Jubilar

”Jag skulle ju inte bli musiker, jag skulle bli fiskerikonsulent”

Musikern Bengt Johansson fyller 70 år: ”Det kom lite fort på”

Man kan lätt tro att ett liv med musiken alltid varit den stora drömmen för Bengt Johansson, men så inte. I tonåren såg prioriteringarna helt annorlunda ut.
– Jag skulle ju inte bli musiker, jag skulle bli fiskerikonsulent, förklarar den kände sångförfattaren när vi talas vid inför den stundande 70-årsdagen.

Fiske var den stora passionen och den unge Bengt var ute och fiskade så mycket han bara kunde. De verkliga höjdpunkterna minns han i detalj.

– Det bar sig inte bättre än att den 10 maj 1967 fick jag en gädda på 10,5 kilo. Vi tog en bild och skickade in till fiskemagasinet Napp och nytt, som var bibeln för fiskare. Jag fick en liten nål, en silverfisk, för att jag fångat denna stora fisk. När sedan Napp och nytt kom i april 1968 fanns en bild på mig när jag höll den där gäddan. Det var något av det finaste man kunde tänka sig för en fisketokig kille. Som att hamna i storfiskets “hall of fame”, förklarar han.

Någon fiskerikonsulent blev Bengt Johansson aldrig, utan gitarrlärare och musiker. Pastor har han också prövat på att vara, sin senaste pastorstjänst, i Centrumkyrkan i Sundbyberg, avslutade han så sent som för ett par år sedan. I samband med det lämnade han och hustrun Tonie Tyresö och flyttade tillbaka till hembygden i Närke. Där slog de sig ned i Sixtorp, ett litet paradis som knappt finns utsatt på kartan, där de njuter i fulla drag av att leva mitt i naturens stora famn.

Bengt Johansson är aktuell med kommande skivan "Sorgen och kärleken".

Samma dag som vi talas vid har Bengt börjat dagen med att köra 1,2 mil på rullskidor på en gammal banvall som går mellan Örebro och Latorp, nära Vintrosa. Det har blivit ett antal Vasalopp genom åren för Bengt som fortfarande känner sig i fin form. Jag frågar hur det känns att han ska fylla 70.

– Det kom lite fort på, men det är bara att acceptera. Man känner sig inte så gammal. Det är också lite häftigt att man fått vara med så länge, säger han, och det inte utan anledning.

Bengts bror Hans blev bara 57 år. Deras pappa blev 59. Så Bengt Johansson är helt klart tacksam, även om saknaden är stor. Han och Hans stod varann väldigt nära. Tillsammans med tre gemensamma vänner brukade de varje sommar göra en fiskeresa till den lappländska fjällvärlden. De dagarna var ovärderliga.

– Vi fick tid att prata färdigt. Det blev som en avstämning. Året efter Hans var borta var det lite svårt att åka. Det var ett stort tomrum, men vi fick hjälpas åt.

– Det är också många bilder i mina sånger som man har lagrade i sitt mentala skafferi som kommer därifrån, säger han.

Den som lyssnat på något av Bengt Johanssons mer än 20 soloalbum förstår vad han talar om.

Skaparådran som flödar i honom har tagit sig fler uttryck än bara i musik.

– När jag var i mellanstadieåldern upptäckte jag att det var roligt att måla och att jag hade en viss förmåga. Jag fick en jättebra lärare som var konstnär själv. Han gav mig verktyg. När vi hade en utställning i nionde klass ville rektorn köpa en av mina tavlor, men det fick han inte för den skulle mamma ha.

I hela Bengts vuxna liv har måleriet varit en följeslagare, med ett flertal utställningar genom åren. Han hoppas på en ny nästa sommar.

Som sångförfattare är ordens valörer av stor vikt.

– Det poetiska är något jag dras till och något som måste till om en text ska bli något som överlever, förklarar han.

Mycket kamp. Mycket glädje. Mycket tacksamhet. Ungefär så sammanfattar Bengt Johansson sitt liv så här långt.

– Livet kommer inte av sig självt, men mitt i allt lyser solen genom Guds godhet. Jag har kämpat med att räcka till och insett att man gör inte det. Då får man överlåta sig och våga tro att Gud ändå har kontrollen. För mig är bönen mitt livselixir och den inre bönen har varit den största hjälpen i mitt liv.

---

Fakta: Bengt Johansson

  • Familj: Gift med Tonie. Tre döttrar med respektive, samt sex barnbarn.
  • Bor: Hus i Sixtorp i Närke.
  • Gör: Musiker, låtskrivare, konstnär, pastor. Har bland annat skrivit sånger som “Bara i dig” och “Helig mark”.
  • Aktuell: Fyller 70 onsdagen 16 november.
  • Firar: Med en fest i Tryggeboda missionshus, numera en bygdegård. “Det blir en blanding av människor från bygden och min uppväxt. En liten konsert med soppa och tårta. Det finns en mick för spontana uttryck”.
  • Kuriosa: Den gångna veckan gick en av Bengts drömmar i uppfyllelse när han under ett besök i Nashville helt oväntat fick vara med om en exklusiv rundvandring i det hus där Johnny Cash bodde sina sista två år i livet.

---

Fler artiklar för dig