Jubilar

Livet tog en tvärvändning när Annelie Enochson blev sjuk

Tidigare riksdagsledamoten: ”När jag var som sjukast hade jag inte dödsångest. Jag kände att jag bars i Guds hand.”

Efter åren i riksdagen vill Annelie Enochson hjälpa människor i behov av livsavgörande operationer. Något hon själv fått erfara vikten av.
– Jag är så tacksam att jag lever.

I 15 år jobbade Annelie Enochson som riksdagsledamot och förtroendevald för Kristdemokraterna. Under åtta år av dessa var hon ordförande i riksdagens kristna grupp, där hon jobbade sida vid sida med prästen och författaren Carl-Erik Sahlberg.

Att vara förtroendevald har betytt mycket för henne, förklarar hon. Det är grundat på ett förtroende för henne som person och en tro på hennes förmåga att göra skillnad.

– Min far brukade säga: ”Det är bättre att be om förlåtelse än tillåtelse”. Jag känner att jag är likadan. Jag är en utpräglad ”doer”. Man kan inte bara sitta och vänta, säger hon.

Till yrket är Annelie Enochson arkitekt och nämner att hon bland annat har ritat en skola i Zambia och ett sjukhus i Tanzania där familjen bodde under sju år på 1980-talet.

Ett av de starkaste minnena från de politiska åren är från 2004 när hon hjälpte en mamma att få tillbaka sina barn.

– Det var fem barn som hade kidnappats av sin pappa till Gaza. Där hade jag och mamman ett bra samarbete för att få hem barnen.

Händelsen gör sig påmind i dessa oroliga tider och hon nämner att hon alltid haft ett stort intresse för Israel.

– Det har jag ärvt efter min far och farfar. De var sjökaptener och hade hjärta för Israel. Jag har själv varit med i Israelföreningar och försökt förvalta frågor om Israel i riksdagen.

Det hängde på ett hår. Jag är så tacksam att jag lever.

—  Annelie Enochson

Hon kommer tillbaka till minnena av pappan. Minns hur hon brukade följa med och fiska makrill på västkusten när hon var liten. Hon uttrycker också en glädje över att ha vuxit upp i ett troende hem.

– Det har gett mig en känsla för rätt och fel och gjort mig handlingskraftig. Kan man förändra något gör man det. Kan man inte lämnar man det. Man går inte och ältar saker utan går vidare.

När hon slutade med politiken 2015 blev hon dock tvungen att ta en paus. För vid en läkarundersökning upptäcktes en tumör i magen.

– Den vägde ett kilo, men var godartad. Jag fick en akutoperation. Det hängde på ett hår. Jag är så tacksam att jag lever.

Operationen gick bra men hon var sjukskriven i två år.

– När jag var som sjukast hade jag inte dödsångest. Jag kände att jag bars i Guds hand och jag är tacksam att det har gått så väl. Tron bär.

Händelsen gjorde också att hon ville engagera sig i välgörenhetsorganisationen Mercy Ships, där hon är vice ordförande.

– Jag var vidtalad innan, men gick med efter operationen. Mercy Ships ger gratis sjukvård och gör livsavgörande operationer för dem som annars inte har råd med en operation.

Efter riksdagsåren har hon också engagerat sig i Svenska Evangeliska Alliansen, SEA, där hon sitter i styrelsen sedan 20 år tillbaka.

– Jag tror vi behöver få in det kristna värderingarna i samhället.

På frågan vad hon gör för att varva ner och koppla av svarar hon snabbt.

– Jag gillar att baka och städa. Hör och häpna! Jag gillar när det är ordning och reda och jag kopplar av när jag bakar. Jag bakar gärna vetebröd. Har alltid frysen ganska full.

Hon berättar också om sitt ”paradis på jorden”.

– Det är en sagoö som heter Tjärnö och ligger i Klosterfjorden. Där kan jag koppla av med natur, släkt och vänner.

Apropå släkt. På väggen i trapphallen hänger en stor tavla med ett släktträd som sträcker sig tillbaka till 900-talet.

– Det är min morbror som har släktforskat. Han gick till riksarkiven och det visade sig att jag är släkt med Birgitta Birgersdotter, mer känd som ”heliga Birgitta” (1303–1373).

---

Fakta: Annelie Enochson

Bor: Göteborg

Annelie Enochsson, jubilar.

Familj: Mannen Sören. Har två barn och fyra barnbarn.

Aktuell: Fyller 70 år den 29 oktober.

Firar: Åker bort med maken.

Intressen: Tycker om att greja ”pula” på tomten, städa både ute och inne, samt baka.

Bakgrund: Var ordinarie riksdagsledamot 2000–2014 (KD), invald för Göteborgs kommuns valkrets.

Är utbildad arkitekt på Chalmers tekniska högskola.

Favoritbibelord: Psaltaren 139:5

---

Fler artiklar för dig