Jubilar

”Jag jobbar med att lyfta av folks skam”

Nina Erikssons liv med Jesus började chockartat i iskalla Skellefteälven. Sedan dess har hon använt podd, tv och Lp-verksamheten för att med Guds hjälp sätta människor fria.

Hon har en bakgrund av misshandel, övergrepp och droger. Efter en livsomvandlande händelse har Nina Eriksson drivits av en längtan att få se kvinnor, barn och unga bli fria från skam och förstå att de är älskade.
– Gud vill laga våra sprickor med guld, säger hon.

Nina Eriksson bjuder gärna på sig själv och är inte rädd för att sticka ut i olika sammanhang. Hon pratade om porrmissbruk i pingstkyrkor långt innan det kom upp på tapeten som ett välspritt problem. Hon har spelat misshandlad hustru i Sebastian Staksets låt “Sönder”, pratat om övergrepp och psykisk ohälsa i flera sammanhang och även fått stipendium för sitt kvinnoarbete. I allt hon gör går tron på Jesus och den frihet som hon menar att han erbjuder, som en stark, röd tråd.

– När jag var nyfrälst var det en som jobbade inom Lp som sa till mig: “Nina, förlora aldrig din frimodighet”. Den meningen fastnade i mig mer än jag någonsin kunnat ana. Sedan dess har jag alltid bett till Gud om att få behålla den, säger Nina, som ibland ser en risk med att kristna blir som pepparkaksgubbar, stöpta i samma form.

– Det är bara dumt att vi ska försöka bli likadana, vi behöver vara olika, med all den spretighet som finns inom kristenheten.

I podden “Modig och vacker”, som har över 100 000 lyssningar på de 80 avsnitt de hunnit släppa hittills, delar Nina med sig av det som ligger på hennes hjärta. I samtalen som hon har tillsammans med goda vännen Therese Hedlund, pratar hon bland annat om sårbarhet, misslyckanden och om hur Gud kan gripa in. Syftet med podden är att ge självförtroende och pepp till människor, och få fler att bli kvitt skam och skuld. Det handlar rätt och slätt om andligt självförtroende.

Jag vill ha mina skavanker – det är ju sprickor som Gud har fått laga med guld.

—  Nina Eriksson

– Om jag ska lyfta fram den inre kärnan av vad jag jobbar med så är det just skam, att få hjälpa människor att lyfta av den. Gång på gång vill jag visa min egen sårbarhet, för att hjälpa människor. Vi söker alltid efter det sårbara hos varandra, det är ju det som gör oss mänskliga. Men hos oss själva ser vi det ofta som en svaghet.

– Det vore väl trist att vara ett helt och finputsat kärl? Nej, jag vill ha mina skavanker – det är ju sprickor som Gud har fått laga med guld.

Ninas liv gjorde en tvärvändning för ungefär 16 år sedan. Märkt av ett liv i utsatthet, med psykisk ohälsa, droger och våld som en del av vardagen, går hon en dag ner i den kalla Skellefteälven för att dränka sig. Men när iskallt vatten strömmar över henne vaknar hon i stället upp från alkoholruset och börjar ropa efter räddning.

– Jag ropade inte på en kompis, jag ropade inte på mamma, utan jag bara skrek rakt ut: “Gud, hjälp mig!” Större överlåtelse kunde det liksom inte bli. Det var där allt förändrades.

Porrmissbruk, barn som far illa, utsatta kvinnor, ungdomar som lider av psykisk ohälsa – hur orkar du brinna för så mycket?

– Det är inte så svårt, för jag ser att allt hänger ihop. Men sen är det svårt att bli specialist på allt det där, för det är jag inte. Jag drar i gång saker när jag ser att det behövs, men sen vet jag inte var det ska sluta, det jag vet är att vi behöver börja, säger Nina Eriksson.

– Jag fick för många år sedan en bild av en isbrytare som gick fram över isen i mörkret, och isen krossades. Jag tänker att det kan vara min uppgift. Att gå framför!

---

Fakta: Nina Eriksson

  • Aktuell: Fyller 50 år den 14 november.
  • Gör: Driver podden “Modig och vacker” med Therese Hedlund, programleder “Nära med Nina” som sänds på TBN Nordic, och är verksamhetsansvarig för LP-verksamhetens arbete med kvinnor, ungdomar och barn.
  • Bor i Arvika med maken Peppe.
  • Önskar sig: En hundvalp (som hon vet att hon kommer att få)
  • LP-verksamheten är namnet på den beroendevård som pingströrelsen i Sverige bedriver bland missbrukare. Har fått sitt namn från grundaren Lewi Pethrus.

---

Fler artiklar för dig