Jubilar

Pastorn Fredrik har badat utomhus varje dag i över fyra år

Fredrik Lagerström brukar passa på att ta ett dopp på väg till jobbet i Gullbrannakyrkan

Varken kyla, mörker eller sjukdom kan få Fredrik Lagerström att skippa badbyxorna. Nyligen passerade pastorn ytterligare en milstolpe då han badade utomhus för 1 700:e dagen i rad. Något slutdatum finns inte.
– Jag kör bara på, säger 50-årsjubilaren.

Från hemmet i Halmstad tar det fem minuter med bil ned till stranden – det är en väg som Fredrik Lagerström känner väl till vid det här laget. Under ett par års tid förlängde han badsäsongen och vid några tillfällen badade han också 100 dagar i sträck. Men en dag i mars 2019 förändrades livet mer långsiktigt. Då begav sig Fredrik Lagerström ned till havet för att ta sig ett dopp. Sedan dess har han fortsatt att bada utomhus varje dag.

Pastorn i Gullbrannakyrkan medger att det inte alltid känns jättelockande att ta på sig badbyxorna. Men viljan att hålla sviten intakt är numera en extra motivationsfaktor de dagar då det tar emot.

– För det mesta tar jag ett morgondopp på väg till jobbet, berättar han.

Reser du aldrig bort från Halmstad?

– Jodå, men då kollar jag i förväg var det går att bada, säger han och berättar att det exempelvis hände i samband med konferensen ”Guds rike i orten” som arrangerades i Stockholm i oktober.

Efter fler än 1 700 bad är det omöjligt att minnas alla. Men på en fråga om det finns några sticker som ut nämner Fredrik Lagerström två. Dels den gången när han hade lyckats övertala hustrun Erika att göra honom sällskap och det visade sig vara en av de kallaste dagarna på hela vintern. Dels den gången då de hälsade på hos svärföräldrarna i Skövde och sjön där han tänkte bada hade frusit.

– När jag hackade mig igenom isen med hjälp av några räddningsredskap som jag hittade funderade jag på vad jag egentligen höll på med.

Vill jobba pionjärt

Fredrik och Erika gifte sig när de var ungdomsledare i Skövde, och läste sedan tillsammans på Örebro missionsskola i slutet av 1990-talet. Båda delade en längtan att jobba pionjärt och efter några år i Ludvika, där de var pastorer i Korskyrkan, fick de höra talas om en församling i Halmstad som nyligen hade lagts ned. I spåren av detta fanns en öppning att starta en pionjär satsning.

Nu har det gått drygt 14 år sedan familjen Lagerström lämnade Dalarna för stadsdelen Andersberg i Halmstad. Området klassas av polisen som ett så kallat utsatt område och här har familjen startat ”Med hjärta för Halmstad”, ett lokalt husförsamlingsarbete som successivt har vuxit. Fredrik Lagerström, som fram tills nyligen var föreståndare för ”Nattcafé för hemlösa” i Halmstad, förklarar att han uppskattar det lilla och det enkla.

När jag frågar vad han drömmer om återkommer han också till detta: Att jobba med lärjungaträning, att se människor utvecklas och att se Guds rike utbreda sig.

– Jag vill göra skillnad, inte minst socialt här på Andersberg.

Hur känns det att fylla 50?

– Det känns bra, ingen åldersnoja. Jag är van att vara en av de yngsta bland jämnåriga.

---

Fakta: Fredrik Lagerström

  • Aktuell: Fyller 50 år den 23 december.
  • Bor: Halmstad.
  • Familj: Gift med Erika. Två döttrar, 20 respektive 18 år gamla.
  • Gör: Pastor i Gullbrannakyrkan. Leder ”Med hjärta för Halmstad”. Har tidigare varit föreståndare för ”Nattcafé för hemlösa” i Halmstad. Är med i ledarteamet för Katalysator (en resurs för missionella initiativ i Sverige).
  • Intressen: Sällskapsspel, sociala aktiviteter och friluftsliv. ”Jag och Erika har i många år ägnat oss åt geocaching, vi söker efter dolda skatter i skogen.”
  • Firar: Fest med släkt och vänner på Gullbrannagården den gångna helgen. Firar även på födelsedagen med närmsta familjen.
  • Önskar sig: ”Jag önskar mig alltid nya sällskapsspel.”

---

Fler artiklar för dig