Jubilar

”Det är ett så allvarligt läge i Sverige att vi behöver falla ner på knä”

80-årsjubilaren Sigrid Malmberg upplever att kristna i Sverige måste släppa sin likgiltighet

Sigrid Malmberg säger att hennes tid som evangelist är förbi, men börjar gråta när hon tänker på hur det är i Sverige nu.
– Jag tror Jesus gråter över vår likgiltighet, säger hon.

Hon var nio år gammal och på väg hem från skolan när hon gjorde en ”deal” med Gud. Medan hon cyklade sa hon till honom: ”Står mamma i köket när jag kommer hem ska jag bli frälst”.

Det kan tyckas vara en enkel sak för Gud att uppfylla, men för Sigrid Malmberg var det inte självklart.

– Mamma var ute mycket. Vi hade bondgård och hon var ofta i hönshuset eller hjälpte pappa i ladugården.

Båda föräldrarna var troende, men unga Sigrid hade kommit till insikten att hon inte kunde leva på mammas och pappas tro längre. Hon behövde ta ett eget beslut.

– När jag kom hem stod mamma i köket. Då sa jag ”Jag vill bli frälst.” Mamma blev rörd och torkade av händerna på förklädet innan vi gick tillsammans in i kammaren och böjde knä och bad. Jag visste att från den dagen var jag frälst.

Familjen bodde i Väne-Åsaka, en liten ort utanför Trollhättan. Sigrid Malmberg var yngst i syskonskaran, ett ”sladdbarn” uttrycker hon det. Hon hade en syster och fyra bröder. Två kusiner bodde också med familjen.

Som barn gick hon i söndagsskolan och hon döptes som 13-åring. Under tonåren var det väckelse bland ungdomarna, minns hon.

– Vi hade bönedagar och bönenätter.

Tillsammans med vännen Marita åkte hon till Vetlanda och sjöng och vittnade.

– Vi kände en kallelse att vi skulle åka dit och vittna för dem. Jag var 18 och Marita 17. De hade ingen församling, men det fanns en liten grupp som hade nöd för Vetlanda och brukade träffas och be. Det var begynnelsen på evangelistgärningen.

Hon blir rörd när hon tänker på det.

Sedan gör hon en paus och säger att nu vill hon prata om nutiden. Det som är här och nu, och hon börjar gråta.

– Jag känner en enorm nöd för alla människor. Det är ett så allvarligt läge i Sverige att vi behöver falla ner på knä. Vi kristna kan inte bara sitta och gotta oss och vara navelskådare. Jag tror Jesus gråter över vår likgiltighet.

Hon gör en paus och fortsätter:

– Min tid som evangelist är förbi, men jag kan vara med och fasta och be. Jag tror att fastan är ett medel att komma närmare Gud. Det måste finnas ett hjärtats engagemang.

Nu fyller hon 80 år. Hon sitter på andra våningen i radhuset. Ett litet sovrum som hon kallar sitt hobbyrum. Symaskinen står framme likaså strykjärnet.

– Ångstrykjärnet står alltid framme. Det är alltid något som ska fixas och lagas, säger hon.

På byrån står en massajfigur från Afrika. Bredvid finns en pall med tre ben klädd med en sits av läder och mönster av en gepard. Möbler som vittnar om en tid i hennes liv när hon var i Afrika. Men på frågan vad hon tycker varit viktigast i livet tvekar hon inte en sekund:

– Jag har sett att Gud är trofast. En livsväg är inte spikrak, men jag har alltid upplevt att Jesus funnits vid min sida. När jag är svag är det Jesus som utför verket.

Som pensionär funderar hon ibland vad hon ska göra med sin tid. Hon har alltid känt starkt för att engagera sig i församlingen, men upplever att utbudet och valmöjligheterna har begränsats när hon blivit äldre. Men på måndagar hjälper hon till tre timmar på Kyrkornas second hand på Färingsö.

– Jag plockar upp, sorterar och gör fint med barnkläderna. Jag har varit med där sedan det startade och har jobbat av och till i flera år.

Hon tycker om att träffa människor och hålla sig sysselsatt.

– Så länge man har kroppen och förståndet i behåll kan man göra sådant här. Det gäller att inte grotta ner sig.

---

Fakta: Sigrid Malmberg

Bor: Vällingby

Familj: Mannen Daniel och tre döttrar: Annika, Pernilla och Sara.

Sigrid och Daniel Malmberg. Jubilar

Aktuell: Fyller 80 år den 24 oktober.

Firar: Kalas hela lördagen från klockan 11. ”Vår döttrar har delat upp festen i tre omgångar så jag ska hinna träffa och prata med alla. Första gruppen består av gamla vänner. Nästa grupp är församlingen och sist blir det med familjen.”

Önskar sig: Inga prylar men gärna en gåva till MAF, Mission Aviation Fellowship, en internationell organisation som flyger biståndsarbetare över hela världen.

Intressen: Spelar gärna golf på somrarna och går promenader vintertid. Tycker om sång och musik. ”Älskar svart gospel.” Tycker också om att lära sig språk. Kan engelska, tyska och franska och har nu börjat läsa spanska. Använder sig av en språkapp och lär sig på det sättet. Läser även Bibeln på olika språk.

Favoritbibelord: Jes 53 (beskrivningen av den lidande Messias).

---

Fler artiklar för dig