Jubilar

Morfarledighet gav Per-Eric mersmak

Nu flyttar han närmare barnbarnen och gör en omstart i livet

I våras var han ledig morfar med barnbarnen en dag i veckan. I anslutning till 65-årsdagen går Per-Eric Ohlsson och hustrun in i ett nytt skede av livet genom att flytta till Kalmar – sju mil bort, till barnbarnen.

Per-Eric Ohlsson, eller “Per” som han ofta kallas, har varit trogen järnvägssamhället Berga i Högsby kommun i östra Småland under hela sitt liv. Men nu är villan såld och sedan första november har han och hustrun Annette flyttat in i en lägenhet i Kalmar.

– Vi har tänkt på detta länge. När hustrun så fick jobb där såg vi det som ett tecken att rycka upp rötterna lite. Det känns spännande och utmanande, säger han.

Svårt att lämna församlingen

Per-Eric Ohlsson räknar med att kunna tillbringa mer tid i stugan på norra Öland framöver. Dit tar det ungefär 45 minuter att köra från Kalmar. Framför allt hoppas han få utrymme efter att han i sommar ska sluta arbeta och ta ut pension, enligt planerna.

Svårast med flytten har ändå varit att lämna pingstkyrkan i Högsby, där Per-Eric har vuxit upp och i dag fungerar som ordförande ett litet tag till. Han har varit söndagsskollärare, ungdomsledare, suttit i äldste och styrelse och så vidare, genom åren. Församlingen har cirka 125 medlemmar.

– Det här är mitt andliga hem. En tredjedel av medlemmarna har nysvensk bakgrund och på det sättet är det en spännande och livlig församling. Att lämna församlingen är det som har varit det svåraste i den här flytten. Jag känner mig lite kluven här, även om det också känns rätt att göra något annat.

Utbildad sjuksköterska

I yrkeslivet har Per-Eric Ohlsson arbetat som sjuksköterska under många år. Först på medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus, och de senaste tio åren i primärvården, där han är verksamhetschef på hälsovårdscentralen i Blomstermåla, mitt emellan Berga och Kalmar.

– Jag har alltid velat jobba med människor och hjälpa dem på olika sätt, säger han.

Även som fritidspolitiker i Kristdemokraterna har Per-Eric Ohlsson jobbat med landstings- och sjukvårdsfrågorna. Han har även varit aktiv för partiet i Högsby kommunfullmäktige.

– Jag vill vara med och påverka, inte bara stå vid sidan och tycka. I en liten kommun är det inte så långt till besluten. Särskilt glad är jag för att ha fått kämpa för Oskarshamns sjukhus så att det fått finnas kvar.

Mersmak för barnen

Nu hoppas han få mer tid med barnbarnen. Tiden som “morfarledig” gav mersmak. Han ser det som en förmån att få rå om de små då och då. Följa med tre- och femåringen till lekparken och så vidare. Att hitta en ny församling närmare där de bor finns också på agendan.

Något särskilt firande planerar han inte inför födelsedagen.

– Jag känner mig inte som pensionär och kan inte säga att jag ser fram emot att slippa jobba. Jag kommer säkert att sakna det sociala. Men det klart det finns annat jag kan göra. Jobbet är ju inte allt.

Resedröm kvar

Alla tre döttrarna har periodvis studerat på bibelskolor runt omkring i världen. Föräldrarna har passat på att besöka dem i Uganda, Filippinerna, Hawaii och Egypten. Per-Eric Ohlsson säger att han gillar att resa. En dröm bär han just nu.

– Vi har missionärer i församlingen som finns i Argentina. Det var egentligen bestämt att jag skulle åka till dem när jag går i pension. Nu får vi se hur det fungerar med pandemin och allt. Men det skulle vara jätteroligt att få åka dit och se arbetet i verkligheten, säger Per-Eric Ohlsson.

---

Fakta: Per-Eric Ohlsson

Aktuell: Fyller 65 år söndag 21 november.

Familj: Hustrun Annette, döttrarna Sara, Hanna och Evelina, tre barnbarn.

Bor: I lägenhet i Kalmar.

Yrke: Sjuksköterska och verksamhetschef.

Intressen: Trädgården vid stugan på Öland. Församlingen. De tre barnbarnen.

---

Fler artiklar för dig