Jubilar

Han hade tänkt gå i pension - då öppnades en väg tillbaka till DR Kongo

Urban Berg delar livet mellan Göteborg och Bukavu

För tio år sedan påbörjade läkaren Urban Berg ett forskningsarbete. I dag bor den blivande 70-åringen och hustrun Marie halva året i DR Kongo – Urban i rollen som handledare på Panzisjukhuset medan Marie utbildar barnmorskor.
– Vi har gått in i en ny missionärsroll utifrån en akademisk plattform, säger Urban Berg.

Det var i början av 2021 – efter att Urban hade disputerat – som han och Marie anlitades som oavlönade professorer av Université Evangélique en Afrique (UEA) i Bukavu. Nu har de slutfört fyra perioder på 2–4 månader på plats i Bukavu.

– Vi har ett arbetsrum på universitet och ett arbetsrum på Panzisjukhuset. Byggnaderna ligger väldigt nära varandra, berättar han.

Urban Berg fungerar som mentor och handledare på sjukhuset medan Marie Bergs fokus ligger på en nystartad barnmorskeutbildning. Nu har de varit i Sverige sedan mitten av mars. Men det går inte att pausa arbetet som de är involverade i.

– I dag har jag haft flera kontakter med Kongo. Kyrkan har ett eget hälsodepartement och driver många sjukhus i landet. Nu behövde de hjälp med att transportera medicinsk utrustning från Sverige, säger Urban.

Ville inte vara upplåst i Sverige

Som pastorsbarn flyttade han runt en hel del. 1972 kom han till Göteborg för att läsa medicin och i Smyrnakyrkan träffade han Marie. I takt med att känslorna växte stämde de av med varandra så att deras livskallelse kunde förenas, där missionstanken var central.

Marie, som i grunden är barnmorska, är sedan 2011 professor vid Göteborgs universitet, där hon fortfarande arbetar. Urban påbörjade sin forskning för knappt tio år sedan och 2020 var det hans tur att disputera på en avhandling om knä- och höftproteskirurgi.

Urban konstaterar att han började forska relativt sent i yrkeslivet eftersom han haft ett starkt fokus på det kliniska arbetet. Men trots att han blev klar med avhandlingen bara ett år innan pensioneringen har han stor nytta av det akademiska arbetet i dag.

– Titlar och formell kompetens är viktigt i Kongo och som disputerad lärare får jag en ny roll på universitetet. När jag började närma mig pensionen tänkte jag att jag skulle börja trappa ned, men så blev det inte. Vår kompetens och erfarenhet efterfrågades och det gick inte att säga nej. Att vi kan göra detta tillsammans är en styrka.

Kombinerade festligheter

I september bär det av söderut igen.

– Arbetet i Kongo är så pass intensivt att vi bestämt oss för att stanna max 2–3 månader åt gången.

2020 disputerade alltså Urban Berg. Men den sedvanliga disputationsfesten fick tyvärr ställas in på grund av pandemin. Nu är det äntligen dags.

– Först hade jag inte tänkt ordna något stort 70-årsfirande. Men nu blir det så i alla fall. Jag passar på att slå ihop det med den inställda disputationsfesten och förutom familjen och bekanta från Smyrna och andra vänner har jag även bjudit tidigare kollegor. Vi har bokat en restaurang och blir drygt 100 personer.

---

Fakta: Urban Berg

  • Aktuell: Fyller 70 år den 24 maj.
  • Familj: Hustrun Marie. Fyra barn och fem barnbarn.
  • Bor: Västra Frölunda och Bukavu, DR Kongo.
  • Gör: Har arbetat som läkare i 45 år, framför allt på Kungälvs sjukhus. Har nu, tillsammans med Marie, ett förordnande som oavlönade professorer i DR Kongo. Har i över 30 år suttit med i församlingsledningen i Smyrnakyrkan.
  • Intressen: Allmänt sportintresserad. Spelar golf (i Sverige) som avkoppling.
  • Önskar sig: ”Ekonomiskt bidrag till ortopedpatienter på Panzisjukhuset. Patienterna behöver själva betala sin vård och många gånger har de inte råd med det.”
  • Favoritbibelord: ”Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa” (Romarbrevet 8:28). ”Det har vi ingraverat i våra vigselringar.”

---

Fler artiklar för dig