Jubilar

“Min farfars morföräldrar hette Eva och Adam”

I och med pensioneringen från Mullsjö missionsförsamling vill Håkan Johansson ägna ännu mer tid åt släktforskning

Det roligaste pastor Håkan Johansson vet är att få välkomna nya människor till kyrkan. Det har han fått göra många gånger i Mullsjö missionsförsamling de senaste 15 åren. Men nu närmar sig pension.

Om bara någon vecka håller Håkan Johansson sin sista predikan i tjänsten. En lång pastorsgärning tar officiellt slut i och med pensioneringen från Mullsjö missionsförsamling.

– I grund och botten känns det bra, men det är klart att det också är förknippat med vemod. Den senaste tiden har jag kommit på mig själv att tänka: “Nu är det sista styrelsemötet” eller “Det här är sista nattvardsgudstjänsten”.

Håkan Johansson blev kristen tack vare Missionskyrkans barnverksamhet i Kvillsfors utanför Vetlanda. Föräldrarna var inte aktiva i kyrkan, men genom söndagsskola, scouter och tonår fick Håkan så småningom en tro – och en kallelse.

– En dag tog pastorn i församlingen mig åt sidan och sa: Är det inte så att Gud kallar dig till pastor? Jag var totalt oförberedd på det, men kände att jag ville ge det en chans. Jag blev ungdomsledare och sedan student på pastorsutbildningen. Och kände genast att jag hamnat rätt!

Det blev tjänst på Östra Gotland, i Stenungsund och i Linghem. Och till sist Mullsjö.

Vad kommer din sista predikan att handla om?

– Jag går och grunnar på det nu. Två teman som varit viktiga för mig i min tjänst kommer troligen att finnas med. Dels är det Jesu förbön om att vi ska vara ett, dels bilden av Gud som treenig. Vi kan ha olika teologi, olika åsikter om saker och ting, men uppmaningen från Gud är att vi ska vara ett. När det gäller treenigheten har vi ibland en tendens att fokusera enbart på Jesus, men genom att också lyfta upp Fadern och Anden visar vi på helheten i Gud.

Vid sidan av arbetet har Håkan Johansson de senaste 25 åren ägnat mycket tid åt släktforskning. Han minns hur han som liten upplevde det som en högtidsstund att få sitta med sin pappa och höra honom berätta historier från förr. Ofta samma historia flera gånger. När han själv började släktforska tog han reda på mer om människorna som hans pappa berättat om.

– Min farfars morföräldrar hette Eva och Adam och torpet som de bodde i kallades i folkmun för “Paradiset”, det var lite kul.

– Sedan upptäckte jag en annan som var med i Karl XII:s armé vid slaget vid Poltava, han blev tillfångatagen men lyckades fly från Ryssland ett par år senare. Sedan han tagit sig hela vägen tillbaka till hembygden gifte han sig och fick barn. Tanken svindlar när jag tänker på att det var en förutsättning för att jag skulle födas långt senare.

Släkten, såväl som familjen, är viktig för Håkan Johansson. Han umgås gärna, tillsammans med frun Elisabet, med barn och barnbarn, och hoppas kunna göra det ännu mer efter pensioneringen.

Den stundande födelsedagen kommer att firas i stillhet, men kanske blir det kalas längre fram. Bemärkelsedagen accentuerar det Håkan har fått erfara både genom pastorstjänst och släktforskning.

– Varenda människa är egentligen ett osannolikt livskapitel, senaste länken i en obruten kedja av generationer. Det är ganska stort att leva.

---

Håkan Johansson

  • Ålder: Fyller 65 den 10 juni.
  • Familj: Frun Elisabet och fyra vuxna barn med familjer.
  • Bor: Mullsjö.
  • Gör: Pastor och föreståndare i Mullsjö Missionsförsamling.
  • Intressen: Släktforskning, naturvetenskap: kosmologi och geologi.
  • Favoritbibelord: Rom 12:3-8 och Matt 28:18-20.
  • Aktuell: I och med 65-års dagen går Håkan Johansson i pension.

---

Fler artiklar för dig