Jubilar

Frälsningen bryter gängvåldet i Colombia: ”Men i Sverige ses det inte som politiskt korrekt”

80-årsjubilaren Börje Erdtman: ”Lägger vi ner verksamma metoder, är vi nöjda med den kriminalitet vi har.”

I 30 år har Börje Erdtman arbetat med att stoppa grovt våld och gängkriminalitet i Colombia. Samma metoder tror han fungerar för Sverige, om politikerna tillät det.

Senaste tidens larmrapporter i medier om dödsskjutningar har inte undgått fredsförhandlaren Börje Erdtman, men han är inte förvånad.

– Det här är en internationell företeelse som har drabbat Sverige. Detta är mycket vanligt i Colombia, säger han, medan han sitter i bilen på väg till en föreläsning.

– Jag har mött och förhandlat med gerillaledare, kokainhandlare och massmördare. I fängelserna kunde man se interner sparka fotboll med avhuggna människohuvuden. En man hade suttit i isoleringscell i 19 år, beskylld för att ha dödat 400 barn.

Han ger dessa exempel för att visa att Sverige inte är där än.

I 30 år har han, genom sin organisation Ankarstiftelsen, hjälpt grovt kriminella i Colombia att återanpassa sig i samhället. Han har även startat skolor i Amazonas och fotbollsträning för barn för att förhindra att barnen rekryteras till de kriminella gängen.

Genom åren har han mottagit ett flertal utmärkelser och priser för sitt arbete. Aftonbladet nominerade honom till Svenska hjältar i världen 2019 och 2016 nominerades han till Årets förebild i Dagen. 2021 fick han motta en medalj, Riddarkorset, av Colombianska senaten för sin samhällsinsats.

Nu fyller Erdtman 80 år och han har börjat blicka tillbaka, men säger sig samtidigt ha en lista över insatser han vill hinna genomföra.

Till sin födelsedag har han avtackat sig både blommor och presenter, men tar gärna emot en gåva till arbetet. Med sig i bilen har han två kassar kantareller som åhörarna får köpa mot en valfri Swish-summa. Pengar som också går till arbetet.

– Mina sista år ska jag ta fram innovationer som förändrar livet för fattiga människor.

Lite oväntat säger han också att han vill att artikeln om honom ska handla om ett ”förlåt”. Han vill säga förlåt till människor han kan ha sårat längs vägen.

– Jag blickar tillbaka i mina spår och jag har gjort fel ibland. Varit lite högljudd och sårat människor. Det går inte att rätta till saker. Jag har gjort misstag som jag skulle vilja be om förlåtelse för.

Han nämner också att han inte lyckades följa konjunkturen och gick i konkurs med byggfirman för 30 år sedan. Men samtidigt var det precis efter konkursen som ungdomar i Skövde erbjöd honom att åka med till Colombia och bygga hem åt gatubarn. Ett arbete som snabbt växte till att inkludera skolor, lösningar för rent dricksvatten åt byborna i Amazonas och arbetet med att stoppa kriminaliteten.

När han gästade Malou efter tio (TV4) berättade han om vikten av att nå fram till ledarna i de kriminella nätverken. När de blir frälsta utbryter väckelse i fängelserna och brottslingarna förändras.

– Vi registrerar 2 000 omvändelser i månaden på ett hundratal fängelser. Det har pågått sedan tidigt 1990-tal, alltså i 30 år, säger han till Dagen.

Han hävdar att tillvägagångssättet säkert skulle fungera även i Sverige om det inte vore för politikerna.

– I Colombia får vi använda alla medel som står till buds, det får vi inte i Sverige. Här anses frälsningen inte vara politiskt korrekt. Jag säger att om vi lägger ner verksamma metoder är vi nöjda med den kriminalitet vi har.

Ofta när han själv pratat med mördare har de hänvisat till att de varit demonbesatta när det begått morden.

– Det är väldigt vanligt. De säger att ”det är demonen i mig som styr mig”. När de får frågan hur de fick stopp på det svarar de ”jag blev frälst”.

Den 25 oktober är Börje Erdtman inbjuden till Sveriges riksdag för att prata om rehabilitering från kriminalitet genom frälsningen.

---

Fakta: Börje

Bor: Mölltorp

Familj: Två barn, två barnbarn och två svärsöner.

Aktuell: Fyller 80 år den 1 oktober.

Firar: Har bjudit in 200 gäster. Tar emot gåvor till Ankarstiftelsen.

Intressen. Plocka svamp, skogen och att förändra livet till det bättre för dem som har det svårt.

Ankarstiftelsen: Grundades av Börje Erdtman 1993. Arbetet inkluderar insatser inom fängelser, återanpassning i samhället av kriminellt belastade, barnarbete för att förhindra nyrekrytering till gängen, uppbyggnad av skolor, innovationer för rening av dricksvatten, plantering av Moringa-träd med mera.

I dag samarbetar han med Jerzy Sarnecki, forskare och professor i kriminologi.

Artistsamarbeten under åren för att få in pengar till Ankarstiftelsen: Lill-Babs, Lasse Holm, Jessica Andersson med flera.

Favoritbibelord: Psalm 40. ”Han drog mig upp ur fördärvets djup.”

---

Fler artiklar för dig