Jubilar

Han vill veta hur det gått för flyktingar han hjälpt

Anders Holmefurs engagemang för utsatta människor väcktes i söndagsskolan hemma i Linköping

Han har hjälpt traumatiserade flyktingar att komma tillrätta i Sverige, lett insamlingar vid stora katastrofer, startat syjuntor för kvinnor och hämtat hem ett litet barn från Bosnien.
– Jag ser med förundran och stor tacksamhet på det jag fått vara en del av. Allt är Guds nåd, säger Anders Holmefur som fyller 65 år.

När Dagen ringer sitter Anders Holmefur i en skolbuss. I bakgrunden hörs ett svagt motorljud eftersom han dragit i gång motorn för att värma upp bussen så att skolbarnen ska slippa frysa.

– Det är sexton minusgrader ute och om en stund kommer det fler skolelever, förklarar Anders som kört skolbuss sedan han för tre år sedan slutade som direktor för biståndsorganisationen Hjärta till hjärta.

Spännande i söndagsskolan

Under hela sitt vuxna liv har han haft ett starkt engagemang för andra människor, såväl i de församlingar och kristna organisationer där han varit anställd som genom frivilliga insatser på fritiden. Detta engagemang väcktes i dåvarande Filadelfia-församlingen i Linköping, numera känd som Ryttargårdskyrkan.

– De färgstarka missionärernas berättelser i söndagsskolan gjorde intryck på mig. Senare på en ungdomskonferens “offrade jag allt”, det vill säga buss- och fikapeng, för en insamling till en motorcykel till en evangelist i Brasilien. Det kändes bra att gå hem den kvällen, berättar Anders som kom till tro genom församlingens barn- och ungdomsarbete.

Längtan att få vara delaktig i att göra världen till en bättre plats att leva har lett honom in i uppgifter han som pojke bara kunde drömma om.

Han har hjälpt vietnamesiska båtflyktingar i Thailand, varit ansvarig på studieförbundet Bilda för att integrera ortodoxa kyrkor, och förmedlat 7 miljoner kronor efter tsunamikatastrofen i indiska oceanen i rollen som insamlingschef för Ge för livet, som då hette Bröd till bröder.

Återförenade liten flicka med föräldrarna

I olika perioder har Anders Holmefur även hjälpt flyktingar och varit involverad i integrationsarbete på hemmaplan. I september 1992 välkomnades de första bosniska familjerna, på flykt undan inbördeskriget i det forna Jugoslavien, till vandrarhemmet i Ljungsbro utanför Linköping. EFK-församlingen på orten, där Anders då var pastor, var aktiv i mottagandet.

– Ett ungt par hade under flykten tvingats lämna sitt nyfödda barn i Belgrad. Vi arbetade för en återförening, vilket ledde till att jag fick förtroendet att åka dit för att försöka hämta hem flickan. Genom en rad omständigheter där Gud visade sin stora omsorg, hittade jag flickan. Hon var bara sex månader gammal, och jag tog med henne till Sverige.

Medan Anders berättar om händelsen och den glädje den resulterade i, stockar sig rösten. Han ursäktar sig och förklarar att minnet fortfarande gör honom berörd.

– När jag ser de stora behov som finns och hur tufft många människor har det är det svårt, för att inte säga omöjligt, att hålla det på avstånd, säger han.

Hur hanterar du sådana situationer så att du inte blir alltför personligt berörd?

– Det bästa är nog att göra allt jag kan och lite till för att möta de behov som finns i en specifik situation. Sedan gäller det att inse att jag ensam inte kan göra allt. Jag måste lita på att Gud gör resten, säger han övertygande.

Nu fyller Anders Holmefur 65 år och vad han ska ägna sig åt som “pensionär” återstår att se. Att sätta sig i gungstolen är inget alternativ som lockar.

– Först och främst vill jag umgås mera med min hustru som fått stå tillbaka under åren då jag rest mycket och arbetat många kvällar och helger. Sedan ska jag träna upp min backhand i tennis. Det vore också intressant att få kontakt med några av de många flyktingvänner jag mött under åren. Jag skulle vilja veta hur de gick för dem.

---

Fakta: Anders Holmefur

  • Aktuell: Fyller 65 år den 13 december.
  • Bor: Ljungsbro utanför Linköping.
  • Gör: Kör skolbuss.
  • Familj: Hustrun Marianne och tre vuxna barn med familjer. Fyra barnbarn.
  • Församling: Härnakyrkan i Ljungsbro (Evangeliska frikyrkan).
  • Intressen: Spelar tennis.
  • Bibelord: Matt 25:40. (“Vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.”)
  • Önskar sig: Nya tennisskor.
  • Övrigt: Pastorsutbildad vid Örebro missionsskola, numera ALT, Akademi för ledarskap och teologi. Korpmästare i tennis i Linköping 1994.

---

Fler artiklar för dig