Jubilar

Ing-Marie Alvfén: Jag var ett blygt barn men känd ändå kallet som evangelist

Som ung var Ing-Marie Alfvén tillbakadragen. Ändå upplevde hon att Gud kallade henne till att vara evangelist.
Kärleken till Jesus drev henne att be magistern komma på tältmöte.

Ing-Marie Alfvén fick ett gudsmöte när hon var tolv år. När hon gick i mellanstadiet ville hon se människor frälsta och fick mod att göra sådant hon annars inte skulle ha vågat.

– Trots att jag var blyg och hade dålig självkänsla bjöd jag med mina klasskamrater till kyrkan på olika aktiviteter. Jag tjatade även på min magister att han skulle komma på tältmöte. Första året kunde han inte, men jag försökte nästa år igen. Till slut följde han med.

Hon förklarar att när det handlar om Jesus är det kärleken som driver henne.

Längre upp i tonåren kom hon lite på glid, som hon beskriver det, men när hon var 17 år följde hon med pingstkyrkan på en missionsresa till Portugal. Det blev en vändpunkt.

– När jag var ute på en promenad i min ensamhet och kom till en borg, sa jag till Gud: “Antingen är hela Bibeln sann eller så är hela Bibeln falsk”. I samma ögonblick kom en fantastisk kärlek över mig och jag bara grät. Jag visste att det var Jesus. Där började jag leva.

Ing-Marie och Mikael Alfvén från Love and Hope.

Hennes blivande man, Mikael Alfvén, var med på samma resa. Men innan paret gifte sig, fick Ing-Marie en liten varning av Mikael.

– Han sa: “Jag vill att du ska veta att du kommer att få vara mycket ensam”, för han visste vad Gud hade kallat honom till. Då tänkte jag inte så mycket på det, men visst har det varit tuffa stunder. Ibland har jag varit ensam med flera sjuka barn, men Gud har alltid varit trofast, jag har aldrig ångrat mig.

Ing-Marie fick också ett särskilt tilltal från Gud som har följt henne.

– Man får vissa ord från Gud som formar ens liv. Till mig sa han: “Du ska vara hemma och investera i dina barn”. Det var ovanligt då och i dag är det ännu mer ovanligt.

För Ing-Marie har Gud och familjen haft högsta prioritet. Men hon upplever samtidigt att hon har fått tjäna som evangelist i vardagen.

– Jag har levt i min kallelse även om jag inte har predikat. Jag har fått tala med mammorna om Jesus när vi har suttit med barnen i sandlådan, säger hon och fortsätter:

– Det är lätt att vi tänker att en evangelist är på ett visst sätt, men Gud vill ha det unika.

Hon tror att det är lätt att vi i västvärlden blir bekväma och missar syftet med varför vi är här.

– Vi har en kort tid här på jorden. Det viktigaste är att vi får möta Gud och hans kärlek. Det är den som ska driva oss i allt och i mötet med människor.

2010 startade Ing-Marie och Mikael Love Nepal, som ett projekt i den egna missionsorganisationen Mission Good News. När arbetet sedan utvidgades till fler länder fick det namnet Love and Hope.

I dag pågår arbetet både i Nepal och Indien, i samarbete med barnhem på plats.

I Sverige är paret numera bosatta i Ödeshög, sju mil från Jönköping, där de för första gången tjänar som pastorspar sedan hösten 2019.

– Vi fick höra att det fanns ett behov av en pastor här nere, men trodde inte någon skulle kalla oss då Mikael är känd som evangelist. Det är helt nytt för oss, men både Mikael och jag älskar det, säger Ing-Marie Alfvén.

Sista veckorna har dock varit tuffa. Båda har haft covid-19 och maken Mikael har drabbats av långtidscovid, där feber och andnöd kan blossa upp plötsligt.

Upplever du ett stöd från Gud trots corona?

– Jag har inget tvivel om att Gud är med oss. Jag tror att den egna relationen med Gud är jätteviktig. Då lär man känna Gud. Han har inte sänt corona, men han har lovat att han är trofast. Tro är att vila i att han tar hand om det här.

---

Fakta: Ing-Marie Alfvén

Bor: Ödeshög

Familj: Mannen Mikael och barnen Natanael, Jonatan, Evelina och Johannes.

Aktuell: Fyller 55 år den 30 maj. “Först hade vi tänkt att barn och familjer skulle komma men vi skjuter fram det på grund av att Mikael inte mår bra just nu.”

Önskat sig: Inlines då hon gillar att vara ute i naturen. Spelade bandy som ung och tycker det är kul med skridskor.

Intressen: Naturen, motion och djur (älskar hästar). Springer, cyklar och paddlar kajak. “Det är det sätt jag hämtar energi på. Jag njuter av kombinationen av motion och natur.”

Favoritbibelställe: Psalm 63:2-9: Gud, min Gud, dig söker jag, min själ törstar efter dig, min kropp längtar efter dig, som ett kargt och uttorkat land. Då skådar jag dig i helgedomen jag ser din makt och din härlighet. Din nåd är mer värd än livet. Min tunga skall prisa dig. Jag vill lova dig så länge jag lever och åkalla dig med lyfta händer. Min hunger stillas som av feta rätter, jag lovsjunger dig med jublande tunga. Jag minns dig när jag gått till vila, jag tänker på dig i nattens timmar, ty du kom till min hjälp, i dina vingars skugga jublar jag. Jag håller mig tätt intill dig, din hand ger mig stöd.

Värt att veta: Hela familjen är delaktiga i arbetet i Nepal och Indien. Johannes är ansvarig för arbetet i Nepal och Jonatan för arbetet i Indien. Hjälporganisationen Love and Hope är huvudman för secondhandbutiken Love and Hope, som är en egen organisation.

---

Fler artiklar för dig