Jubilar

Eleonora Lahti: Regnbågen är ett löfte om Guds omsorg

Musikprofilen Eleonora Lahti fyller 65 år. Vid sidan av läraryrket skriver hon på en bokserie för att ge inspiration och sätta nytt ljus på delar av Bibeln hon tycker glömts bort.

Många förknippar henne med musik. Både som solist i tv-programmet ”Hela kyrkan sjunger” och som lovsångsledare på Livets ord under pionjäråren. Men hon har, som man säger, fler strängar på sin lyra.

Till vardags jobbar hon som ämneslärare på högstadiet i matematik och kemi. Senaste tio åren har hon också börjat blogga, göra poddar och skriva böcker. Med två böcker utgivna (Semnos förlag), en tredje under produktion och skisser på bok fyra och fem, följer hon sin plan.

– Jag har en dröm att göra sju böcker. Regnbågen har sju färger. Jag vill påminna om att regnbågen är en del av den kristna traditionen om Guds omsorg. Den regnbåge som används sekulärt har sex färger. Inom naturvetenskapen har den sju.

Undervisning och förmaning återkommer i texterna om att åter fästa blicken på Bibeln.

– Vi måste leva av Guds ord. Är man inte van att läsa Bibeln får man ta en bit i taget.

Böckerna hon skriver kallar hon för Coffe table-books, skrivna för att beröra och inspirera läsare till eftertanke i en stressig vardag.

Första boken heter Tider av förändring (2021) och handlar om att våga anta utmaningen när Gud kallar dig in i en uppgift, berättar hon. Bok två. När allting blir annorlunda, gavs ut 2022 och den tredje, som hon jobbar med nu, handlar om den judiska kulturen och Herrens sju högtider. Hon skriver om egna erfarenheter och tankar kring dessa när hon bodde och reste i Israel.

– Det var så mycket som var annorlunda. Det har varit en fantastisk lärdom och erfarenhet.

Hon upplever att de här högtiderna har varit osynliga inom den frikyrkliga traditionen och hon vill lyfta fram dem nu.

– Det handlar om en frälsningsberättelse som börjar vid påsken och avslutas vid Lövhyddohögtiden. Lövhyddohögtiden pågår nu. Vi är mitt uppe i den och det är den glada högtiden när man ska fira.

Eleonora Lahti har anledning att fira för egen del också. Hon fyller 65 år den 4 oktober.

– Jag har inte fattat att jag fyller år. Det är en vanlig skoldag för mig. På kanelbullens dag. Så skolan bjuder eleverna på bullar, säger hon och skrattar.

Hon berättar att det var en utmaning på Facebook, Blogg 100, att blogga varje dag i hundra dagar, som drog i gång skrivandet för henne på allvar.

– Jag såg det som en perfekt utmaning. Jag ville hitta djupet i dagarna. Där föddes någonting.

Med allt bloggmaterial började hon göra poddar och för drygt tre år sedan, på uppmaning av ena dottern, även livesända på Facebook.

– Varje lördagsmorgon har jag en livesändning från mitt vardagsrum ”in my livingroom”. 30 minuter långa sändningar, som sedan finns på Youtube, säger hon och fortsätter:

– Nu är jag inne i en fas att jag vill vara en mentor för andra. Det är viktigt att uppmuntra och stötta dem som har en dröm.

För att hinna med allt hon vill göra, utan att bli stressad, behöver hon struktur i tillvaron.

– Jag planerar mycket. Gör mina listor. Då hittar jag ron och lugnet. Men visst får man dra i handbromsen ibland.

Böckerna skriver hon när hon är ledig från skolan.

– Loven ger utrymme att tänka färdigt. Det här kreativa behöver tid.

Ser du dig mer som estet eller naturvetare?

– Jag är en kombination av båda. Lite mer estet, skulle jag säga. Många elever upplever kemi som svårt och abstrakt, men jag försöker hitta mina vägar i undervisningen. Annars ser jag att hemkunskap, med sitt viktiga innehåll, också hade passat mig bra som lärare på högstadiet.

---

Fakta: Eleonora Lahti

Familj: Mannen Curt och fyra vuxna barn och sex barnbarn.

Aktuell: Fyller 65 år den 4 oktober.

Firar: Med familjen och god gemenskap.

Bakgrund: Uppvuxen utanför Örnsköldsvik. Började sjunga och uppträda som 4–5 åring. Har framträtt som solist i olika tv-program. Känd från ”Hela kyrkan sjunger” (men då under efternamnet Vestin). Har varit musikledare på Livets ord. Har gett ut ett flertal album som solist och låtskrivare.

Är utbildad ämneslärare i matematik, kemi och fysik.

Församlingstillhörighet: EChurch i Uppsala (där hon även är lovsångsledare)

Intressen: Trädgårdsarbete och inredning. Tycker om att odla Dahlior.

Blogg: inmylivingroom.se

Radio: Medverkar varje vecka på ”Radio hope”

Livesänder: Facebook – ”In my living room – Eleonora Lahti” lördagar klockan 08.30

Musik: Spotify.

Tv: Kan ses flera gånger i veckan på Kanal 10

Favoritbibelord: Jes 60:2

---

Fler artiklar för dig