Jubilar

”Antingen blir du rebell, eller så blir du som jag”

KD-profilen Lennart Sacrédeus berättar om hur det var att vara son till en präst och varför han övergav Centerpartiet som ung

Lennart Sacrédeus blev tidigt i livet retad för att hans pappa var präst. Han valde då att stå upp för den kristna tron och konstaterar att han aldrig blev någon rebell. Nu firar han sin 65-årsdag som inhoppande riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

– Jag sitter här med blandade känslor, en sjukskrivning är alltid sorglig, säger Lennart Sacrédeus.

Det han syftar på är att han hastigt fick hoppa in i riksdagen och har tagit över Lars Adaktussons rum medan han är borta. 50 dagar handlar det om. I sammanhanget ett kort inhopp för en KD-veteran som tidigare suttit både i riksdagen och EU-parlamentet.

Under mandatperioden har han suttit på “riksdagens avbytarbänk”, då mandaten inte räckte hela vägen. I stället blev han kommunfullmäktiges ordförande i Mora och har de senaste åren lett de politiska samtalen i hemkommunen.

Lennart växte upp i Torsås mellan Kalmar och Karlskrona, med en fot i Blekinge och en i Småland. Fortfarande pratar han en klingande småländska, trots att han numera är dalmas.

– Visst håller jag på Mora IK i ishockey, men jag har aldrig lagt till med något dalmål, förklarar han sina geografiska lojaliteter.

Anledningen till att han hamnade i Mora var att han sökte jobb efter avslutad utbildning till gymnasielärare.

– Jag sökte alla lediga jobb och hamnade här, förklarar han.

Klassrum eller riksdagen

Genom åren har han hoppat mellan läraryrket med politiska uppdrag och kandiderar i år igen, vilket innebär att i höst kan han jobba i ett klassrum eller i riksdagen.

Varför blev du kristdemokrat?

– En del kan berätta om sitt datum när de blev frälsta, själv vet jag när jag blev kristdemokrat. Det var söndagen den 8 september 1984 när Alf Svensson och Thorbjörn Fälldin meddelade om valteknisk samverkan mellan KD och C.

– Jag hade varit med i Centerns ungdomsförbund, men utifrån min kristna livssyn var jag attraherad av det kristdemokratiska.

Så när KD och C ändå skulle gå ihop i valet kunde han lika gärna byta parti. Det skedde bara någon vecka efter flytten till Mora, samma kväll som partiledarna Svensson och Fälldin presenterat sitt samarbete. Lennart ringde KD:s lokala ordförande, blev bjuden på fika, såg på Sportspegeln och blev medlem. Vid valet året efter hade han sedan placerats tvåa på kommunlistan och ytterligare ett år senare satt han med i partistyrelsen.

– Det gick lite väl fort, jag var inte meriterad för det, säger Lennart Sacrédeus så här i efterhand.

Som politiker har han väckt en del uppmärksamhet, inte minst efter att ha varudeklarerat sig som värdekonservativ.

– Jag har lite svårt för ordet konservativ, då uppfattas man som statisk och att man inte bejakar nödvändiga förändringar och utjämningar för att livsvillkoren ska bli goda, säger han.

Men värdekonservativ, det är något annat. Det handlar om att bejaka de eviga värdena, det som burit genom generationer och ska bära in i framtiden. Lennart förklarar att ytterst vilar det hela i hans kristna tro.

Tron med modersmjölken

Och en tro har han fått med sig från modersmjölken. Lennart är son till en präst och en distriktssköterska vilket präglade honom tidigt i livet. Redan som femåring blev han retad då andra barn nedsättande slängde ur sig “prästen” efter honom.

– Jag förstod tidigt att antingen fick jag stå upp för det där, eller förneka det jag kom ifrån.

Lennart valde att bejaka sin kristna identitet och säger att han hela livet varit lojal med sina föräldrars tro.

– Antingen blir du rebell, eller så blir du som jag, säger han.

Lennart föddes med efternamnet Håkansson, men tillsammans med sin fru Birgitta tog de det gemensamma namnet Sacrédeus, då ingen önskade den andres efternamn.

– Många som väljer ett nytt efternamn brukar på något sätt knyta an till den enes eller den andres bakgrund, men jag sa att vi måste finna något gemensamt.

Det landade i deras förlovningsresa till Paris, där de bad tillsammans för sin framtid i kyrkan Sacré-Couer.

– Vi bad till Gud, som på latin är Deus, vilket gav oss namnet Sacrédeus. Det var precis i den vevan, 1986, som patent- och registreringsverket började tillåta latinska namn igen.

När Lennart får frågan om han har någon hobby väljer han historia, sport och långpromenader, skidåkning och långfärdsskridskor. Samtidigt konstaterar han att hans yrkesval har smält samman med hans intressen, vilket gör det svårt att mejsla ut en hobby vid sidan av. Men i riksdagen lyckas han kombinera allt han tycker om, både politik och promenader.

– Jag får ihop alla mina steg i de långa korridorerna, säger han.

Just nu är det bråda dagar, själv fyller han 65 år, samma dag som dottern Hulda fyller 30 och fem dagar innan sonen John prästvigs i Lunds domkyrka.

– Det är några väldigt intensiva och unika veckor, konstaterar han om livet just nu.

---

Fakta: Lennart Sacrédeus

  • Den 17 juni fyller Lennart Sacrédeus 65 år.
  • Han sitter just nu i riksdagen för Kristdemokraterna, men är i grunden lärare.
  • Tillsammans med sin fru Birgitta har de tre barn; Hulda, John och Olov, därutöver finns det två barnbarn, Alfons och Debora.

---

Fler artiklar för dig