet att återvända till Kina, där jag under ett och ett halvt års studieledighet i början av 1990-talet studerade kinesiska, säger hon.

Själva födelsedagen firar Maud Fennvik med öppet hus, dit familj, släkt och vänner bjudits in. I presentväg har hon inte önskat sig något särskilt.

– Jag behöver ingenting. Att få träffa alla som kommer är gåva nog.

Maud Fennvik med ett av sina brorsbarnbarn.

---

Fakta: Maud Fennvik

Aktuell: Fyller 70 år den 15 mars.

Familj: Brodern Mats, brorsbarnen Sara och Erik och deras familjer. “Det är jätteroligt att få bli gammelfaster”, säger Maud Fennvik.

Bor: För tillfället i Helsingfors.

Arbete: Kårledare i Templet i Helsingfors – Frälsningsarméns första kår i Finland.

Fritid: Läsa, handarbeta, sticka, virka, promenader, gå på kafé.

Bibelord som följt henne: Joh 8:36.

---

Fler artiklar för dig