Jubilar

Att ge barn goda förutsättningar är hennes drivkraft

Vetlandabon Rodhe Jonsson fyller 60 år: Många ageranden handlar om en rädsla för att bli avskild och hamna vid sidan av.

Musiken och engagemanget för att ge barn goda utbildningsförutsättningar har följt dagens jubilar genom livet. I dag fyller specialpedagogen och förstasopranen Rodhe Jonsson 60 år.

Redan i unga år utvecklade Rodhe Jonsson intresset för sången och musiken. Som barn fick hon stå på en pall för att nå upp till mikrofonen i pingstkyrkan i Vetlanda.

– Jag fick vara med och sjunga väldigt mycket. Musiken har betytt så otroligt mycket genom livet, den ger både glädje och tröst.

Scenvanan från barndomen har hon haft nytta av när hon senare sjungit och spelat i olika konstellationer – inte minst med vokalensemblen Vox magika, där hon är i dag är förstasopran. Och det är minst sagt en bred repertoar som kören bjuder på: alltifrån Bach till Abba.

– Men det finns en sång som jag ofta återkommit till under livet, och det är Lina Sandells Blott en dag. Den är så tidlös och aktuell, även för oss som lever på 2000-talet, med AI och allt vad det är. Det är verkligen en sång för livet, säger Rodhe Jonsson.

Utöver musiken fylls tillvaron av engagemanget i Svenska kyrkan och tid med familjen. Maken Claes träffade hon redan i högstadiet; 20 år fyllda gifte de sig – och fem år senare hade de fått tre barn.

– Claes var ungdomspastor på den tiden, och man kan väl säga att det var intensiva år. Men det gick ändå bra.

Viktigt se bortom ytan

Medan barnen var små började Rodhe Jonsson arbeta som lärare, och så småningom utbildade hon sig till specialpedagog. Efter flera år som rådgivare på Specialpedagogiska myndigheten är hon i dag utvecklingsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen i hemkommunen Vetlanda. Dessutom föresläser hon regelbundet i församlingar om neuropsykiatriska funktionsvariationer hos barn och unga.

– En stark drivkraft för mig är att alla barn, oavsett personliga förutsättningar, ska få likvärdiga möjligheter för sitt livslånga lärande, säger Rodhe Jonsson.

Betydelsen av att se människor, både barn och vuxna, bortom det som syns på ytan, har alltid varit viktigt för henne, berättar hon.

– Men min specialpedagogiska utbildning fördjupade den sidan hos mig. När man förstår att alla har ett starkt behov av att bli sedda för den man är, förstår man också att många ageranden handlar om en rädsla för att bli avskild och hamna vid sidan av.

Trippelfirande i sommar

En fördel med den tidiga familjebildningen är att makarna Jonsson i dag har sju barnbarn, som i dag är mellan tre och femton år.

– Det är så roligt att se deras olika personligheter. Alla är de så insiktsfulla och kreativa. Det fina med att vara mormor och farmor är att man kan göra alla roliga saker med barnbarnen – och sedan lämna tillbaka dem! Själva uppfostran står ju föräldrarna för, säger Rodhe Jonsson.

Samtidigt märker hon att de vuxna barnen gärna tar del av hennes livserfarenhet.

– Det är en välsignelse och förmån att få vara ett stöd i barnens egna föräldraskap.

När Rodhe Jonsson i dag fyller 60 år blir det ett mindre firande, men i sommar väntar ett trippelfirande i en loge i Bjädesjö där hon och maken ska fira dels sina respektive 60-årsdagar, dels sin 40-åriga bröllopsdag – ”ett litet kalas med ett hundratal gäster”, som hon själv säger.

Senare i år ska hon och maken dessutom vandra en del av pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien.

– Under fyra dagar ska vi vandra tio mil. Det blir en yttre och inre resa, där Ordet får stå i centrum. Det ser jag fram emot.

---

Rodhe Jonsson

Aktuell: Fyller 60 år den 16 februari.

Familj: Maken Claes, barnen Emmie, Linda och Isak och deras familjer, sammanlagt sju barnbarn.

Bor: I Vetlanda.

Arbete: Numera Utvecklingsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen i Vetlanda kommun. Tidigare rådgivare på Specialpedagogiska myndigheten.

Fritid: Sjunger i vokalensemblen Vox magika, motionerar och tillbringar tid med familjen och barnbarnen.

Bibelord som följt henne: Mika 6:8.

---

Fler artiklar för dig