Jubilar

”Det utvecklar att gå ut ur bekvämlighetszonen och in i något okänt”

Lugnetkyrkans förra barnpastor gick tillbaka till näringslivet. Firar 50-årsdagen med en resa med familjen

Från näringslivet till kyrkan, och tillbaka igen. Så kan man mycket kort beskriva Gabriella Haglunds yrkeskarriär. Men det var åren som pastor i Lugnetkyrkan i Falun som lärde henne att ta plats och börja leda. Det är en frimodighet som hon gärna vill ge vidare.
– Jag försöker peppa ungdomar att gå på de utmaningar som ges och att våga säga ja till saker, säger Gabriella Haglund.

December är en hektisk månad, både i kyrkan och utanför. Men Gabriella Haglund, som dessutom fyller 50 om några dagar, passar på att ta en veckas timeout med familjen på Kanarieöarna. Skidorna och långfärdsskridskorna därhemma får alltså vänta lite till.

Närheten till natur och släkt är något som Gabriella Haglund uppskattar med Falun, där både hon och maken Daniel växte upp. Hit återvände de 2003, när första barnet kommit, efter ett antal år i Stockholm.

– Falun är en bra stad för barn att växa upp i, och Daniel och jag har våra föräldrar här, säger Gabriella Haglund till Dagen.

Sa ”klick” i Colorado

I slutet av 1970-talet gick Gabriella och Daniel i barngrupperna i den församling som i dag heter Lugnetkyrkan och som ingår i Evangeliska frikyrkan, EFK. Men ”klick” sa det först när Gabriella tillbringade en termin på ett universitet i Denver, Colorado.

– Daniel hade pluggat där och blivit kvar för att jobba. Eftersom han var den ende jag kände i Colorado tog jag kontakt och vi började umgås. Sen blev vi ett par.

På den tiden utbildade sig Gabriella till civilekonom i Karlstad, där hon tog en magisterexamen i företagsekonomi. Arbetslivet började i Stockholm, där hon tidigt kom att jobba inom administration. Parallellt engagerade hon sig i Korskyrkan. Ändå var det långt ifrån självklart att hon skulle börja arbeta för kyrkan när paret flyttat tillbaka till Falun.

– Jag var ganska blyg och tillbakadragen som barn, och att leda och undervisa i församlingen var verkligen inget jag tänkte på, berättar Gabriella Haglund för Dagen.

– Men jag har fått stor uppbackning och har vuxit mycket i min självkänsla, säger hon.

År 2012 erbjöds Gabriella en deltidstjänst som barnledare. Den utökades 2013, och med tiden blev hon avskild som familjepastor.

Sugen på att gå vidare

Sommaren 2022 valde hon dock att sätta punkt, efter tio roliga och lärorika år.

– Jag kände att det vore bra om någon annan kom in med ny energi. Och själv var jag redo att prova något nytt, säger Gabriella Haglund, som då gick in som konsult inom HR på ståljätten SSAB.

Samtidigt fortsätter hon sitt engagemang i Lugnetkyrkan, bland annat som barnledare, husgruppsledare och ansvarig för kyrkans gudstjänstråd.

– Jag är så glad att kyrkan gett mig möjligheter att ta mig an saker som jag inte alltid känt mig trygg och bekväm med, säger hon.

– Det är lätt att man hamnar i ett fack. Men det är utvecklande att gå utanför sin bekvämlighetszon och ta steget in i något okänt. Jag försöker peppa alla ungdomar att gå på de utmaningar som ges och att våga säga ja till saker.

---

Fakta: Gabriella Haglund

  • Aktuellt: Fyller 50 år den 14 december.
  • Bor: I Falun.
  • Familj: Maken Daniel och tre barn: Theodor, 15, Angelica, 19 och Alexander, 21; föräldrar, syster med familj.
  • Gör: HR-konsult på stålbolaget SSAB; ledare i Lugnetkyrkan.
  • Firar: Med en solresa med familjen. Större firande till sommaren, tillsammans med 50-årsjubilerande maken.
  • Fritidsintressen: Vintersport; båtutflykter på sommaren; engagemang i Lugnetkyrkan, träning, böcker, umgänge med vänner och familj.
  • Bibelord: Josua 1:9: ”Har jag inte befallt dig att vara stark och frimodig? Var då inte förskräckt eller förfärad, ty Herren, din Gud, är med dig vart än du går.”

---

Fler artiklar för dig