Jubilar

”Jag har alltid tänkt: Kan Gud verkligen tycka om mig?”

Munken och Kulans pappa Åke Samuelsson gillar att få vara med och laga människor

Åke Samuelsson – Skaparen av ”Munken och Kulan” berättar om sin livslånga kamp mot tvivlet att Gud älskar honom men också om Guds egenskap som visar att han gör det.

För den stora publiken kommer Åke Samuelsson kanske alltid att förknippas med bokserien om Munken och Kulan, de två unga killarna som tar med läsaren på både äventyr och insikter. Men nu när författaren och pastorn fyller 70 vill han gärna prata om en sida hos sig själv som är mindre känd för allmänheten.

Han berättar att det började när han som 18–19 åring träffade en äldre man som bodde på västkusten. Mannen var fiskare och van att laga sina trålar och nät när de gick sönder.

– Han uttalade ett ord över mitt liv som jag aldrig glömmer. Han sa: ”Åke, du kommer att bli en bötenål”.

Bötenålen är det träverktyg som används för att sy och laga fiskenät. En liten träkonstruktion som tråden viras runt och som man sedan syr ihop hålet med.

– Det har alltid fascinerat mig. Bötenålen lagar något och sedan syns den inte mer.

Åke Samuelsson har sitt kontor i ett Attefallshus på tomten. På skrivbordet ligger en bötenål som en påminnelse om kallelsen.

En bötenål är det träverktyg som används för att sy och laga fiskenät. En liten träkonstruktion som tråden viras runt och som man sedan syr ihop hålet med.

– Jag gillar att laga saker och människor. Hela mitt liv har jag rört vid det här. Jag tror också att det är en sida av Gud vi lätt glömmer bort. Gud älskar att laga det som är trasigt.

Han började tidigt arbeta som ungdomsledare och fortsatte med det tills han var 45, sedan utbildade han sig till pastor.

Munken och Kulan kom till i panik

Det var under året 1982 karaktärerna Munken och Kulan kom till. Åke Samuelsson fick hoppa in för en annan person som skulle ha hållit i ett barnmöte i Fiskebäck. Snabbt var han tvungen att hitta något att säga till barnen.

– Jag gjorde min första Munken och Kulan i en paniksituation. Jag fick två timmars framförhållning till barnmötet och bad till Gud så mycket jag kunde.

Han utgick ifrån att han ville göra material som inte var för ”snällt” eller för ”kvinnligt”, som han upplever att mycket söndagsskolmaterial är.

– Man måste hitta ett språk barn kan relatera till, säger han som pappa till fyra pojkar.

Resultatet blev de två huvudkaraktärerna Munken och Kulan som han nu fått levt med i drygt 40 år.

Han tror att det är mixen av att väva ihop vanliga vardagshändelser med Bibeln som gjort berättelserna så framgångsrika. De har också gett honom möjlighet att bearbeta egna frågor i relationen till Gud.

– Jag har haft en brottning med Gud hela livet. Svårt att komma överens med honom. Grundtonen har varit ”Kan Gud verkligen tycka om mig?”. Det har aldrig varit självklart för mig.

– Jag har brottats med att få ihop det gudomliga och mänskliga. Har känt mig mer hemma i det jordnära.

Han berättar om dagar när allt kan kännas helt svart.

– Jag är inte så andlig att jag bara kan ”be bort” det. Då får jag ta det lite lugnt. Jag försöker vara ärlig i min kamp, då känner folk igen sig.

På senare år har han unnat sig att åka på tysta retreater. Där får han tid att fundera och umgås med Gud och lyssna.

– Då säger Gud ”Jag tycker om dig”. Magnus Malm har betytt väldigt mycket för mig. Att få ihop att Jesus är lika mycket människa som gud.

När han fyllde 50 drabbades han av cancer i sköldkörteln. Han fick beskedet året efter att han begravt sin far och svärfar, som båda dog i cancer.

– Då trodde jag att det var min tur och att livet var slut. Men jag blev opererad i tid och därför lever jag fortfarande.

Jubilaren Åke Samuelsson i fixartagen.

De år som ligger framför hoppas han bland annat att få hjälpa sin son praktiskt i hans arbete med att upprätta fattiga familjer i Rumänien. Uppgiften att vara en bötenål finns kvar.

– Min livskallelse att laga har ingen åldersgräns.

---

Fakta: Åke Samuelsson

Bor: Alingsås

Familj: Gift med Ann-Charlotte. Har fem barn och nio barnbarn.

Aktuell: Fyller 70 år den 9 oktober.

Firar: Bjuder närmaste vännerna, samt har öppet hus. Senare i oktober blir det en fest med barnen.

Önskat sig: En gåva till sin sons arbete i Kenosis där han även själv hjälper till praktiskt emellanåt. ”Arbetet går ut på att ge romer arbete i Rumänien i stället för att sitta här och tigga”. Sonen Andreas Samuelsson, bor i Rumänien, och har ett samarbete med Alliansmissionen och Erikshjälpen som går ut på att driva en skola och en träindustri för att skapa arbetstillfällen.

Yrke: Pensionerad pastor (men predikar fortfarande) och författare till Munken och Kulan. Böckerna är illustrerade av hans son Simon Jannerland.

Intressen: Snickeri och titta på ishockey på tv. Läser gärna biografier om olika människoöden.

Favoritbibelord: Joh 16:27 ”Fadern själv älskar er.”

---

Fler artiklar för dig