Jubilar

För Peter Westermark finns inga förbjudna frågor om tron

Peter Westermark medverkar i poddarna “Tro och förnuft” och “Nådens år” - i dag fyller han 35.

För prästen och podd-entusiasten Peter Westermark finns inga förbjudna frågar om tron eller livet. När han inte finner svaren själv tar han gärna hjälp av författaren Tolkien.
– Andra världar ger mig perspektiv på världen jag lever i.

Att bara få kunskap och påståenden serverat och acceptera dem har aldrig legat för Peter Westermark. Ända sedan barnsben har han velat ta ett eget ansvar för sitt lärande och sin utveckling.

– Jag har alltid varit en grubblare. För mig har de aldrig funnits förbjuda frågor, säger han och ler när han tänker tillbaka på hur han var som barn.

– Jag ställde frågor om sånt där andra nöjde sig med ett enkelt svar.

Den hållningen har följt honom. I dag jobbar han som präst i Håbo pastorat i södra Uppland.

Han prästvigdes för fem år sedan och upplever jobbet som varierat och meningsfullt. Fascinationen för teologi i kombination med mötet med människor i livets alla skeenden gjorde att han valde yrket.

– Jag ville fira gudstjänst, be och tala om de djupaste saker med människor. Många gör det på sin fritid, så det får ses som en lyx att få göra det på betald arbetstid.

Han växte upp i ett troende hem där hans pappa var präst och mamman lärare i religion och historia. Föräldrarna var djupt engagerade i kyrkan. Peter Westermark föddes en månad efter att föräldrarna hade startat Johanneskyrkan, en EFS-församling. Själv var han dock inte så engagerad i kyrkan under sina första 20 år, men intresset för djupa existentiella frågor fanns där tidigt. I tonåren upptäckte han författaren Tolkiens värld, vilken han beskriver som sin största ”författaridol”.

– Han har gjort avtryck i det sätt jag tänker. Det är ett sätt att förmedla tron. En kristen berättelse även om det är väl fördolt. Andra världar ger mig perspektiv på världen jag lever i.

När Dagen når honom har han precis kommit hem från ett ”Tolkien-samtal” berättar han. Ett boksläpp om John Sjögrens bok med titeln Jordens sång: Essäer om Tolkiens tankevärld.

– Tron handlar för mig inte om att räta ut alla frågetecken, men man ska kunna ifrågasätta allt.

Det gör han även i podd som heter ”Tro och förnuft”, som han gör på sin fritid.

– Den handlar om gränslandet mellan tro, teologi och vetenskap. Hur får man ihop akademisk kunskap med kyrkans tro? Hur får man ihop Bibeln med evolutionen?

Frågor som ”kommer alla till himlen när man dör?” och ”hur ska man förstå livets uppkomst?” är ämnen som har avhandlats.

– Vi är tre snillen som sitter och spekulerar. Men det är väl upp till lyssnaren att avgöra, säger han och skrattar.

– Vi analyserar samhället.

Något som kan verka högaktuellt i dessa oroliga tider och i området där han bor – Sala backe i Uppsala, som senaste tiden har figurerat mycket i medier på grund av att en ung oskyldig man blev skjuten till döds.

– Det var en skjutning i porten bredvid oss. Det är en märklig tid att bo här. Det händer saker. Man blir ledsen att oskyldiga människor drabbas, säger han.

Men tillbaka till poddar. I en annan podd som heter ”Nådens år” behandlas kyrkoårets texter och han driver podden tillsammans med kollegorna i Håbo pastorat. Målgrupp är präster och besökare och avsnittet släpps på måndagen.

– Man har sex dagar på sig att lyssna innan söndagens predikan. Ibland har präster funnit inspiration till sin predikan, säger han och tillägger att hans mamma föredrar den podden.

Han säger sig se ett slags tema över sitt liv. Kärleken till teologi, fantasivärldar och ett inre samtal med Gud.

– Jag är en nördig teolog, men inte på bekostnad av begriplig. Men jag tycker att det är roligt när det är lite ”svårt”.

---

Fakta: Peter Westermark

Bor: Uppsala

Fru: Karin

Aktuell: Fyller 35 år den 22 september.

Firar: Bjuder vänner att äta gott.

Intressen: Brädspel. Favoriter just nu: Spirit island och Azul. Gillar spel av olika slag. Har 40 brädspel hemma. Tycker också mycket om musik och har sjungit i kör.

Poddar: ”Nådens år” – en podd om kyrkoårets texter. ”Tro och förnuft” – en podd om tro, teologi och vetenskap.

Favoritbibelord: Joh 15:4 ”Bli kvar i mig så blir jag kvar i er.”

---

Fler artiklar för dig