Jubilar

Inköp av ljudanläggning blev starten på Svens yrkeskarriär

Företagaren och ljudteknikern vill med sitt liv försöka visa på att det finns ett alternativ till “jag, mig och mitt”.

Ljud och musik har alltid varit en central del av Sven Parks liv. Nu fyller företagaren och ljudteknikern 60 år och med himlen som mål har han ingen åldersnoja.

Allt började med att det behövdes en ljudanläggning till Leksands ungdomskör i slutet av 1970-talet. Sven spelade trummor i kören medan hans bror Bengt var pianist och tillsammans bestämde de sig för att göra en investering. Ljudanläggningen kom att användes av kören, men när en fem veckor lång Nytt Liv-kampanj arrangerades i Leksand sommaren 1979 anlitades bröderna för att sköta ljudet där. Betalningen var 7 000 kronor och samma höst bestämde de sig för att starta det företag som de än i dag driver.

– Jag är väldigt nöjd med livet, jag har familj, vänner och en församling som jag trivs i, säger Sven Park till Dagen.

Basen för företagsverksamheten har hela tiden varit Insjön, en mil söder om Leksand. Därifrån har bröderna utgått både när de har åkt på turnéer och när de har hyrt ut ljud- och ljusanläggningar.

Sven avslutade sin skolgång efter årskurs 9 och började arbeta som säljare på en radiobutik. På grund av att han aldrig har satt sig i skolbänken sedan dess säger han att han har hunnit med “otroligt mycket”.

– Jag har fått besöka så många spännande platser i mitt liv. Jag har varit i Indien, Kina, Island och Svalbard och naturligtvis många platser i Europa.

Successivt har verksamheten i företaget utökats och de senaste fyra åren har Sven framför allt jobbat med firmans plastfabrik där bland annat de välkända Seltinburkarna tillverkas.

– För egen del har teknikdelen minskat, men jag har haft några producentjobb som jag har gillat, bland annat var jag teknisk producent när skid-VM gick av stapeln i Falun och jag har jobbat med kringarrangemang runt Vasaloppet. Vi ansvarar också för ljud och ljus i Tegera Arena (Leksands IF:s hemmaarena) och jag är därför på plats på nästan alla hemmamatcher.

Sven erkänner utan omsvep att han arbetar för mycket (arbetsdagarna är ofta 12 timmar långa). Dessutom är han ordförande i Insjöns Frikyrkoförsamling (Evangeliska frikyrkan/Equmeniakyrkan) och engagerad i skolrådet på kristna Banérskolan.

– Jag försöker ta igen det på helgen genom att inte göra alltför mycket. En fördel med att vara egenföretagare är ändå att jag har ganska stora möjligheter att disponera min tid. Och dessutom tycker jag att det mesta jag håller på med är roligt.

Hur känns det att fylla 60?

– Inte så tokigt. Jag har ingen noja över att bli gubbe och om man vet vart man är på väg är det ingen ko på isen.

Och det är himlen du syftar på då?

– Absolut! Vårt slutliga hem.

Sven nämner ytterligare ett uppdrag som har varit viktigt för företaget – men som kanske har spelat en ännu större roll för honom privat.

– Under flera år hyrde vi ut ett tält till Tällberg Forum, en internationell konferens i Tällberg som samlade världens intelligentia. Syftet med konferensen var inte att det skulle fattas en massa beslut utan i stället var det tänkt som en öppen plattform för diskussion. Forumet har präglat mig en hel del: “How on earth can we live together?” och det blev också en påminnelse om hur viktig kristen humanism är.

– Att vara medmänniska, eller medvandrare, är kanske den allra viktigaste uppgiften vi har som kristna. Att med mitt liv försöka visa på att det finns ett alternativ till “jag, mig och mitt” och dela tron på Jesus till andra är vad jag vill helst.

---

Fakta: Sven Park

  • Aktuell: Fyller 60 år på måndag, den 8 februari.
  • Bor: Insjön, strax söder om Leksand.
  • Familj: Hustru och två barn. Dessutom fyra äldre barn från ett tidigare äktenskap och nio barnbarn.
  • Lyssnar helst på: “Gospel, det är det jag är uppvuxen med. Allt ifrån Andraé Crouch och framåt. Dessutom gillar jag funk, till exempel Tower of Power och Blood, Sweat & Tears. Sedan har jag turnerat med många av de kristna artisterna i Sverige och jag lyssnar så klart på dem också.”
  • Firar: Väldigt enkelt med barnen och deras familjer.
  • Drömmer om: “Att tillsammans med barn och barnbarn hyra alla fem husen i den lilla byn Malathiros på Kreta som jag har besökt många gånger.”

---

Fler artiklar för dig