Jubilar

Putte Nelsson fyller jämnt och gör ny debut

Rikskända pianisten och körledaren Putte Nelsson fyller femtio och åker för första gången på julturné.
– Normalt sett brukar jag ta det lugnt i december.

När Dagen fångar Putte Nelsson är det två dagar kvar tills han åker på en landsomfattande julturné tillsammans med sångerskan Evelina Gard. Trots alla år som körledare och pianist innebär det en ny upplevelse för honom.

– Jag har aldrig åkt på julturné tidigare. Normalt sett tar jag det lugnt i december, men så landade den här turnén med Evelina Gard i mitt knä. Det var svårt att säga nej.

Putte Nelsson är känd som pianist från tv-serien Så ska det låta. Han har ett förflutet som körledare sedan 1998 och 2012 tog han hem segern i tv-programmet Körslaget. Han leder tre körer i olika städer med totalt 1500 körsångare. Han delar också ut vinster till vinnare i Postkodlotteriet.

Strålande jul – som turnén heter, görs tillsammans med Erikshjälpen, en barnrättsorganisation som ligger Putte Nelsson varmt om hjärtat. Hans pappa, missionären och pastorn Roland Nelsson, var tidigare direktor för Erikshjälpen. Putte Nelsson får något särskilt i rösten när han pratar om uppväxten med sina adoptivföräldrar.

– Vi hade inte mycket pengar men jag har aldrig känt att vi var fattiga. Mina föräldrar var sunda och hade fötterna på jorden. De var smarta och gjorde det bästa av det vi hade.

Putte Nelsson är född i Etiopien och adopterades av Roland och Gudrun Nelsson när han var tre månader gammal. Han kom till Sverige när han var nio månader.

– Jag har fått en så otroligt bra uppväxt och har aldrig haft något intresse av att söka mina rötter, säger han.

Båda föräldrarna är musikaliska och det var i hemmet musikintresset föddes. Här fick han också med sig gudstron.

– För mig har den hängt med hela tiden. Det handlar om en relation med Gud. Jag lägger lite tid varje morgon på bön och bibelläsning.

Innan Putte Nelsson bestämde sig för att satsa på piano, spelade han trummor.

– Jag var trummis åt Pingstkyrkan i Vetlanda, där vi bodde. Men pianot fanns alltid där. När jag var 21 år växlade jag om.

Han fick så småningom möjlighet att göra en spelning med Cyndee Peters och Svante Thuresson, samt åka med Credokören till USA. Det dröjde inte länge förrän musikarrangörjätten EMA Telstar hörde av sig.

– De ringde och frågade om jag ville spela åt Tommy Nilsson på Hamburger Börs.

Jämsides med tv-framträdanden, konserter och företagsgig, leder han körer i Stockholm, Linköping och Jönköping.

– Det är som tre gig i veckan. Körmedlemmarna betalar för att vara med i min kör så det finns inte utrymme för mig att ha dåligt humör eller vara trött.

– Körerna följer skolterminerna, med paus i december och januari. Jag behöver återhämtningen, den har blivit viktigare med åren.

Hur känns det att fylla jämt?

– Det är lite svårt att förstå. 50 låter mycket. Nu är jag definitivt inne i andra halvlek, säger han och refererar till fotboll, som är ett stort intresse.

– Samtidigt är det härligt att fått vara med så länge och vara frisk. Det är lätt att ta hälsan för givet men jag tackar Gud varje dag för min och familjens hälsa.

2019 startade han körresor till USA. Körmedlemmarna fick följa med till Chicago för att sjunga gospel i tio dagar. Två resor gjordes med 80 körmedlemmar varje gång.

– Första resan var fullbokad på 25 minuter, berättar han.

Intresset är stort och förhoppningen är att kunna göra fler resor under 2022. Om alla 1500 körsångare ska få åka krävs 19 resor.

– Jag får bli researrangör på heltid, säger han och skrattar.

Men först julturnén. Den pågår till den 18 december. Sedan väntar julmys med familjen och möjlighet att titta på fotboll på tv.

– Jag gillar mitt jobb men älskar att vara ledig. Jag njuter av det.

---

Fakta: Putte Nelsson

Bor: Stockholm

Familj: Frun Johanna, dottern Chatilla och sönerna Melvin och Benji.

Aktuell: Fyller 50 år den 5 december.

Firar: Ledig från turnén just den dagen för att ha stor fest för många vänner. En mindre fest väntar också i januari för de närmaste.

Intressen: Titta på fotboll (familjen har Manchester United som favoritlag) och spela paddel.

Bakgrund: Läste musik på folkhögskola 1992-1994. Jobbade i en klädbutik fram till 25 års ålder. Sa sedan upp anställningen och har sedan dess jobbat professionellt med musiken.

I tio år har han också jobbat åt Postkodlotteriet, där han två tre gånger i månaden delar ut vinster till vinnare.

Favoritbibelställe: Psalm 23

---

Fler artiklar för dig