Ena dagen London, andra dagen Frankfurt, i alla fall var det så före pandemin. Prästen Fetsum Natnael har sedan 25 år tillbaka sin bas i Betlehemkyrkan i Stockholm, men har samtidigt betjänat hela Europas eritreaner. Nu fyller han 60 och tror att det är slut på resandet.
År 1866 sände EFS ut sina allra första missionärer. Tre modiga pionjärer ankom till hamnstaden Massaua i Eritrea och påbörjade arbetet som 60 år senare skulle resultera i The Evangelical Lutheran Church – ett samfund som i dag har 18 000 medlemmar. En som är särskilt glad för det är Fetsum Natnael.
Hans farfar blev kristen tack vare svenska missionärer och själv växte Fetsum upp inom The Evangelical Lutheran Church. Han var aktiv som söndagsskoleledare, diakon och ansvarig för litteraturutgivning och tidskriften “Fridens Budskap”. Redan som liten fick han lära känna svenskar och ta del av deras traditioner, men han trodde aldrig att han skulle flytta till landet i norr.
– Jag var inställd på att vara kvar i Eritrea, men Gud hade andra planer, säger Fetsum Natnael.
[ 70 kristna fångar frisläppta i Eritrea ]
Det var kärleken som förde honom till Sverige. 1993 träffade han sin fru Kebra, som redan var bosatt i Stockholm. Han trivs i Sverige, men språket har varit en utmaning. Dessutom blev den svenska individualismen en chock.
– När vår första dotter föddes delade min fru rum på sjukhuset med en svensk kvinna. När hennes make kom in i rummet berättade han att han druckit upp sin hustrus juice eftersom den höll på att gå ut. Det chockade mig att de delade upp något som juice mellan varandra trots att de var samma familj.
– I Eritrea skiljer vi inte lika mycket på “ditt” och “mitt”. Det är en mer kollektivistisk kultur. Det märks också i kyrkan. Om till exempel någon i församlingen dör, åker alla medlemmar hem till de anhöriga för att visa sitt stöd, oavsett hur bra eller dåligt de känner den sörjande familjen.
Fetsum Natnael kom till Betlehemskyrkans eritreanska grupp direkt när han kom till Sverige och han fick tidigt förtroende hos medlemmarna. Han var välmeriterad och hade till exempel varit koordinator när den ortodoxa, katolska och evangeliska kyrkan i Eritrea utformade en ekumenisk läroplan i religion för hela det eritreanska utbildningsväsendet. Hans stora bibelkunskap kom väl till pass i Betlehemskyrkan där han först blev assisterande präst och så småningom föreståndare. Därtill har han rest i Europa för att betjäna eritreaner.
– Det finns inte så många eritreanska präster i Europa, så därför har de kallat mig för att hålla i dop, bröllop och begravningar. Jag har bland annat rest i Storbritannien, Tyskland, Schweiz och Norge.
[ Eritreas regering tillsätter ny patriark – vill kontrollera kyrkan ]
Fetsum Natnael har trivts med att vara på resande fot, men det tär också på krafterna.
– Nu efter corona tror jag inte att jag kommer att resa så mycket mer. Jag känner mig trött. Dessutom vill jag fokusera på församlingen här i Stockholm. Jag gläder mig över att få träffas igen och att vi får fortsätta att välkomna nyanlända eritreaner. Det är viktigt att man som ny i ett land hittar ett sammanhang.
Under pandemin har han sänt sina predikningar online som varje månad har setts av 8 000 personer – alltså betydligt fler än de 120 eritreaner som är medlemmar i Betlehemskyrkan. Men Fetsum Natnael trivs inte så bra med det digitala. Han vill möta människor. Och så vill han skriva en bok.
– Det har länge varit en dröm att samla mina predikningar och skapa en biblisk kommentarsbok på tigrinja. Det finns väldigt få sådana och behovet är enormt.
Det blir ett sätt att hjälpa kristna eritreaner även om du inte kan besöka dem?
– Ja precis.
Hur känns det att fylla 60 år?
– Det känns bra, men när jag tänker på hur snabbt alla år har gått fattar jag ingenting. Jag känner mig fortfarande ung och jag hoppas att Gud är nådefull och ger mig många fler år att leva. Jag vill åtminstone hinna avsluta boken.
---
Fetsum Natnael
Familj: Gift med Kebra, har döttrarna Danait 27 år och Nishan 25 år.
Bor: Kista.
Gör: Präst i Betlehemskyrkan i Stockholm
Aktuell: Fyller 60 år den 4 oktober.
---