Jubilar

Jonathan Ulenius: Superviktigt att vi kristna är del i resten av samhället

Jonathan Ulenius, 40: Jag tror stenhårt på ett församlingsengagemang men vill också vara en del av samhället utanför

En härlig tid i livet. Så beskriver Jonathan Ulenius hur det är att vara make, trebarnspappa, aktiv i en församling, ha en kristen tro, arbeta inom näringslivet – och samtidigt få allt detta att gå ihop.
– Det är lätt att hamna i ett ekorrhjul och då kan det vara bra att stanna upp och fråga sig vad som är viktigast, säger han.

Efter tio år i Stockholm flyttade Jonathan med sin familj tillbaka till Borås där han växte upp. Sedan 2017 arbetar han på marknadsavdelningen på skjortföretaget Eton där han ansvarar för det globala företagets sociala medier.

Han är utbildad i retorik och kommunikation vid Södertörns högskola, gift med Martina och tillsammans har de tre barn. Någon 40-årskris upplever han inte, däremot funderar han på sådant som tidigare kanske inte fått så stort utrymme i livet som småbarnsförälder.

Jonathan Ulenius. Jubilar i tidningen Dagen.

– För oss har det alltid varit viktigt att ha ett engagemang i kyrkan. Våra barn har alltid haft kompisar i kyrkan och vi har många vänner som också delar den kristna tron, berättar Jonathan och beskriver församlingen som en unik plats där olika generationer möts.

Samtidigt är kyrkorna i Sverige ganska isolerade från samhället runt omkring och Jonathan kan ibland fundera på vart hans engagemang gör mest skillnad – i kyrkan eller i den lokala fotbollsklubben?

– Jag tror stenhårt på ett församlingsengagemang men tror också att det är superviktigt att vi som kristna är en aktiv del av resten av samhället, inte minst föreningslivet, resonerar han och tar sin roll som fotbollstränare i äldste sonens fotbollslag som ett exempel.

”Hela familjen brukar hänga på och heja fram Elfsborg till seger när de spelar sina hemmamatcher på Borås arena” berättar Jonathan Ulenius som är supporter sedan barnsben.

Starkt idrottsintresse

Under hela sitt liv har Jonathan utövat idrott på olika sätt, och det intresset har han fört över på sina barn som också sportar. De senaste åren har dock det egna bollspelsutövandet gått på sparlåga, och för några år sedan kom han till insikt om att han behövde göra en förändring.

– Jag insåg att innebandy en gång i veckan inte räcker för att må bra, och där och då började jag springa. I dag springer jag 25 kilometer per vecka, året runt. Det är bra för fysiken och fantastiskt för psyket, löpningen blir ett sätt att hantera mina inre demoner, säger han med ett skratt.

Låter hjärtat styra

Att barnen blir större och mer självständiga innebär att det finns större möjligheter att tänka igenom de egna och familjens prioriteringar, och att hitta en balans. Det är lätt att hamna i ett ekorrhjul som är svårt att ta sig ur, konstaterar Jonathan.

– Det finns mycket som är intressant och viktigt att hålla på med, men dygnet har bara 24 timmar, påpekar han och landar i en övertygelse att låta hjärtat styra.

Han citerar det han hörde på en global kristen ledarkonferens för flera år sedan: ”Livet är människor och tid med människor man älskar”.

– När livet är som allra bäst för mig handlar det alltid om att jag får spendera tid tillsammans med människor som jag trivs med. Om tio år, när jag fyller 50 och ser tillbaka på mina år som 40-någonting, hoppas jag att den inställningen kommit att prägla mitt och Martinas liv.

Jonathan Ulenius.

---

Fakta: Jonathan Ulenius

  • Aktuell: Fyller 40 år den 20 december.
  • Gör: Kommunikatör på Eton.
  • Församling: Korskyrkan i Borås (EFK).
  • Familj: Hustrun Martina och tre barn: Joline, som fyller 12 i januari, Hjalmar, 9, och Sixten, 5.
  • Bakgrund: Har tidigare arbetat på Equmenia, i Filadelfiakyrkan i Stockholm och på pingstmissionen PMU.
  • Bibelord: Matt 6:33.
  • Fritiden: Har upptäckt löpning på senare år och är en hängiven Elfsborg-supporter.
  • Önskar sig: Skulle älska att få genomföra ett maraton med vänner någonstans i Europa.
  • Firar: “Med fest för familjen. Och i början på nästa år fyller vi huset med vänner.”

---

Fler artiklar för dig