Jubilar

Eva Holma strävar efter ett färgrikt liv med sorgen som en röd tråd

Eva Holma spelade redan som elvaåring orgel på en begravning för två innebrända barn

Hon växte upp i Vittangi i nordligaste Sverige, har bott i Israel och turnerat i Ryssland med Viktor Klimenko. Eva Holma har ett rikt och kulturskiftande liv bakom sig, med många dalar och toppar. Men att Jesus burit henne genom allt, det vittnar hon gärna om.

För tillfället bor Eva Holma, konstnär och kyrkomusiker, i Nyköping, för att där kunna hjälpa yngsta dottern med hennes fem barn. Även jack russeln behöver passas och rastas, vilket Eva gärna bistår dottern med. Men längtan tillbaka till Dalarna går inte att blunda för och Eva tvivlar inte på att hon återvänder dit inom kort.

– Där har jag upplevt mina finaste år i livet. Människorna där är öppna och har varma hjärtan, säger Eva och jag nästan hör leendet genom luren.

Hon har alltid varit känslig för stämningar och för den osynliga världen, som hon säger. Redan som barn upplevde Eva änglarnas närvaro och kände en fascination inför det andliga. Hon växte upp i en mycket musikalisk familj och det var naturligt att även hon började spela tidigt. Redan som 11-åring hade hon sin första tjänstgöring som kyrkomusiker, på en begravning för två barn som dött i en brand.

– Ett barn som spelar på en begravning för två döda barn – bisarrt egentligen, men den upplevelsen gjorde att jag fick konfronteras med sorgen tidigt i mitt liv och jag kan se att det blivit som en röd tråd genom alla år, säger Eva.

– Jag kunde se redan då att jag hade något att ge – det var som att Gud lade grunden för mig att kunna handskas med svår sorg. Jag har aldrig varit rädd för att möta människor i sorg.

Till skillnad från en del andra, som drar sig för att ringa en bekant som går igenom något svårt, har i stället Eva velat visa att hon finns där. Hon nämner sin vän Birgitta Yavari, konstnär verksam i Israel, som ett exempel. I samband med att Birgitta förlorade sin 12-årige son blev hon även lämnad av en del som stått henne nära. Eva, som befann sig hos vänner i Betlehem vid den tiden, tyckte sig höra Guds röst som sa att hon borde bege sig till Birgitta.

– Jag ignorerade det först, men Guds röst återkom tre gånger innan jag till sist gav mig iväg. Där satt hon ensam med sin djupa sorg. Jag behövde inte säga många ord, bara finnas vid hennes sida. Vi gick till synagogan, gick och simmade, promenerade med hunden. Det var det som behövdes just då.

– Vi borde inte vara rädda för sorgen eller för det mörka, inte om vi känner Jesu hjärta. Men vi har alla olika kallelser, detta har varit en av mina, konstaterar Eva.

Konsten och musiken har tagit stor plats i hennes liv. Som kyrkomusiker i olika församlingar har hon lett barnkörer och gospelkörer – något hon minns med stor glädje. Hon har även turnerat tillsammans med den kristna artisten Viktor Klimenko under flera år, i både Ryssland, Finland och Sverige. Att lämna de fem barnen hemma hos sin mamma var dock inte alltid lätt. Efter 16 års äktenskap hade det tagit slut och som ensamstående mamma har Eva fått kämpa extra mycket. Bland annat då hennes mellandotter gick in i en djup depression efter en traumatisk skilsmässa, något Eva minns som en mycket mörk period.

– Men tänk ändå vilken underbar Herre vi har. Vi bad och vi fastade och hon blev inte skadad. Hon reste sig som en fågel Fenix och är i dag full av sång och musik, säger Eva Holma.

– Jesus räddade henne från döden och han har räddat mig med, flera gånger om.

---

Eva Holma

  • Aktuell: Fyller 70 år den 19 maj
  • Gör: Konstnär, musiker, dansare. Ställer ut sin konst i Ludvika längre fram i år: ” Bland Barn och Änglar och Herren Själv”.
  • Familj: Fem barn och sju barnbarn.
  • Bor: Just nu i Nyköping för att hjälpa ena dottern med hennes barn.
  • Intressen: Förutom att ägna sig åt konst, musik och bön lagar Eva gärna vegetarisk mat som hon bjuder släkt och vänner på.

---

Fler artiklar för dig