Jubilar

Ett liv i kyrkans och vetenskapens tjänst

Ivar Gustafsson trivs i naturen, med också i församlingsarbetet och bland AI:s algoritmer

Ivar Gustafsson har skrivit algoritmer som används för att beräkna supernovornas beteende i rymden. Men det som den snart 75-årige mölndalsbon saknar mest med livet som docent i matematik är studenterna. Och som pensionär svarar han gärna på ungdomars frågor om hur tro och vetenskap kan förenas.
- Jag har varit på Pingst ung flera gånger och föreläst. Det verkar som att den här frågan är mycket relevant, säger han.

Matematik och naturvetenskap var tidigt ett stort intresse för Ivar Gustafsson, som växte upp i Spiken, ett fiskeläger på Kållandsö i Vänern. Ett kärt minne är hur han som barn följde med sin far på fisketurer, och tog reda på hur vinden och månens olika faser påverkade möjligheten att få napp.

– Jag växte upp i en väldigt bra tid och på en väldigt bra plats. Sextiotalet var så optimistiskt på något sätt. Sedan kände vi som barn en stor frihet att röra oss i skog och mark och i skärgården, säger han till Dagen.

På Kållandsö bodde Ivar ända tills efter gymnasiet. Därefter följde ett år med vapenfri militärtjänst.

– På kvällarna åkte vi troende grabbar till de närliggande orterna och gick på gudstjänst. I Götene fanns det en ekumenisk kör som vi lyssnade på när de övade, och där var Ulla med, berättar han.

Tycke uppstod, och med tiden blev de två ett par. Förra året firade de guldbröllop, och har numera elva barnbarn att glädjas åt.

Läste matematik på högskola

Efter värnplikten flyttade Ivar till Göteborg, där han studerade matematik vid universitetet. Studierna ledde sedermera till en anställning som docent i matematik, med ansvar först för programmet Teknisk fysik och sedan för Teknisk matematik.

Ivars forskningsområde var tillämpad matematik, såsom algoritmer och det som i dag kallas artificiell intelligens, AI. En del av hans algoritmer för att beräkna matematiska problem i industrin används fortfarande.

– Och när man räknar på hur supernovorna fungerar när de exploderar, så använder man de metoder som jag skapade, säger han.

Ivar Gustafsson både forskade och undervisade, men kom med tiden att uppskatta undervisningen mest.

– Det blev många samtal, och när vi hade en kort rast var alla framme vid tavlan för att diskutera. Den tiden kan jag sakna.

Ivar Gustafsson, här som volontär i pingstkyrkan i Mölndal.

Tro och vetenskap

Den kristna tron, och församlingen i Mölndal, har varit en källa till gemenskap och glädje genom hela det vuxna livet.

– Jag är uppväxt i en troende familj och var med på stugmöten i farfars snickarverkstad, berättar Ivar Gustafsson, som bara var åtta, nio år när han bestämde sig för att följa Jesus och fick de äldres förbön vid ett möte.

– Något år sedan lät jag döpa mig i en badvik. Det är ett starkt minne, eftersom det var utomhus och skedde inför alla mina icke-troende klasskamrater.

Intresset för samhällsfrågor och vetenskap, kopplat till den kristna tron, gjorde att Ivar Gustafsson var med om att grunda den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet. Där är han fortfarande fellow, alltså ämnesexpert och skribent.

– Som fellow har jag varit med om att skriva drygt 60 artiklar, publicerade i ett 30-tal tidningar, också i Dagen. De har handlat om tro och vetenskap men också om dödshjälp och om den så kallade angiverilagen, berättar han.

Naturvandring med RPG

När Ivar Gustafsson talar med Dagen har han just hållit i en naturvandring för seniorer i den kristna pensionärsföreningen RPG i Mölndal. Det är ett av flera engagemang som han njuter av som pensionär, ofta tillsammans med hustrun Ulla. Bland annat deltar de i matutdelning, matlagning och servering till behövande i pingstkyrkan i Mölndal, där Ivar har varit föreståndare.

– Där har jag nu fått lära mig laga mat i storkök. Det tycker min hustru är bra, säger Ivar Gustafsson nöjt.

---

Fakta: Ivar Gustafsson

  • Aktuell: Fyller 75 år den 7 mars.
  • Firar: “125-årskalas” tillsammans med äldsta dottern, som fyller 50 år den 8 mars.
  • Arbete: Var docent i matematik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
  • Familj: Hustrun Ulla, barnen Sara, Samuel, Sabina och Hanna och deras familjer. Elva barnbarn.
  • Intressen: Kultur, trädgård, natur, tennis. Familjen och församlingen.
  • Ideellt engagemang: Pensionärsföreningen PRG, Hela människan. Till förra året politiskt arbete för KD i Mölndal.
  • Livsmotto: “Jag åldras, alltså lever jag”. Bibelord: Psaltaren 36:10; Romarbrevet 14:17.

---

Fler artiklar för dig