Jubilar

Kallad att leda - men strävar inte efter makt

Bobby Sjölander: Jag ställer mig till Guds förfogande - alla är lika viktiga i Kristi kropp

Han leder ett av Sveriges minsta samfund, Adventistsamfundet, som har cirka 2 900 medlemmar runt om i landet.
– Jag känner mig kallad att leda, men strävar inte efter makt, säger Bobby Sjölander.

Tage Erlander var statsministern som inte sökte makten, men som likväl var makten personifierad under nästan ett kvarts sekel. För Bobby Sjölander är det ungefär på samma sätt, han har aldrig eftersträvat makt utan den verkar ha kommit till honom.

– Mitt kall är att tjäna. Jag ställer mig till Guds förfogande och för närvarande är mitt kall att leda Adventistsamfundet men det kan förändras. Jag har haft många olika uppgifter genom livet, och för mig är det inte viktigt att ha mycket eller lite makt. I tjänst för Gud är alla lika viktiga i Kristi kropp, säger han.

I livets slutskede

Att ställa sig till Guds förfogande tycks gå som en röd tråd genom Bobby Sjölanders liv. Som när han under några år bodde i USA och bland annat arbetade som kaplan, sjukhuspräst och så kallad grief counseller, eller sorgearbetsrådgivare som han beskriver sin tjänst, för patienter i livets slutskede.

Hur kom du in på den banan?

– Jag är pastorsutbildad i botten och har byggt på med olika erfarenheter när tillfälle getts. Erfarenheterna från USA har jag säkert nytta av som missionsföreståndare, det handlar ju mycket om att kommunicera med människor på olika sätt, konstaterar Bobby Sjölander, som nyligen valdes till att leda samfundet till 2025.

Han leder en organisation som totalt har cirka 100 anställda, varav ungefär hälften är placerade på Adventistsamfundets nationella kontor i Stockholm och i församlingar på olika platser i landet. Totalt har samfundet ett 35-tal församlingar i landet.

– Församlingsplantering är något som vi satsar på. Frikyrkoundersökningen som kom i våras visar hur viktigt detta är för att kunna nå nya människor med evangelium. Som kristenhet behöver vi vända trenden med församlingar som minskar, och att plantera nya församlingar är ett sätt att göra det.

Populär kockskola

Som pastorsson har han flyttat runt en del men bor sedan många år i närheten av Rimbo i Roslagen. Där finns Adventistsamfundets skola Ekebyholmsskolan med grundskola, gymnasium och sedan några år, även en helvegetarisk kockskola.

– Den har rullat varje termin sedan hösten 2018 och har varit fullbokad sedan starten med elever från många olika länder. Att leva hälsosamt är något som vi adventister förespråkar, och därför är det kul att vi i Sverige blev först i världen inom vår världsvida kyrka att starta och driva en sådan utbildning, berättar Bobby, som sitter i skolans styrelse.

När Bobby Sjölander ska koppla av från arbete väljer han ibland att ge sig ut på en sjö med ett fiskespö i handen. Där får han frid och ro och kan hämta ny kraft och inspiration för det som ligger framför. Att vara förankrad i tro på Jesus Kristus ser han som det stora i livet.

– Att fira gudstjänst och helga vilodagen är viktigt för mig. Då prioriterar jag gemenskap med Gud, familjen och medmänniskor. Jag tycker också om att ge mig ut i naturen. Vi människor omger oss ofta med mycket ljud. Att söka tystnaden och stillheten är berikande.

---

Fakta: Bobby Sjölander

  • Aktuell: Fyller 60 år den 25 augusti.
  • Gör: Missionsföreståndare i Adventistsamfundet.
  • Familj: Hustrun Merrilee, de träffades på college i England. Två söner 18 och 22 år.
  • Intressen: Fiska. Vistas i skogen.
  • Bibelord: Matt 6:33: “Sök först Guds rike och hans rättfärdighet så ska ni få allt det andra också.”
  • Kuriosa: Heter egentligen Robert, men har alltid kallats Bobby. Blev vegetarian för tio år sedan.
  • Firar: Har firat med familj och vänner.

---

Fler artiklar för dig