Jubilar

Cris Gera: “Jag har rätt att bidra till mitt land”

Musikern Cris Gera tvingades fly sitt hemland Zimbabwe efter att regeringen hade ogillat hans sång “Chema Zimbabwe”. I dag kallar han Piteå sitt hem.

– Jag gjorde en låt som fick regeringen att tro att jag kritiserat dem, det var farligt för mig att stanna kvar i Zimbabwe. I Zimbabwe har vi utmaningar med demokrati, säger han.

Cris Gera är en känd musiker i sitt hemland och kom som flykting till Sverige i januari 2018. Han hade aldrig hört talas om Sverige innan och vädret och kylan blev lite av en chock.

Inställningen

– Under de första dagarna tänkte jag “woho, den här platsen är kall!” Jag kommer från en del av världen som har extrem värme och jag trodde inte att jag skulle kunna leva i ett sånt här väder.

Men han antog utmaningen.

– Jag bestämde mig för att ha rätt inställning. Jag bestämde mig för att älska allt med Sverige. Det är jag som kom till Sverige, inte Sverige som kom till mig.

– När jag omfamnade Sveriges väder som det var, hjälpte det mig att älska svenskarna.

Nu har han varit i Sverige i snart fyra år och har lärt sig svenska.

– De människor jag mötte när jag kom till Sverige var så vänliga och hjälpsamma. De fick mig att känna mig hemma.

På flykt

Det var hans låt “Chema Zimbabwe” som fick Cris Geras liv att ta en ny vändning. Det är en sång om det politiska, sociala och ekonomiska missnöjet i hemlandet. Den släpptes 2016 och spreds på sociala medier. Anhängare till regeringen uppfattade den som kritik av myndigheten och började hota och trakassera Cris Gera.

Han flydde för sitt liv till Sydafrika. Efter ett år kom han i kontakt med den internationella hjälporganisationen ICORN, International cities of refuge network. Via dem fick han en fristad i Piteå. Sex månader senare kom också hans fru och söner till Sverige.

En rättighet

– Jag ångrar aldrig att jag skrev den sången. Den sätter ett exempel för kommande generationer. Jag är bara en artist och jag är inte ett hot för någon. Jag har också en rättighet att bidra till mitt land, landet tillhör inte bara politiker, säger han.

Cris Gera växte upp i en kristen familj och gudstron har alltid varit central i hans liv. I dag tillhör han och familjen en baptistförsamling i Piteå.

Om tron

– Jag har varit troende sedan födseln och jag har aldrig lämnat tron. Den är en del av mig. Vid en tidpunkt kände jag mig knäckt, men jag läser Bibeln och jag vet att många människor går igenom samma sak. Så du förlorar inte tron på grund av en situation som har uppstått.

I november 2020 inträffade en händelse som skakade om honom ordentligt.

– Jag fick en hjärtinfarkt och tackar Gud att jag överlevde. Nu mår jag bra men har fått stora hjärtskador och har begränsningar. Tidigare var jag duktig att springa, men om jag gör det nu får jag svårt att andas. Men jag kan fortfarande sjunga utan problem.

Prioriteringar

Vad som orsakade hjärtinfarkten vet han inte och läkarna utreder det fortfarande. Händelsen har fått honom att göra prioriteringar om vad som är viktigast.

– Det viktigaste för mig är livet. Det andra viktiga är familjen. Om du har en familj är det viktigt att du uppskattar dem, att de finns i ditt liv.

– Det tredje är att jag är glad att se människor. Jag älskar att uppmuntra människor och beröra människors liv. Jag skapar inte musik för att lyssna själv.

Saknar du Zimbabwe?

– Zimbabwe är alltid mitt hem. Där finns mina bröder, systrar, vänner och mitt liv. Jag saknar det, men just nu stannar det vid det. Situationen i Zimbabwe har bara blivit värre tyvärr. Varje dag följer jag vissa sidor på sociala medier för att veta vad som händer i Zimbabwe. Jag är med dem fast jag är här.

---

Cris Gera

Bor: Piteå

Familj: Fru och tre söner

Aktuell: Fyller 40 år den 11 augusti.

Firar: “Normalt firar jag bara mina födelsedagar med att tacka Gud för livet.” Han har inte gjort upp några planer, men misstänker att hans fru kanske har det. “Hon planerar alltid någonting, så jag vet att något händer.”

Framtidsplaner: Har just tagit CE-körkort, men planerar att studera vidare. Troligtvis till musiklärare. “Jag är musiker, men också familjefar, så jag behöver kunna försörja oss.”

Intressen: Skriva filmmanus och skriva uppmuntrande texter, som han delar på sociala medier. “Jag tror på att beröra människors liv. Det är alltid min passion, att göra något som hjälper någon annan.”

Favoritbibelvers: Allt förmår jag i honom som ger mig kraft.

---

Fler artiklar för dig