Jubilar

Frälsningsarméns ledare på Hisingen: Vi ser ökade behov av ekonomisk hjälp

Kårledaren Lotta Lundell: Vi vill att varje människa som kommer till oss ska bli sedd

I Frälsningsarméns kår på Hisingen i Göteborg sjuder det av liv under hela veckan. I huset finns ett gemenskapscenter, en öppen förskola och där inbjuds till aktiviteter av olika slag.
– Vi brukar säga att huset är ett levande hus. Alla är välkomna och vi strävar efter att varje enskild individ ska bli sedd och bekräftad, säger kårledare Lotta Lundell.

Uppdraget som kårledare delar Lotta, eller Liselotte som hon heter, med sin make Per. De är inne på sitt fjärde år i kåren på Hisingen och tidigare har de arbetat ihop i Kristinehamn och Karlstad.

De har delat upp arbetet, vilket innebär att Per är verksamhetsledare medan Lotta ansvarar för det omfattande sociala arbetet. Och just sociala insatser är en del av Frälsningsarméns dna.

– Många behöver ekonomiskt stöd och vi hjälper till genom att söka pengar i olika fonder för deras räkning. När man söker ekonomisk hjälp så kommer man först för ett samtal för att se vad vi kan hjälpa till med.

– Och då kan vi hjälpa till med presentkort till matinköp och de kan få rekvisitioner till klädinköp på Myrornas second hand-butiker, berättar Lotta för Dagen.

Har behovet av hjälp ökat till följd av höjda matpriser och ökade kostnader över lag?

– Ja, vi märker ett ökat behov av hjälp. Fler kommer till oss och frågar efter pengar till mat och annat livsnödvändigt. Många som tidigare kämpade på och med nöd och näppe klarade att betala sina utgifter, gör inte det längre.

Gemenskap och allsång

På kåren finns också ett gemenskapscenter som är öppet varje vardag. Dit kommer många för att äta frukost, fika och lunch och där finns även möjligheter att delta i aktiviteter av olika slag, som till exempel allsång. Dessutom finns en öppen förskola som är öppen tre dagar i veckan.

– Det sjuder av liv under veckans alla dagar. Vi gör allt vi kan för att möta och se varje enskild människa. Att bekräfta och uppmuntra varandra är bland det viktigaste vi kan göra för våra medmänniskor, menar Lotta.

Kåren på Hisingen har cirka 100 medlemmar och åtta anställda som ser till att allt fungerar. Utöver det ställer många frivilliga upp med sin tid och sitt engagemang i verksamheten.

Spelar tuba i musikkåren

I kåren finns en kör som Lotta är med och leder och där hon spelar piano. Vidare finns en barnkör som hon också leder, samt en musikkår där hon spelar tuba. Hon leder även gudstjänster och predikar.

– Arbetsuppgifterna varierar mycket och jag tycker att det mesta är roligt. För Per och mig är det ett sätt att leva som vi trivs med, förklarar Lotta som redan vid 7 års ålder var medveten om sin kallelse att bli frälsningsofficer.

I en skoluppsats skrev hon: ”När jag blir stor ska jag bli kapten i Frälsningsarmén, och går inte det så vill jag bli general.” Hon skrattar åt minnet och säger att hon redan är kapten, men att hon inte har några planer på att bli general.

Bodde i Skövde

Lotta är uppväxt inom Frälsningsarmén i fjärde generationen och var under många år civilanställd innan hon blev frälsningsofficer. En bra förberedelse för att bli kårledare.

– Som civilanställd arbetade jag med barn- och familjearbete och med socialt arbete på kåren i Skövde. För oss och våra fyra barn var det bra att vi inte behövde flytta mellan olika platser utan kunde bo kvar i Skövde.

Deras fyra barn med familjer, inklusive de sex barnbarnen, bor samtliga i Skövde. Med andra ord inte alltför långt bort från Göteborg.

– Det tar ungefär två timmar med bil att åka till Skövde. Så när vi längtar efter våra barnbarn kan vi åka fram och tillbaka över en dag om vi vill.

---

Fakta: Lotta Lundell

  • Aktuell: Fyller 55 år den 25 februari.
  • Gör: Kårledare för Frälsningsarméns kår på Hisingen i Göteborg.
  • Familj: Maken Per som hon delar kårledarskapet med. Fyra vuxna barn med familjer. Sex barnbarn.
  • Bor: Utanför Göteborg.
  • Brinner för: Socialt arbete, möta människor.
  • Fritiden: Musik, handarbete. Barn och barnbarn.
  • Firar: Ledig från jobbet på födelsedagen.

---


Fler artiklar för dig