Två saker återkommer i samtalet när Malin Åkvist blickar tillbaka på de 40 år som hon nu lägger bakom sig: Egypten och utsatta barns livsvillkor.
Det var i slutet av journalistutbildningen på Södra Vätterbygdens folkhögskola som Malin Åkvist fick ett tips om att skriva sitt examensarbete om sopstäderna i Egypten. Sagt och gjort: Hon reste dit och mötte under två veckor samhällets mest utsatta, som levde sina liv bland sopor.
Att se människor samla in stadens sopor för att sedan sortera ut innehållet, påse för påse, berörde henne på djupet och var omtumlande, berättar hon. Men vistelsen i det nordafrikanska landet gjorde också starkt positiva intryck; den egyptiska kulturen fick Malin Åkvist att känna sig hemma på ett oväntat sätt.
– Där var det helt naturligt att visa känslor, att hälsa på människor, att visa värme. Människor var så generösa och omsorgsfulla.
Efter journalistutbildningen gjorde hon en teologisk baskurs, och därefter fick hon ett erbjudande om att arbeta på ett barnhem – i Egypten.
Som den orädda 23-år hon var tackade hon ja till uppdraget att åka ner för att hjälpa till att etablera nya rutiner på barnhemmet.
– Det var det tuffaste jag har gjort. Jag tänkte inte så mycket på det egyptiska samhällets hierarkier. I dag skulle jag inte råda någon att göra samma sak, säger hon.
Men det gick trots allt bra, konstaterar hon. Hennes arbete med barnhemmets rutiner ledde till att barnen fick ett bättre dagsschema, med lämpligare tider för mat, vila, lek och läxläsning – och att barnaga avskaffades som formell uppfostringsmetod.
Väl hemma i Sverige drabbades hon av en kulturkrock: Här hälsade man inte ens på varandra på gatan! Ett par år tog det att bearbeta alla intryck från den nio månader långa Egyptenvistelen.
”Mina extrafamiljer”
Men sedan var hon redo att åka ner igen. Och så har det fortsatt genom åren: När andra åker till sina sommarställen åker Malin Åkvist till Egypten för att hälsa på de många vänner som hon fått där.
– De är mina extrafamiljer och Egypten är mitt smultronställe. Det är där jag har mitt hjärta.
Genom Svenska alliansmissionen är hon i dag, vid sidan av sitt heltidsarbete som internkontrollant på Jordbruksverket, engagerad som projektledare för ett pilotprojekt som syftar till att förbättra livsvillkoren egyptiska barn som befinner sig i riskzonen för att hamna i utsatthet.
Firar i huvudstaden
Nu fyller hon alltså 40 år. När hon ser tillbaka på de fyra årtionden som hon lägger bakom sig konstaterar hon att livet har varit ett äventyr, som bjudit på både medgång och motgång.
– Utan en god Gud och alla fantastiska människor som jag får ha i mitt liv hade jag aldrig klarat det. Det är fint att man får släppa taget och lita på att vi har en stor Gud.
När den här artikeln publicerades i papperstidningen hade Malin Åkvist åkt från Huskvarna till Stockholm, för att under ett par dagar ”bara njuta” av huvudstadens kulturutbud tillsammans med ett par väninnor. Själva bemärkelsedagen skulle hon fira hon tillsammans med närmaste familjen och ett par andra familjer som den Halmstadsböridga jubilaren beskriver som sina extrafamiljer i Huskvarna.
– Det ska bli spännande att se vad Gud har lagt längs min livsväg för de kommande åren, säger Malin Åkivst.
---
Fakta: Malin Åkvist
Aktuell: Fyllde 40 år den 29 januari.
Familj: Mor Anki och bror Pontus.
Bor: Huskvarna.
Fritid: Slukar böcker och dokumentärer, är ute i naturen, ser gärna på fotbolls- och hockeymatcher.
Bibelord som följt henne: Joh 14:6 och Ps 23.
---