Jubilar

”Förlåtelse kan i kristna sammanhang bli jobbigt för den som blivit kränkt”

Fängelsepastorn Magnus Abrahamson: Förlåtelse är ett sätt att inte sopa saker under mattan utan våga sätta fingret på det svåra

Magnus Abrahamson är chef för flertalet funktioner i Borås pastorat, men har under många år arbetat som fängelsepräst. Han ville tala om förlåtelse med människor som begått brott.
– Förlåtelse är ett sätt att våga sätta fingret på det svåra.

Han lockades av att tala om förlåtelse med människor som han anser lätt blir bortglömda i samhället. Vissa har begått hemska brott, men är ändå älskade av Gud, förklarar han.

– Alla människor är skapade till Guds avbild och älskade av Gud, även om man har gjort hemska saker. Det här har varit viktigt för mig men också utmanande. Hur håller kristen tro i moraliska frågor?

Orden har ingen avsikt att förminska brottets allvar.

– Förlåtelse är ett sätt att inte sopa saker under mattan utan våga sätta fingret på det svåra. Sätta fokus på skuld. Förståelse kan bli ett sätt att fly ett problem. Jag tänker att det är ett sätt att förstå vad som hänt och arbeta för att inte göra om det.

En process som kräver kärlek och omsorg, menar han.

– Man måste tycka om människan, annars går det inte. Utan kärlek och omsorg klarar människor inte av att ta till sig korrigeringarna utan stänger av.

2013 skrev han boken ”Brott och förlåtelse”, som handlar om Guds förlåtelse av våldtäkt och grova brott. I kriminalvården och på häktet kommer frågan om förlåtelse upp regelbundet och skammen är mer påtaglig än skulden.

– Förlåtelse handlar inte om att glömma. Förlåtelse och minnesförlust är inte samma sak. Guds förlåtelse handlar om att hjälpa oss leva med vår historia.

Det gäller även brottsoffren.

– Lockelsen att glömma är en fälla. Talet om förlåtelse kan i kristna sammanhang bli väldigt jobbigt för den som blivit kränkt. Att kräva förlåtelse är ett övergrepp till.

Sedan 2019 är Magnus Abrahamson chef för en avdelning i Borås pastorat som heter ”Utveckling, kommunikation och samhälle”. Han jobbar även med sjukhuskyrkan, studentverksamhet, kommunikation, gudstjänstutveckling, undervisning och olika strategiska uppgifter.

– Oavsett tjänst handlar det om relationen mellan kristen tro och samhälle. Kyrkorna är en stor resurs för samhället. Samtidigt påverkar religion människor på ett djupt sätt. Skolor och arbetsplatser är icke konfessionella. Om du kommer in som kyrka i ett sammanhang och träffar människor som inte valt att träffa dig, bör du ha ett ödmjukt förhållningssätt till din tro.

Under förmiddagen har han gjort klart vårplaneringen. Han är en morgonmänniska och går upp innan klockan sex. Ibland ännu tidigare för att hinna ta en löprunda, samt äta fil, musli och några mackor, favoritfrukosten, innan dagens uppgifter tar vid.

– Sammanträden är den aktivitet jag ägnar mig mest åt, säger han och skrattar.

Han erkänner också att han har en medfödd gåva som underlättar arbetet.

– Jag har lätt att ta till mig saker i text och kan jobba och tänka snabbt.

Det visade sig redan i barndomen.

– Jag läste min första teologiska bok när jag var tio år. På mellanstadiet läste jag ut religionsboken från pärm till pärm på en vecka. Sträckläste Bibeln i samma ålder. Det var inte svårt att tenta av teologikurserna på universitetet.

Vi får skriva om det men han vill inte att det ska låta som skryt.

– Jag tyckte det var väldigt intressant och jag ville förstå. Jag har ställt kritiska frågor hela livet. Varit ifrågasättande. Är det sant håller det, tänker jag.

En annan talang som märktes tidigt var inom idrotten. Han tävlade i löpning till han var 25 och längdskidåkning till han var 17 år. Har varit skidtränare i en klubb och reser vintertid på nationella tävlingar med ett av barnen.

– Idrott och kyrka har dominerat mitt liv. Skulle jag träna på något är det att ta det lite lugnt. Det skulle vara kul att skriva en bok till.

---

Fakta: Magnus Abrahamson

  • Bor: Äspered, utanför Borås.
  • Familj: Fru och tre barn.
  • Aktuell: Fyller 50 den 30 december.
  • Firar: Firar med familjen.
  • Intressen: Längdåkning, löpning och fiske samt att läsa (mest teologi, men ibland något skönlitterärt).
  • Favoritbibelställe: Berättelsen om Sackaios.
  • Kommentar: ” Sackaios var en riktig skitstövel som utmärkte sig på olika sätt. Men efter ett möte med Jesus ändrar han sig.
  • Man får tänka själv och man får inte alla svaren. Det är en berättelse som även en femåring förstår och man upptäcker nya dimensioner hela tiden.”
  • Favoritbibelord: Joh 8:32 Sanningen ska göra er fria.

---

Fler artiklar för dig