Jubilar

”Decennier av kvinnokamp som byggts upp håller på att raseras”

Sarah Kullgren, ordförande för KD:s kvinnoförbund, efterlyser mer av sunt förnuft i samhällsdebatten

Hon är en av arkitekterna bakom Kristdemokraternas nya familjepolitiska program. Och till våren ser hon fram mot valrörelsen till EU-parlamentet.
– Min drivkraft är sunt förnuft, säger Sarah Kullgren, ordförande för KD:s kvinnoförbund och efterlyser mer av detta i samhällsdebatten.

Några dagar har gått sedan KD:s riksting avslutades i Helsingborg. Sarah Kullgren pustar ut efter en intensiv höst såväl yrkesmässigt som privat.

– Trots att det är oroligt i världen och i Sverige ser jag ljust på framtiden, förklarar hon. En anledning till optimism är att hon snart ska bli mamma. Hon väntar sitt första barn om några veckor.

Barnets far Peter Kullgren är också kristdemokrat och landsbygdsminister i regeringen Kristersson. Paret träffades inom politiken och har varit gifta i snart två år.

– Jag pendlar mellan Karlstad, där vi har vårt hem, och Stockholm, berättar Sarah Kullgren som tidigare hette Havneraas. Till Sverige och Uppsala kom hon som 14-åring från Norge.

Hon gick med i KD 2016 och har utbildat sig till statsvetare och studerat medie- och kommunikationsvetenskap. Dessutom har hon arbetat som ombudsman i KD Uppsala län och hon är tidigare generalsekreterare för KDU.

År 2021 hamnade hon i blickfånget när Dagens Nyheter uppmärksammade hennes tidigare bakgrund inom Människovärde som bildades genom en sammanslagning av Ja till livet och Provita.

”Jag har mognat i mina åsikter och omvärderat” svarade hon då samtidigt som hon förklarade att hon står bakom svensk abortlagstiftning och att hennes engagemang gällt unga mammor.

Det biologiska könet

Som en röd tråd genom hennes politiska engagemang har frågan om jämställdhet gått. Osynliggörandet och bristen på politiska lösningar på kvinnors vardagliga problem har länge gjort henne upprörd.

– Många kvinnor oroar sig för frågor som handlar om att få livet att hålla ihop. Kvinnor upplever otrygghet och flera lever under hedersförtryck. Och de kan inte garanteras en jämlik vård i hela landet, säger Sarah Kullgren.

En annan fråga gäller det biologiska könet. Hon tycker att debatten om könstillhörighetslagen kännetecknas av förenklingar och att unga människor som tvekar i sin könsidentitet inte får det stöd de behöver.

– Decennier av kvinnokamp som byggts upp i det svenska samhället håller på att raseras och det gör mig upprörd, säger hon och efterlyser sunt förnuft.

Uttrycket feminist värjer sig hon mot, utan föredrar jämställdhetsförespråkare för att beskriva sig själv.

Blir du inte tagen på allvar för att du är kvinna?

– Jag har upplevt det ibland, men jag har försökt att inte fastna i den tankegången. Inom KD-kvinnor uppmuntrar vi kvinnor i olika positioner att tacka ja när de blir tillfrågade. För att lyckas måste man våga.

Snart får Sarah Kullgren lägga det politiska arbetet åt sidan under en period. Att bli förälder är ett stort steg i livet som ger nya perspektiv.

Senare i vår hoppas hon på att delta i KD:s valrörelse inför EU-valet. Hon är placerad på åttonde plats på partiets lista, men räknar inte med att bli invald.

– Jag kommer inte att bedriva någon egen personvalskampanj. Men politik är viktigt och jag vill gärna bidra så att KD får så många röster som möjligt.

---

Fakta: Sarah Kullgren

  • Aktuell: Fyller 30 år den 24 november.
  • Bor: Karlstad och Stockholm.
  • Familj: Maken Peter och bonusson Waldemar.
  • Gör: Ordförande i Kristdemokratiska kvinnoförbundet. Sitter i KD:s partistyrelse.
  • Vill ha mer av: Tid att läsa böcker, vara i naturen med familjen.
  • Bibelord: Den gyllene regeln.
  • Fritiden: Friluftsliv, jakt (tog jägarexamen år 2021).
  • Önskar sig: God hälsa för sig själv och närstående.
  • Firar: Hemma med familjen och en god middag.

---

Fler artiklar för dig