Jubilar

”Jag la mina sparpengar på bibelskola i stället för en jordenruntresa”

Hjälpte till att bygga upp pingströrelsen i ”missionslandet” med svenske maken

Ruth Hasselgren var tonåring i Österrike när hon valde att följa Gud i allt. I dag, på tröskeln till sin 50-årsdag, är hon pingstpastor i Eskilstuna och regionsekreterare för Europa inom Pingst International.

Med en far och farfar som båda var pingstpastorer hade Ruth starka andliga förebilder. Men vägen in i heltidstjänst för Gud var ändå långt ifrån utstakad för Ruth som växte upp i “missionslandet” Österrike. En starkt personlig upplevelse som fick den unga Ruth att inse att hon måste följa Jesus på ett radikalt sätt.

– Det beslutet präglade alla de beslut som följde: vilken gymnasieutbildning jag skulle gå, och att jag skulle lägga mina sparade pengar på bibelskola i stället för på en resa runt i världen, berättar hon för Dagen.

När Ruth var ung fanns ingen bibelskola för pingstvännerna i Österrike. Så färden gick till Bryssel och den bibelskola som drevs där av Assemblies of God.

– Det blev tre fantastiska år av intensiva studier, andliga upplevelser och nya vänner. Bland de senare öppnade Gud mina ögon för en blond viking från Sundbyberg som skulle bli min man, säger Ruth, som vid det här laget varit gift med Carl-Vilhelm Hasselgren i 25 år.

Flyttade till Österrike

Efter studierna valde paret att flytta till Österrike. Där öppnades dörrar för församlingsarbete, ungdomsarbete och även att starta en bibelskola/pastorsutbildning. År 2004 avskildes Ruth som “pastoralassistent”, men tjänade i praktiken som landets första kvinnliga pastor.

– När vi började vårt arbete, för kanske 23 år sedan, var vi nog inte fler än 25 församlingar. Nu är de över 100, säger Ruth Hasselgren.

Det blev 15 år i Österrike för familjen. Den yngsta av parets tre döttrar var bara två år när Ruth och hennes make 2011 upplevde att Gud ville något annat för dem.

– Allt var underbart i vår tjänst i Wien: det växande ledarskapet var gott, vi hade unga ledare som kunde föras in i tjänst. Då sa Gud att “nu kan ni lämna över i andra händer”, minns Ruth.

– Vi började be för Sverige och efter några månader fick vi en stor frid över att Gud skulle öppna dörrar i Sverige.

Sa upp arbete och skola

Ruth och Carl-Vilhelm sa upp sina pastorstjänster, lägenheten och barnens skola och förskola – allt innan de haft en första kontakt med sin blivande hemförsamling i Eskilstuna.

– Vi sa att det här var ett steg i tro, och att Gud hade allt på plats åt oss. Att uppleva hur Gud försörjer och har sina planer för oss, det är underbart och en trygghet även när det stormar, säger Ruth.

Carl-Vilhelm gick in som föreståndare i Eskilstuna, där Ruth har en 80-procentig tjänst som pastor. På ytterligare 20 procent är hon sedan ett par år regionsekreterare för Europa inom Pingst International.

– Jag jobbar mycket med nätverkande mellan nationella pingströrelser och med att para ihop lokala församlingar som brinner för missionen, säger hon.

Just nu ser hon fram emot att bli överraskad av familjen på sin 50-årsdag. Om hörnet väntar en annan höjdpunkt: För första gången på elva år ska familjen nämligen fira jul med släkten i Österrike, i Leonding utanför Linz.

---

Fakta: Ruth Hasselgren

  • Aktuell: Fyller 50 år den 19 november.
  • Arbetar: Pastor på 80 procent i Eskilstuna Pingst, regionsekreterare för Europa inom Pingst International på 20 procent.
  • Bor: I Eskilstuna.
  • Familj: Maken Carl-Vilhelm och tre döttrar: Leonora, 18, Aurelia, 16, och Elouisa, 14. Föräldrar och fyra syskon med familjer i Österrike.
  • Firar: Låter sig överraskas av familjen.
  • Intressen: Böcker, musik. ”Jag matar min hjärna med lovsång men älskar jazz och gospel”.
  • Bibelord: Romarbrevet 12:1-2.

---

Fler artiklar för dig