I förorten Råslätt utanför frikyrkotäta Jönköping satsar Råslätts församlingsgemenskap på att bygga relationer i sitt närområde.
– Att dela livet med andra människor är en bra början, säger pastor Robin Minshull.
Han bor i Råslätt med sin fru Therése och dottern Chloe, sex månader. Ett område som är med på polisens lista av utsatta områden men som Robin föredrar att se som ett prioriterat område eftersom han tror att det är sådana områden som Jesus hade prioriterat att söka sig till.
– Vi flyttade hit 2014 och trivs jättebra, berättar Robin om stadsdelen som har cirka 5 500 invånare och där församlingen samlar ett 50-tal personer till gudstjänster varje söndag.
Församlingen, som är en del av Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen, bildades för 40 år sedan. Ivern att förmedla det kristna budskapet verkar inte ha avtagit med åren.
Att bygga relationer tar tid och Robin Minshull ser det som ett arbete på lång sikt. Församlingen har ett språkkafé och dessutom finns grupper som samlas i hemmen.
– I den husgrupp där vi är med äter vi mat, samtalar om livet och läser Bibeln tillsammans. Det blir en tajtare gemenskap där vi lär känna varandra lite mer, berättar Robin Minshull för Dagen.
Han kom till Sverige från England som tioåring med sin svenska mamma, engelska pappa och storasyster
– Egentligen skulle vi stanna i två år, berättar Robin som har rotat sig i Sverige och inte verkar längta tillbaka till sitt födelseland.
– I gymnasiet i Karlstad bestämde jag mig för att jag vill finnas med där Guds rike bryter fram. Och när möjligheten kom för mig att bli ungdomsledare i Råslätts församlingsgemenskap så tog jag den.
Ingens liv är perfekt, vi är alla trasiga och trassliga människor på olika sätt.
— Robin Minshull
Äkta och öppen
När hans företrädare som pastor i församlingen gick i pension, fick Robin Minshull erbjudandet att bli dess pastor, vilket han tackade ja till.
Robin Minshull lyfter fram betydelsen av att alltid ha ambitionen att vara äkta, och att leva nära människor och att vara öppen och ärlig.
– Ibland visar vi kristna upp en fasad som ser bättre ut än vad den verkligen är. Men ingens liv är perfekt, vi är alla trasiga och trassliga människor på olika sätt. Evangeliet är att Gud älskar trasiga människor och använder oss för sitt rike.
Att vara trogen den uppgift han tilldelats och försöka vara ödmjuk inför de utmaningar som kommer, tror han är en bra inställning som leder i rätt riktning:
– Jag kan berätta vad Jesus betyder för mig, men jag kan inte ta ansvar för om människor väljer att säga ja eller nej till erbjudandet, säger han och inser att han är beroende av Gud och den helige Ande.
Fokus på relationer
Han vill gärna betona vikten av personliga relationer framför imponerande verksamheter i församlingslivet.
– Vårt mål när vi startade språkkaféet var att ha Jönköpings sämsta språkkafé i den bemärkelsen att vi inte vill fokusera på fikat eller verksamheten i sig utan fokusera på att bygga relationer. Det är någonting som många av våra deltagare uppskattar.
Ett nystartat projekt som kallas ”Älska orten” hoppas han ska bidra till att fler unga kristna ska bosätta sig i förorter runt om i Sverige.
– I många svenska förorter finns ingen frikyrklig närvaro. Det vill vi ändra på och därför har jag tillsammans med OM Sverige tagit detta initiativ för att fler kristna ska få testa på livet i förorten.
---
Fakta: Robin Minshull
- Aktuell: Fyller 30 år den 12 maj.
- Gör: Pastor i Råslätts församlingsgemenskap.
- Familj: Hustrun Therése och dottern Chloe.
- Favoritbibelord: Fil 2:5-11.
- Intressen: Läsa böcker, kolla fotboll (favoritlaget är Manchester United) och baka.
- Firar: Med barnvälsignelse i kyrkan och senare med vänner.