Jubilar

Han vill få kristna att sluta bråka om lovsång

David Davage, 40: Jag ser på lovsång som tonsatt bön och där tror jag vi har en resa att göra

Som barn talade David Davage flytande franska, han har läst på den numera nedlagda bibelskolan ITM i Huskvarna och sedan drygt fem år bor han i Umeå med Samantha Davage och sina söner.
– Jag blickar hellre framåt än bakåt, säger han.

Docent i Gamla testamentets exegetik, lektor i bibelvetenskap och studierektor vid ALT – med sådana titlar på sitt cv kan man tro att David Davage är äldre än de 39 år han nu lämnar bakom sig.

– Jag ser fram emot att bli lite äldre, kanske få lite mer pondus, säger han med ett lätt skratt.

– Jag trivs enormt bra med det jag gör – det är ett drömjobb att kombinera undervisning med forskning och även vara studierektor på 30 procent. Kanske kommer det en ålderskris vid 50, men inte nu i alla fall.

Några av Davids första år i livet bodde han i Frankrikes huvudstad Paris. Hans föräldrar var missionärer för Örebromissionen som det då hette, och de jobbade med en församlingsplantering som till en början höll till i familjens garage.

– Jag minns hur vi ibland stod vid tågstationen och jag delade ut traktat medan kören sjöng. Jag kommer också ihåg en söndagsskollärare som hade en stark kärlek till Gamla testamentet och var duktig på att fånga intresset hos oss barn. Kanske var det redan där mitt intresse för GT började? frågar sig David Davage.

Gamla testamentet, och särskilt Psaltaren, har nämligen en alldeles särskild plats i Davids hjärta. Sin avhandling skrev han om just Psaltarpsalmerna och han ser det som ett av sina uppdrag att uppmuntra och påminna om vikten av att predika utifrån Gamla testamentet.

– Det saknas bra böcker på svenska om GT, allt från bibelkommentarer till introduktionsböcker över olika texter och teman. Jag har några sådana projekt som jag ser fram emot att jobba vidare med. Vi som jobbar med GT har ett viktigt uppdrag i att förse församlingar med verktyg. Vi behöver mer av det i våra församlingar, som en del av bibelläsandet – det är ett av mina driv som jag vill ta tag i mer.

– På sikt skulle jag också kunna åka runt mer i församlingar, kanske ha bibelhelger, gärna tillsammans med Sam (hustrun Samantha). Vi har också en livsberättelse som kan förankras i texterna, det är häftigt.

För oss som par blev den tiden i livet också värdefull, relationen kan stärkas i sorg och motgång.

—  David Davage

Dagen har tidigare skrivit om lovsångsledaren Samantha Davage, som mitt i livet drabbades av en ovanlig sjukdom som bland annat satte sig på stämbanden. Efter en misslyckad operation fick hon svårt att sjunga, något hon annars älskat att göra och haft som sitt kall.

– Jag är otroligt imponerad över hur Sam hanterade den perioden, med sin personlighet och sin tro. För oss som par blev den tiden i livet också värdefull, relationen kan stärkas i sorg och motgång.

– Genom den svåra tiden har vi fått något att dela med oss av. Även om vi då upplevde missmod kan vi i dag glädjas över att talet är tillbaka, även om sångrösten inte är som förr. I somras höll vi ett seminarium tillsammans där vi pratade om när livet inte blir som man tänkt, och vävde in Psaltarens psalmer i det. De ger oss ett språk för kriser och allt som händer i livet.

Som musiker och psaltarexpert har du ibland fått ge lovsångsdebatten ett ansikte, du har även skrivit boken 7 myter om lovsång. Varför tror du att lovsång väcker så mycket känslor?

– Musik generellt är ett kraftfullt redskap och något som väcker både känslor och minnen. Det är också därför lovsång till viss del blivit en generationsfråga, för man förknippar vissa sånger eller musikstilar med sina gudsmöten – det är svårt att kliva ur det där. Jag ser på lovsång som tonsatt bön och där tror jag vi har en resa att göra. Vi behöver hitta ett gemensamt språk så att vi inte pratar förbi varandra. Med lovsång menar en del musikstil medan andra tänker tillbedjan.

– Min erfarenhet hittills är att vi börjar få till konstruktiva samtal – det är hoppingivande ändå.

---

Fakta: David Davage

  • Fyller 40 år den 2 december.
  • Gift med Samantha, har två söner sedan ett tidigare äktenskap,
  • Bor i Umeå.
  • Musiker och teolog. Disputerade 2016 vid Lunds universitet med avhandlingen Like a Garden of Flowers: A Study of the Formation of the Book of Psalms. För avhandlingen erhöll han även pris från Kungl. Vitterhetsakademien.
  • Studierektor vid ALT (Akademi för ledarskap och teologi).

---

Fler artiklar för dig