Jubilar

”Pappa frustade ut mjölken över bordet när jag sa att jag skulle bli pastor”

När fyraåringen förklarade att han ville bli pastor satte pappan mjölken i vrångstrupen. Men skrattar bäst som skrattar sist. När Johan Mörlid, omsorgspastor i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg, fyller 50 har han varit just pastor i 15 år.

Sedan ungefär ett år ansvarar Johan Mörlid för den stora pingstförsamlingens ”inre omsorg” – gör hembesök och håller i själavårdande samtal och förrättningar. Dessutom leder han de volontärer och diakoner som bär upp kyrkans sociala arbete, bland annat genom matutdelningen Manna. Därutöver är han även pastor i Smyrnaförsamlingens enhet i Mölnlycke.

Att Johan Mörlid känner sig hemmastadd inom diakonin har han sina sju år som behandlingsassistent inom Räddningsmissionen att tacka för. Ändå frågade han under de åren Gud varför han ännu inte stod i församlingstjänst, så som hans dröm var.

– Med facit i hand ser jag ju att tiden på Räddningsmissionen var min diakonala utbildning. Då fick jag också verktyg för att jobba under press, vilket räddat mig från att bränna ut mig, säger han.

Ville bli kock

Den unge Johan Mörlid gick treårig restaurangskola på gymnasiet och siktade på att bli kock. Samtidigt hade uppväxten inom Sävedalens Missionsförsamling i Partille gett honom en djup tillhörighet till kyrkan.

– Mitt andliga dna formades i de gudstjänster jag var med på som 11-12-åring. , minns han.

Också i familjen fanns starka förebilder. Johans morfar var pastor, ”stillsam privat, men eldig i talarstolen”, och hans farfar äldste i Saronkyrkan i Göteborg.När de äldre bedjarna ställde sig upp var det nästan som att himlen kom in i gudstjänstrummet

Kanske var det tanken på morfadern som kom för fyraåringen den där sommardagen i Mollesund, när familjen satt sig för att festa på nyfångad gädda.

– Jag sa rakt ut att ”när jag blir stor ska jag bli pastor”. Pappa hade munnen full av mjölk och den hamnade över bordet när han frustade till, berättar Johan Mörlid.

Engagerade vuxna kristna

Just närvaron av engagerade vuxna kristna står i förgrunden när Johan Mörlid beskriver sin uppväxt. Många är de ledare i söndagsskolan, scouterna och ungdomsgrupperna som har en plats i hans hjärta.

– De tog av sin fritid och investerade i mig och mina kompisar, såg och uppmuntrande oss. Det var oerhört betydelsefullt.

Kockplanerna till trots tog Johan Mörlid ett sabbatsår efter studenten för att gå på bibelskolan Livskraft i småländska Aneby.

– Det var där det hände. Jag blev andedöpt och fick kallelsen att bli pastor, konstaterar han.

Kärleken slog ned

Under teamåret som följde besökte Johan Mörlid församlingar inom Helgelseförbundet och Fribaptisterna i hela Sverige – något han beskriver som en ovärderlig skolning i ekumenik.

I skarven mellan komvux och studierna vid Örebro missionsskola slog kärleken ned. Johan och Sophia gifte sig 2000 och första barnet kom 2001. Efter ett udda men roligt halvår som biträde i en fiskbutik anställdes Johan av Räddningsmissionen.

Med tiden kom pastorstjänsterna – först på Björkhöjdskyrkan i Västra Frölunda, sedan på Betel Klädesholmen och så för Pingst Mölndal. I Mölndal fick han bland annat vara med om renovera kyrkan, tack vare en större gåva till församlingen.

Fotade solnedgångar

De sex och ett halvt åren på ön Klädesholmen i Tjörn efterlämnade starka intryck. Inte minst av skärgårdsnaturen, som Johan Mörlid försökte fånga med hjälp av mobilkameran: nästan varje dag under ett års tid fotograferade han solnedgången, och lade ut bilderna på Instagram.

Nu är det alltså Smyrna, och arbetet där, som står i centrum. Vilket rimmar helt med det motto som Johan Mörlid tagit över från sin svärfar, framlidne pastorn Roland Hellsten:

– Jag älskar Jesus och människor.

---

Fakta: Johan Mörlid

  • Aktuell: Fyller 50 år den 19 januari.
  • Familj: Hustrun Sophia och deras barn Edwin, 22, Elina, 20 och Melwin, 16.
  • Bor: I Mölndal utanför Göteborg.
  • Arbete: Omsorgspastor i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg, pastor i Smyrnaförsamlingens enhet i Mölnlycke.
  • Fritid: Amatörfotografering, ”nyfrälst” golfspelare.
  • Bibelord som följt honom: ‭‭Andra Timoteusbrevet‬ ‭3‬:‭16‬-‭17, och ‭‭Lukasevangeliet‬ ‭4‬:‭18‬-‭19‬.

---

Fler artiklar för dig