Jubilar

”Det var ett mirakel när min bror kom tillbaka från Knutby”

Jacob Frankner, 40, om tiden då en av hans bröder satt fast i Knutbysekten, och om förlåtelsens kraft.

Han har på olika sätt arbetat med församling och unga ledare hela sitt vuxna liv och för sju år sedan lärde sig Jacob Frankner vad förlåtelse kan göra för brustna relationer.
– Det finns många med brustna familjerelationer. Jag vill dela med mig för att ge hopp om att man kan få tillbaka en familjemedlem och samtidigt få tala om min tro.

Fyrabarnspappan Jacob Frankner befinner sig på en bra plats i livet. Även om den egna fritiden är högst begränsad gläds han åt att vara tillgänglig för familjen och vänner, och att på arbetstid få ägna sig åt det som ligger överst på hjärtat: församling och i viss mån även sport.

– När jag under många år jobbade inom kyrkan (bland annat ungdomsledare, Pingst Ung, Kaggeholms teamträningsskola, Hampe, Nyårskonferensen Unite, reds. anm.) var min bön och längtan att Gud skulle öppna dörrar mot samhället, vilket vi fick se också.

– Och när jag slutade min anställning som pastor kom det upp en roll i vårt elitsatsande hockeylag, VIK, där jag sedan 2014 är anställd som eventspeaker och konferencier. Jag får alltså till viss del betalt för att vara med på matcher och använda mina gåvor. Mitt sportintresse blir tillgodosett och jag får samtidigt bygga relationer! Så det är min fritidssyssla just nu.

Övrig arbetstid är han anställd som verksamhetsutvecklare på studieförbundet Bilda, med inriktning mot frikyrkoförsamlingar, ledarträning och samverkan mellan kyrka och samhälle – något som han fortsatt brinner för.

Jag sa till Gud att om vi skulle återfå kontakten var han tvungen att göra ett mirakel. Och så blev det.

—  Jacob Frankner

För sju år sedan hände något som kom att fördjupa Jacob Frankners gudstro och skaka om inte bara honom, utan betydligt fler. Vid det laget hade han inte haft kontakt med sin näst äldsta bror Samuel på tio år. Anledningen var att brodern var medlem i Knutby Filadelfia – en församling som kom att utvecklas till en sekt där medlemmarna bland annat isolerade sig från de familjemedlemmar som inte tillhörde församlingen.

– Jag hade i stort sett ingen relation till min bror mellan 2005 och 2016. Jag såg honom mer eller mindre som död, för att lättare kunna hantera att vi inte fick ha någon kontakt.

– Det var för jobbigt och svårt att ta hand om själv, jag kunde bara lägga det i händerna på Gud. Jag sa till Gud att om vi skulle återfå kontakten var han tvungen att göra ett mirakel. Och så blev det. Trots att jag inte hade någon egen tro för det så gjorde Gud ett mirakel.

Efter många år, där sexuella övergrepp, maktmissbruk och brustna relationer blev normaliserat, upplöstes till sist Knutbysekten 2016. De högsta ledarna stod då anklagade för en rad brott, som de sedan till viss del också skulle dömas för. Jacobs bror Samuel, med fru och två barn, var en av de familjer som under den hösten lämnade Knutby.

Ett halvår tidigare, i mars 2016, hade Jacob och hans andra två syskon med familjer samlats för att fira pappan som fyllde 70 år. Under födelsedagsfesten hade den äldsta brodern överlämnat en present; en replika av Rembrandts målning ”Den förlorade sonens återkomst”, och sagt de tungt vägande orden ”Jag tror att detta kan vara året då han kommer tillbaka”.

– Det fanns inga yttre tecken på att något var på gång i Knutby då, men det hände något i rummet när presenten överlämnades. Jag vill inte överanalysera, men inte heller underminera profetiska handlingar. Jag beundrar min bror för att han vågade göra det, det kan ju vara känsligt att lämna en sådan tavla och säga så – han tog en risk, säger Jacob Frankner.

– Den där tavlan hänger i mammas och pappas vardagsrum och blir en ständig påminnelse för oss om att det inte bara är en bibelberättelse – vi fick se det hända på riktigt.

Drygt sex månader senare möts Jacobs föräldrar och deras näst äldste son Samuel på en restaurang, för första gången på många år. Föräldrarna har genom hela processen varit tydliga i sitt avståndstagande från Knutbysekten, samtidigt som de förstås längtat efter att få fortsätta relationen med sitt barn och sina barnbarn. Nu sträcker Samuel fram handen mot sin pappa: ”Pappa, förlåt för att jag föraktat dig och förskjutit hela familjen.”

– Det är någonting otroligt med hjärtan som möts när man ber om förlåtelse. Jag tror att det är det som livet handlar om, att be om förlåtelse och att få ge förlåtelse, säger Jacob Frankner.

Försoningsprocessen som följde blev otroligt stark för hela familjen. Våren 2017 firade flera i familjen Franker påsk tillsammans för första gången på länge som en hel familj och tacksamheten över det var enorm.

– Jag har aldrig varit med om en så stark påsk, där vi fick minnas Jesu försoning för världen, samtidigt som detta hände i vårt liv.

I dag bor Jacob och hans bror Samuel på samma ort och är bästa vänner, likaså deras respektive fruar. De ser det inte som något annat än ett mirakel att relationerna har kunnat återupprättats och Jacob hoppas att det kan bli till tröst för andra som har brustna relationer i sitt liv – det finns inga omöjliga fall.

– Visst kan ärren finnas kvar från tider när det var otroligt jobbigt, men mer än så påminner det mig också om vad Gud kan göra.

---

Fakta: Jacob Frankner

  • Fyller 40 år den 28 december.
  • Bor i Västerås, gift med Frida, barnen Joel, 12, Jonathan, 10, Levi, 5 och Isabelle, 2.
Jacob Frankner bor i Västerås, är gift med Frida, har barnen Joel 12, Jonathan 10, Levi 5 och Isabelle 2.
  • Arbetar som verksamhetsansvarig på Bilda, samt till viss del som konferencier för Västerås IK hockeylag.
  • Församling: Pingst Västerås.
  • Firar: Med öppet hus och fest under kommande sommar.
  • Bibelord: “Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.” (Matteus 6:33) och “Om du går genom vatten är jag med dig, eller genom strömmar så ska de inte dränka dig. Om du går genom eld ska du inte bli svedd, lågan ska inte bränna dig. För jag är Herren din Gud!” (Jesaja 43:2-3).

---

Fler artiklar för dig