Jubilar

Pastorn som får andra kyrkbyggen att växa

Roger Stenzelius: Får frågor från pingstförsamlingar runt om i landet - känns roligt att få hjälpa till

Han har varit pastor i hela sitt vuxna liv. Nu kan han lägga till titeln konsult på sitt cv.
– Jag gillar att bygga församling och det kan man göra på många olika sätt, säger Roger Stenzelius, ordförande i Pingst FFS fastighetsutvecklingsbolag.

För några år sedan bytte han från pastor och föreståndare till administrativ chef i Södertörnkyrkan i Huddinge utanför Stockholm. En församling med cirka 350 medlemmar.

– För tio år sedan invigdes vår nya kyrka som inrymmer mer än enbart en kyrksal. Jag ansvarar för uthyrningar, konferenser, kafé, bostäder och annat som ryms i kyrkan, berättar Roger Stenzelius och liknar det vid ett allaktivitetshus.

”Spännande byggprojekt”

En del av arbetstiden går åt till ett byggprojekt i Örby, där det tidigare fanns en utpostgrupp till Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Det gamla kapellet revs och håller på att ersättas av ett 30-tal lägenheter.

– Det är ett spännande byggprojekt där jag får vara med och förvalta församlingens resurser, förklarar han för Dagen

Projektet ska bidra till ett ekonomiskt överskott som Södertörnkyrkan kan använda dels till att betala av på lånen för kyrkan, som kostade 70 miljoner kronor att bygga, dels till olika typer av offensiva satsningar.

Dessutom hör pingstförsamlingar av sig och frågar om råd i olika fastighetsfrågor.

– Jag får frågor från pingstförsamlingar runt om i landet när det gäller att bygga om eller bygga nya kyrkor. Jag delar med mig av våra erfarenheter, kommer med tankar, idéer och tips. Det känns roligt att få hjälpa till, men i nuläget har jag inte hur mycket tid som helst till att göra detta.

Konsult efter pensionen

För några år sedan tog han upp frågan i Pingst FFS ledning, vilket ledde till att Pingst fastighetsutveckling AB bildades i oktober 2020. Bolaget ägs av Pingst FFS och Roger Stenzelius är ordförande.

– Min avsikt är att ägna mig mer åt det arbetet när jag går i pension, berättar Roger Stenzelius som fyller 65 år och kan kalla sig konsult.

Är det många församlingar som flyttar ut från stadskärnan och bygger eller flyttar in i större kyrkor?

– Några pingstförsamlingar har gjort det de senaste åren. Två exempel är Linköping och Gävle. Jag tror det är en fråga som allt fler församlingar kommer att ställas inför, säger Roger Stenzelius.

Samtal med Gud

Han växte upp i en troende familj i Kristinehamn, men det var inte självklart att han skulle bli pastor.

– När jag var 19 år hade jag ett samtal med Gud där jag sa ungefär så här: “Du får ta hand om mitt liv. Bestäm du vad jag ska göra.” Sedan frågade en kompis om jag ville följa med och bli evangelist i Krokvåg utanför Östersund.

– Och på den vägen är det, berättar Roger som också arbetat i pingstförsamlingar i Korsberga-Ramkvilla, Karlshamn och Mariestad.

Känner du dig trygg med att bli pensionär?

– Än är jag är inte riktigt där, men jag håller på att trappa ned och ska börja ta ut en del av pensionen i maj. Jag är inte rädd att bli pensionär, men inser att det kommer att bli en omställning.

– För mig är det viktigt att inte klippa engagemanget i församlingen. Jag predikar i gudstjänsterna ibland och är ordförande i missionsrådet. Det vill jag gärna fortsätta med.

---

Fakta: Roger Stenzelius

  • Aktuell: Fyller 65 år den 5 februari.
  • Gör: Administrativ chef i Södertörnkyrkan i Huddinge utanför Stockholm.
  • Tidigare: Pastor och föreståndare i Södertörnkyrkan (tidigare Filadelfia Huddinge) i arton år.
  • Familj: Hustrun Gunila, två vuxna barn, Sofia och Henrik.
  • Intressen: Skidåkning, resor, båtliv och hockeylaget Färjestads IF.
  • Firar: “Ingen stor fest. Åker med min fru på ett dygns spa. Planerar en vandringsresa till Italien i augusti med några kompisar.”
  • Övrigt: Varit ordförande i Frikyrkosamråd, är för tillfället sammankallande i Pingst FFS valberedning, suttit i Filadelfia Stockholms styrelse med mera.

---

Fler artiklar för dig