Jubilar

Hans egen brottningskamp blir en hjälp i arbetet med kyrkans unga

Benjamin Örnéus: Att enbart gå till kyrkan räckte inte för mig - jag ville få tag på kraften i det kristna livet

Kloka föräldrar. Profetiska ord. Starka upplevelser med Gud. Ändå ifrågasatte Benjamin Örnéus i slutet av tonåren om han verkligen ville leva ett kristet liv.
– Det kristna livet behövde vara mer än att bara gå till kyrkan, säger Benjamin Örnéus som sedan några år är ungdomspastor och ser som sin främsta uppgift att få unga människor att förstå vad ett överlåtet liv med Gud innebär.

Benjamin Örnéus jobbar 75 procent som ungdomspastor i Kumla Pingst. Dessutom är han deltidsbrandman, vilket innebär att han har mycket att göra. Och snart ska han gifta sig.

– Victoria heter hon och bröllopet blir i sommar. Vi träffades på en blind date. Det var gemensamma vänner som sammanförde oss, berättar han när frågan kommer på tal.

Benjamin verkar inte vara en person som sparar på krutet. Det är ”ända in i kaklet” som gäller. Med entusiasm talar han om ungdomarna. Församlingen har cirka 375 medlemmar och varje fredagskväll samlas ett 20-tal ungdomar i pingstkyrkan, och ibland fler.

– Det är ett härligt gäng med unga från församlingen och deras kompisar. Vi välkomnar alla, berättar Benjamin som får hjälp av några frivilliga ledare för att få det hela att rulla.

Under veckorna hålls också flera andra samlingar, som After school med läxhjälp efter skolan samt killgrupper och tjejgrupper där de ber, läser Bibeln och delar livet med varandra.

För drygt tio år sedan var han själv en av ungdomarna i Pingst Örebro. Men som 18-19-åring kunde hans liv tagit en helt annan riktning. Då hade han under en period sina flesta kompisar utanför kyrkan, och han ifrågasatte om han ville satsa på ett liv tillsammans med Gud.

– Det kristna livet lockade inte, det behövde bli liv. Jag saknade kraften i det kristna livet. Det behövde vara mer än att bara gå till kyrkan, förklarar han.

Att Benjamin trots allt valde ett liv med Gud hade mycket med uppväxten att göra. En trygg familj med kärleksfulla föräldrar som inte pressade honom för hårt, gjorde intryck på honom.

– Som barn mötte jag Gud och gjorde starka andliga upplevelser och när jag var femton-sexton år kunde jag komma på mig själv med att längta efter att bli pastor.

Teologistudier på ALT

Ett års studier på Mariannelunds folkhögskola fick avgörande betydelse för Benjamins livsinriktning:

Benjamin ställde Gud mot väggen: ”Antingen visar du vad du vill med mitt liv, eller så går jag min egen väg”. Och Gud visade på flera olika sätt, bland annat genom profetiskt tal, att han hade en plan för Benjamin. Det ledde till teologistudier på ALT, Akademi för ledarskap och teologi, i Örebro.

Nu har han varit ungdomspastor i Kumla Pingst i tre och ett halvt år. Han försöker få unga att förstå och ta till sig kärnan i det kristna livet, Jesus Kristus. I det arbetet har han nytta av sin egen brottningskamp med Gud, som gett honom verktyg att bearbeta det som skaver i sitt eget liv.

– Jag studerade ett år på Bethel, en bibelskola i Kalifornien. Den hade stort fokus på praktisk teologi, alltså på att få evangeliet att bli till konkret handling, berättar Benjamin och förklarar ytterligare vad som väckte hans intresse:

– På ALT mötte jag några personer som gått Bethel och jag såg att det gjort avtryck i deras liv. Jag noterade till exempel att de hade en frimodighet att be för sjuka och en karaktärsfasthet som innebar att de hanterade konflikter på ett bra sätt. ”Wow”, tänkte jag, ”det där vill jag också få tag på”.

Blev året på Bethel som du hoppades?

– Ja, jag lärde mig att ta hand om min egen smärta på ett sätt som jag inte hade förmått tidigare. Sådant som hänt i livet och som stökade till det och som påverkade både mitt sätt att vara och hur jag mådde, kunde jag ta itu med på ett bättre sätt när jag återvände till Sverige, berättar han för Dagen.

De senaste tio åren har mycket skett i hans liv, han har mognat som människa och han ger en sista pusselbit som varit avgörande för möjligheterna att verka som pastor och ledare i en tid när pressen är stark på den unga generationen.

– Under året på Mariannelunds folkhögskola fick jag en relation till den helige Ande som jag inte haft tidigare. En relation som inte främst innebar att jag fick gåshud i lovsången – utan att relationen med Jesus gick på djupet i min personlighet och blev en grundpelare i mitt liv.

---

Fakta: Benjamin Örnéus

  • Aktuell: Fyller 30 år den 11 mars.
  • Gör: Ungdomspastor i Kumla Pingst.
  • Familj: Fästmö, mamma, pappa och syster.
  • Bibelord: Jesaja 22:22: ”Han ska öppna så att ingen kan stänga, och stänga så att ingen kan öppna.”
  • Fritiden: Brädspel, träna, klättra, åka längdskidor, plocka svamp, vara i naturen.
  • Önskar sig: Hoppa fallskärm.
  • Firar: ”Fest med min stora släkt. Lunch med vänner.”

---

Fler artiklar för dig