Jubilar

”Alla längtar efter något större - men steget till kyrkan är för stort”

Prästen Ludvig Lindelöf: Kulturkyrkan är en satsning där kyrkan kan ta ut svängarna

Han hörs i radions P1 och skriver krönikor och essäer i Kyrkans tidning. Hans senaste engagemang kallas Kulturkyrkan och den har snart premiär.
– Vi vill ge människors andliga längtan en hemvist, säger prästen Ludvig Lindelöf i Annedals församling i Göteborg.

I det välbärgade område i Göteborg där Ludvig Lindelöf växte upp var konfirmation en självklarhet. När kompisarna drog till kyrkan hängde han på utan att reflektera särskilt mycket. I Annedals församling öppnade sig en ny värld för honom.

Prästen Bengt Inghammars inlyssnande sätt gjorde starkt intryck.

– I kyrkan blev jag sedd och efterfrågad. Jag växte som människa, berättar Ludvig som blev ledare för yngre konfirmander och involverad i ett arbete för personer med funktionsvariationer.

Under tiden funderade han på de eviga frågorna om livets mål och mening. Senare kom Ludvig fram till att han ville bli präst, och så blev det. Efter tolv år i Carl Johans församling i Göteborg återvände han i somras till platsen där allt började.

På sena 1990-talet och tio år framåt gjorde Annedals församling sig känd för sina rockmässor. Enligt Ludvig, som var delaktig i arbetet, var man först i Sverige med att göra detta i större skala.

– Varje gång hade vi olika teman med exempelvis Pink Floyd och U2. Rockmässorna var mycket populära. Annedalskyrkan var alltid fullsatt med tusen besökare åt gången, berättar han entusiastiskt.

Ny mötesplats

Nu förbereds en ny satsning som Ludvig tror mycket på. Kulturkyrkan är ett försök att få in kulturella uttryck i kyrkan igen. Man planerar samarbeten med konstnärer, musiker, artister och andra från kulturlivet.

– Vi vill skapa en mötesplats för andlig längtan. En plats där vi kan ta ut svängarna lite, förklarar Ludvig. Han beskriver det som ett tecken på att Annedals församling, precis som andra församlingar i Göteborgs domkyrkopastorat, nischar sig för att nå fler.

Psalmer av Nick Cave

Startskottet går den 27 mars under påskveckan med en Nick Cave-gudstjänst. Cave fostrades inom den anglikanska kyrkan och i sitt musikskapande har han påverkats mycket av Bibeln.

– På plattan Seven psalms tolkar Cave Psaltarens psalmer. I gudstjänsten framförs skivan i sin helhet med svensk text skriven av Leif Jordansson och recitation av flera röster. Det blir även andra låtar av Nick Cave under kvällen, även dom med svenskt text.

Stort steg till kyrkan

Andlig längtan är ett begrepp som går som en röd tråd genom mycket av det Ludvig gör. Till exempel när han predikar i gudstjänster, när han tar till orda i Helgsmål i P1 på lördagskvällar eller skriver krönikor och essäer i Kyrkans tidning.

– Jag är övertygad om att alla människor har en tro och en längtan efter något större. Men steget till kyrkan är stort för många. Det finns behov av platser där vi tar deras tankar, funderingar och frågor på allvar.

Varför är andlig längtan så viktigt för dig?

– I grund och botten handlar det nog om att jag själv behöver sätta ord på min egen andliga längtan.

---

Fakta: Ludvig Lindelöf

En man vid en tegelvägg.
  • Aktuell: Fyller 45 år den 23 januari.
  • Gör: Präst i Annedals församling i Göteborg (Svenska kyrkan).
  • Känd för: Podden ”Ingen hinner fram” ihop med Pontus Bäckström.
  • Familj: Fru, två barn och en katt.
  • Gillar: Skrivande i olika former.
  • Favoritbibelord: Predikaren 3:1.
  • Favoritlag: IFK Göteborg.
  • Firar: Hemma med familjen.
  • Önskar sig: En halsduk.

---

Fler artiklar för dig