I drygt 30 år har Karin Runow varit kyrkomusiker i församlingen där hon bor. När hon nu fyller 60 byter hon jobb.
– Ibland kan man känna att vägen leder åt ett nytt håll.
Hon har nyss blivit avtackad i Sollentuna församling där hon har varit kyrkomusiker sedan 1988. Den 1 november, på själva födelsedagen, börjar hon officiellt sitt nya jobb som handläggare i kyrkomusik på nationell nivå, stationerad på kyrkokansliet i Uppsala.
– Det är spännande att vara ny på jobbet vid 60. Ibland kan man känna att vägen leder åt ett nytt håll, säger hon.
Ett av de projekt hon nu tar sig an är en studie om vilka psalmer ungdomar tycker om, ”Hur låter det i kyrkan om ungdomarna själva får välja”.
– Vad den undersökningen kommer att leda till återstår att se. Jag har inte fått resultaten än, men ett av målen är att det skrivs nya psalmer och sånger, av ungdomar och för oss alla.
Både barn och psalmer är något som ligger henne varmt om hjärtat. Ända sedan hon hade sin första barnkör, i början av sin tjänst 1988, har hon även skrivit musikaler för barn.
Mot hjärtats mitt, Ogräs i rabatten, Jakten på den försvunna psalmskatten och Luthers ungar är namnen på några av dem. Text och musik växer fram växelvis förklarar hon om skaparprocessen.
– Det är som att lägga pussel, men man gör pusselbitarna själv. Luthers ungar sattes upp på ett hundratal platser runt om i Sverige 2017, även i Tyskland, säger hon.
När det gäller psalmsångerna tog hon ett initiativ under pandemin som snabbt växte på sociala medier.
– När allt stängde ner var mitt uppdrag att vara i kyrkan även om ingen kom. Så jag började sända direkt på Facebook.
Tanken var från början att hon själv skulle sjunga igenom hela psalmboken med 700 psalmer, men sedan fick hon en annan idé.
– Jag insåg att det inte skulle gå så jag startade ”Psalmboksmaraton 2021″. Jag sa till vänner och kollegor att vara med och spela in och sända en psalm och folk gjorde det. Gruppen växte och har nu 1 500 medlemmar. Vi sjöng igenom hela svenska psalmboken på ett år.
Musiken har alltid funnits i hennes liv. Hon beskriver sin mamma som väldigt musikalisk och Karin Runows egen resa tog fart i kyrkans ungdom under konfirmationen.
– Det har format mig. Vi ungdomar fick vara med och göra kyrka. Det var väldigt ekumeniskt. Man fick prova att spela och sjunga egna låtar.
Hon växte upp i Sollentuna. Sedan barnsben sjöng hon i kyrkans kör och kom sedan att leda Sollentuna Gospel i tre decennier.
– En del av avtackningen från mitt jobb var en konsert med Sollentuna Gospel. Gospelmusiken är en viktig del av mitt liv.
Hon säger att hon kommer att sakna alla körer, men efter att ha varit uppbunden av körövningar tre kvällar i veckan och varannan helg, ser hon fram emot att få mer tid till familjen och barnbarnet.
– Man får inte plats med något nytt om man inte släpper något gammalt.
[ Han övergavs på sjukhuset som ettåring ]
I sin nya roll ska hon jobba med kyrkans musik på nationell nivå. Vissa arbetsuppgifter känner hon till, andra inte.
– Det är mycket jag ärver från min företrädare som jag sakta och säkert får ta mig an. Resten får växa fram med tiden.
När hon inte jobbar anordnar hon och hennes man gärna stora temafester i den fyrkantiga gula trävillan med vita knutar.
– Man kan säga att det är ett av våra fritidsintressen. När vi fyllde 50 gjorde vi en piratfest. Vi tycker om att leka och skapa miljöer och händelser. Vi använder huset till att ha stora kalas.
Men nu när hon och hennes man fyller 60 har de valt att göra en gemensam resa i stället. På själva födelsedagen jobbar Karin Runow – på sitt nya jobb.
---
Fakta: Karin Runow
Bor: Sollentuna
Familj: Maken Kristofer, barnen Jakob, Johanna och Lukas med partners och barnbarnet Kasper, mamma Siv och syster Åsa med familj.
Aktuell: Fyller 60 år den 1 november.
Firar: Resa med maken som också fyller 60. På själva födelsedagen jobbar hon.
Intressen: Umgås med familj och vänner.
Favoritcitat: ”Där barmhärtighet och kärlek bor, där bor också Gud”.
På gång: Jobbar nu med att sammanställa en gemensam sångbok – ”The global songbook” – för Lutherska världsförbundet, som ska bli klar sommaren 2024.
Utmärkelser:
2021: Svenska kyrkans liturgipris.
2018: Sankta Cecilia priset (musikpris inom Stockholms stift).
2011: Aulénpriset (Sveriges kyrkosångsförbund).
---