Jubilar

Han vill få kristna klimatdebattörer att prata mer teknik än teologi

Elias Moberg är kristdemokraten som brinner för energi och klimat – och jobbar på ett kärnkraftverk

Om kristna ska påverka och tas på allvar i debatten om klimat och energi borde de tala mindre om teologi och livsstil, och mer om de tekniska lösningar som måste till. Det menar Elias Moberg, kärnkraftsingenjör och kristdemokrat som fyller 30 år i dagarna.
– För mig är mer kärnkraft det logiska svaret på klimatfrågan. Utmaningen för samhället är att klara av det breda åtagande som krävs för en utbyggnad, säger han.

Den stora energi- och klimatdebatten var ännu i sin linda när Elias Moberg flyttade till Uppsala efter gymnasiet för att läsa till civilingenjör.

– När jag hoppade på energispåret 2018 hade man börjat att diskutera energifrågor, men inte på någon bredare front. Min spaning var att det skulle bli en mycket viktigare fråga i framtiden, och därför ville jag lära mig mera, säger han till Dagen.

Man kan lugnt säga att tiden gav honom rätt. I dag finns få frågor som debatteras mer än elpriser, energisäkerhet och klimatet.

Samhällsintresset ledde också till ett engagemang i Kristdemokraterna. I Uppsala var Elias Moberg ordförande för KD i Uppsala, och hade flera förtroendeuppdrag. I sin nya hemstad är han invald i styrelsen för KD i Oskarshamn. Hit flyttade han och hustrun Louice, utbildad läkare, för omkring två år sedan. Här ligger Oskarshamns kärnkraftverk, där Elias är anställd som utredningsingenjör inom reaktorsäkerhet.

Jobbet låter honom kombinera intresset för teknik med viljan att påverka samhället. Och ger honom, som troende kristen, ett alldeles särskilt perspektiv på debatten om energi och klimat.

– I kristenheten förekommer relativt ofta debatter av olika slag med något slags teologiskt anslag vad gäller klimatförändringarna. Men som jag ser det är det inte ett andligt problem, utan framför allt ett energisystemproblem, säger han.

– Även om frågan har mjuka sidor är det i huvudsak så att klimatpåverkan kommer av fossil energianvändning, och för att minska den är det ingenjörer, men även ekonomer och politiker, som behöver hitta en lösning. Jag är övertygad om att kärnkraft är en bärande del av ekvationen.

”De där små”

Hur det ska gå till konkret får han många frågor om. Den vanligaste handlar om “de där små”, alltså små modulära reaktorer, SMR. Elias Moberg menar att de skulle kunna vara ett alternativ på sikt. Just nu är det dock stora reaktorer som gäller. Den näst vanligaste frågan handlar om hur snabbt Sverige kan bygga ut kärnkraften.

– Oavsett hur lång tid utbyggnaden tar, så borde vi ha börjat i går. Och angående kostnaden så måste den vägas mot det pris samhället betalar för elbrist, klimatförändringar och för den välfärd man då går miste om, säger Elias Moberg.

Utmaningen, som han ser det, är att få till den anda av samarbete och målmedvetenhet som rådde när Sveriges nuvarande reaktorer en gång byggdes.

– Avseende adderad ren energi per capita och tid, finns det inget program i världshistorien som varit så framgångsrikt som det svenska kärnkraftsprogrammet på 1970- och 80-talen. Hela samhällsmaskineriet jobbade då målinriktat tillsammans. Frågan är om vi har den förmågan nu, när ekonomin bygger mer på kvartalssiffror vinstmaximering.

Att den enskilda människan kan påverka klimatet positivt tycker Elias Moberg är självklart. Han och hustrun försöker att leva hållbart i det lilla.

– Jag skulle säga att vi lever lite “som förr”. Vi slänger inte mat, köper inte saker i onödan utan reparerar när det går, cyklar om vi kan, säger han.

– Men även om det är beundransvärt att tala om hur man kan minska konsumismen och klimatavtrycket, tycker jag att kristna borde engagera sig mer för att bli ingenjörer än att bli aktivister.

---

Fakta: Elias Moberg

  • Aktuell: Fyller 30 år den 13 februari.
  • Arbetar: Utredningsingenjör inom reaktorsäkerhet på Oskarshamns kärnkraftverk, OKG.
  • Bor: Oskarshamn.
  • Familj: Hustrun Louice. Paret väntar sitt första barn.
  • Firar: Gemensamt firande i sommar med Louice, som fyller 30 år i mars.
  • Fritidsintressen: Vintersport, kajakpaddling, läser gärna politiska biografier och är medlem i Kristdemokraterna. Aktiv i Hamnkyrkan och dess musikarbete, tillsammans med Louice.

---

Fler artiklar för dig