Jubilar

Alf B Svensson: Jag har haft väldigt dålig självkänsla

80-årige jubilaren och relationsexperten om hur föräldrarnas, och hans eget, äktenskap har påverkat honom

Psykologen och författaren Alf B Svensson firar 80 år med att ge ut en bok om föräldraskap. Titeln Du duger skulle lika gärna kunnat vara en uppmaning till hans eget yngre jag.

Ett av Alf B Svenssons föräldraråd är: Barn gör inte som du säger, de gör som du gör.

Det fick han själv erfara från sin pappa – egenföretagaren från Ljungby som sällan pratade om sin kristna tro, men som varje morgon böjde knä vid sängfoten, och vars bibel var sönderläst.

– Pappa hjälpte också missbrukare och testamenterade en stor del av sina pengar till lepramissionen. Hans sätt att leva påverkade mig nog mer än de sakerna han sa, säger Alf B Svensson, som trots att föräldrarna inte gick i kyrkan, kom med i missionskyrkans söndagsskola och fick en egen tro på Gud som burit honom genom livet.

Inget lyckligt äktenskap

Mamman var däremot inte kristen, och hade enligt Alf B Svensson svårt att uttrycka sina känslor. Hon och hennes make levde under samma tak, men parallella liv, ”som två järnvägsspår som aldrig möttes”.

– Det var inget lyckligt äktenskap, konstaterar Alf B Svensson.

Kanske var det därför han intresserade sig för just samlevnad, funderar han nu. Eller så handlar det om att han själv har kämpat med sin egen roll som make. Han och hustrun Kerstin har aldrig haft det så bra som nu, men de har fått ”öva konflikthantering i 50 år”.

– Jag har varit väldigt känslig för kritik. När min fru har uppmärksammat en brist hos mig har jag tidigare gett igen och sagt: ”Men du då” i stället för att lyssna. Men det löser ju inga problem att hela tiden gå i försvar.

Hittade sin livsuppgift

Ytterst tror Alf B Svensson att det är hans dåliga självkänsla som har spökat. Som barn var han tyst och försynt, tillhörde aldrig de populära i klassen. På psykologutbildningen kände han att alla andra var mycket smartare än han själv. Det var inte förrän i fyrtioårsåldern, när han hittade det han beskriver som sin livsuppgift, som han började tänka annorlunda om sig själv.

– Jag insåg att jag kanske inte har så högt IQ, men att jag har någonting annat: existentiell intelligens – ett medfött starkt intresse för livsfrågor. När jag började skriva och föreläsa om relationer kände jag att jag kunde göra skillnad för människor. Och då stärktes min självkänsla.

Allting började med att han skickade in en insändare till den kristna tidningen Evangelii Härold, berättar han. Redaktören tyckte att den var så bra att hon lät honom skriva en hel artikelserie. Redan från början ville Alf B Svensson skriva på ett enkelt sätt för att nå lågutbildade män – de som sällan läser om relationer men som har avgörande betydelse för sina barn. Många av dem har genom åren kommit till hans skolföreläsningar. När han klickar fram sina powerpoints om konsten att bli arg och vikten av att sätta gränser, åker många föräldrars telefoner upp för att ta kort.

Vill anpassa skolundervisning efter kön

Uppenbarligen har Alf B Svensson ett budskap som fäster. Totalt har han skrivit tolv böcker om samlevnad, hälften efter att han pensionerade sig. När han inte längre var anställd som skolpsykolog av kommunen, kände han sig ännu friare att tycka till offentligt. Som när han för några år sedan skrev en debattartikel i Aftonbladet med rubriken ”Sluta försöka göra barn könsneutrala”.

– Artikeln har nu 68 000 kommentarer, så det är inte dåligt. Jag visste att budskapet inte var PK, men anade inte att det skulle skapa så kraftiga reaktioner.

– Men jag står fortfarande fast vid att vi inte kan ignorera fakta kring att pojkar och flickor är biologiskt olika och att vi bör anpassa undervisning därefter. Många tjejer behöver få hjälp att sänka kraven, medan många killar behöver lära sig att anstränga sig mer.

Önskar att någon tar upp stafettpinnen

Nu fyller Alf B Svensson 80 år. Han delar gärna med sig av sin livsvisdom, men problemet är att komma ihåg den; minnet sviker, har han märkt. Förutom när han föreläser. Han har sagt samma sak så många gånger att det fortfarande brukar ”rinna till” när han står inför föräldragrupper. Men han hoppas också att någon annan kristen psykolog vill ta upp stafettpinnen.

– Jag känner faktiskt inte till så många andra kristna psykologer. Eller de finns säkert många psykologer som är kristna, men kanske är de rädda för att sticka ut?

– Det tycker jag inte att man behöver vara. Bibeln har hur mycket som helst att lära oss om relationer. Mycket av det som Folkhälsomyndigheten säger lärde jag mig redan i söndagsskolan: att inte bara tänka på sig själv, inte hämnas och att vara snar att förlåta. Det är visdom som håller att bygga livet på.

---

Fakta: Alf B Svensson

Bor: Eksjö.

Familj: Varit gift med Kerstin i 57 år. Har tre vuxna barn och åtta barnbarn.

Gör: Skriver och föreläser om relationer och hjälper familjer i kris. Utbildad psykolog.

Favoritbibelord: ”Den som mister sitt liv för min skull ska finna det” Matt 10:39.

Aktuell: Fyller 80 år den 15 december. Är också aktuell med boken Du duger – Stärk ditt självförtroende som förälder (Semnos)

Så firar jag födelsedagen: Har redan firat med barn och barnbarn och kommer att möta några nära vänner.

---

Fler artiklar för dig