Jubilar

Lina Sjörén tränar blivande kristna ledare i fjällmiljö

Lina Sjörén är från västkusten men fastnade för fjällvärlden. I dag är hon lärare på KRIK-linjen på Åredalens folkhögskola där hon undervisar i idrott, friluftsliv och ledarskap.

– Det är fantastiskt roligt att följa personerna i en klass under ett helt år. Få se dem växa och utvecklas. Just nu har de till uppgift att planera ett fiktivt läger. De ska välja gård, tema, planera predikan, lovsång och budget, berättar hon.

Hon har undervisat på Åredalens folkhögskola i sju år, med undantag för två år som föräldraledig. Hon blev ombedd att ta tjänsten som lärare och var med från starten och utformade KRIK-linjen, som är en bibellinje med fokus på idrott och kristen tro.

– Förutom att utvecklas som personer, hoppas jag att deras tro får djupare rötter, att de får nya vänner och hittar glädjen i idrotten, som inte behöver vara prestationsbaserad.

Hon hoppas också att deltagarna, om de inte redan gjort det, upptäcker tjusningen med fjällen.

Själv lämnade hon närheten till havet i Fiskebäck, där hon växte upp, för fjällvärlden i Åre.

– Likheten är att man är ute mycket i naturen, i väder och vind.

Medan vi pratar faller snön. Mer snö.

– Det är långa vintrar här uppe men jag gillar verkligen snö. Man har lärt sig att klä sig. Vi är ute mycket. Man gräver sig en solgrop på vårvintern och är ute och skidar.

Det var efter studenten hon åkte upp till Åre för att studera ett år på Åredalens folkhögskola. Sedan åkte hon tillbaka till västkusten, men återvände till Undersåker några år senare för att bo i kollektiv och åka skidor. Nu har hon bott i Åre i 13 år. Här träffade hon sin man Simon, som också kommer söderifrån. Paret har i dag två yngre pojkar.

– Det har inte varit självklart att bo kvar, det är ett val vi har omprövat, men saker och ting har fallit på plats, säger hon.

Lina Sjörén växte upp i en troende familj som tillhörde Equmeniakyrkan. Gudstron har hon haft med sig hela tiden. I dag tillhör hon Åredalens Pingstförsamling.

Klassen hon undervisar har 20 deltagare i åldrarna 19-23 år. Deltagarna får bland annat träna sig i ledarskap genom att öva på varandra, ett slags lärjungaskap.

– Det får hålla i idrottslektioner eller KRIK-pass, vilket innebär att hålla i träning och sedan en andakt. Vi pratar mycket om att leda oss själva, hur vi fungerar i grupp och hanterar konflikter. Ledarträningen står på tre ben: leda andra, leda sig själv och att låta sig ledas.

Innan Lina Sjörén blev lärare på KRIK-linjen hade hon läst på universitetet och jobbat med folkbildning på olika sätt. Hon säger sig inte vara teolog, men tycker det är roligt och viktigt att leda samtal om tro och livet tillsammans med deltagarna.

– Vi har diskuterat våra digitala liv. Hur skärmen påverkar oss och hur mycket tid vi lägger på den.

– Vi var ute på fjällen där det inte fanns någon täckning och kom fram till att det var skönt att få en digital paus.

Deltagarna har därför en digital fastetid fram till påsk.

– Under fastetiden har alla fått en utmaning att begränsa sin skärmanvändning på något sätt, för att få upp ögonen för hur fästa vi är vid våra mobiler.

Hur vi upplever Guds kärlek kan också påverkas negativt av sociala medier, tror hon.

– Vi är älskade av Gud, men hur känner vi det? Vi kan också vända på frågan, vad är det som gör att jag inte känner mig älskad? Ens flöden skapar många gånger onödig jämförelse.

Som ledare tycker hon det är viktigt att vara transparent och våga säga att man inte har alla svaren.

– Jag har jobbiga dagar, men tänker livet som en berg- och dalbana. En växling mellan tuffa och lättare perioder. Oavsett får jag gå med Gud och han är vid min sida.

---

Fakta: Lina Sjörén

Bor: Åre.

Familj: Mannen Simon, sönerna Alvar 3,5 år och Levi 18 månader.

Aktuell: Fyller 35 år den 2 april.

Firar: Hoppas få till en middag med tjejkompisarna.

Önskar sig: Tycker det är roligt att fira födelsedagen och att den dagen blir uppmärksammad. Älskar färska blommor.

Intressen: Fjällen och naturen och aktiviteter du kan göra på fjället. På vintern skidåkning i olika former, mycket längdskidor och skateing. På sommaren – cykling och löpning i fjällen.

Favoritfjäll: Sönner tväråklump vid Storulvån. Anledning: - Man toppturer upp. Finns inga liftar och det är fin åkning ner.

Favoritbibelord: Psalm 121

---

Fler artiklar för dig