Jubilar

Barnsjuksköterskan med hjärta för Nepal

Pernilla Ardeby är specialist på hur man bemöter barn inom vården, en kunskap hon byggt upp då hon var ute på missionsfältet i Nepal.

I vanliga fall jobbar Pernilla Ardeby på barnakuten i Karlstad, men hon konstaterar att det här året är inget sig likt. Sedan pandemin slog till har arbetet förändrats, färre barn söker sig till akuten och hon jobbar därför även med vuxna patienter på akutmottagningen.

– Jag är van att ha såpbubblor som det viktigaste arbetsredskapet, säger hon.

– Efter att ha jobbat med sjuka barn i 29 år så var det en stor utmaning att börja jobba med vuxna. Kan man blåsa såpbubblor för dem? Gillar de babblarna?

Pernilla Ardeby, jubilar

Förälskad i landet

Att Pernilla är specialiserad på barns rättigheter inom sjukvården har mycket med Nepal att göra, ett land som ligger henne mycket varmt om hjärtat. Första gången hon arbetade där var 1993 som ÖMU-stipendiat (Örebromissionens ungdomsstipendiat).

– Jag blev förälskad i landet men såg också att det fanns brister i smärtlindring och bemötandet av barn. Det var där det föddes en längtan i mig att få jobba med att göra skillnad i barnsjukvården i Nepal, säger hon.

Senare i livet fick hon den möjligheten. Mellan åren 2008 och 2012 var familjen Ardeby utsända till Tansensjukhuset, som drivs av en kristen nepalesisk organisation.

– Det var fem underbara år som satte spår i hjärtat hos alla i familjen.

Tansensjukhuset i Nepal

Tog fram kurs

Under tiden i Nepal skapade Pernilla en barnsjukvårdskurs, Pediatric Nursing Course, med fokus på smärtlindring, omvårdnad och barns rättigheter, en kurs som nu används på flera sjukhus i landet.

Pernilla är lyrisk när hon berättar om Nepal och det märks att hon har ett stort hjärta för landet. Men hon tar också upp hur märkligt det var att komma tillbaka till Sverige efter fem år som missionärer.

– Vi fick en omvänd kulturkrock, berättar hon.

– Vi kom tillbaka när mobiltelefonerna och sociala medier-eran hade börjat och det verkade svårare att leva här och nu.

Pernilla Ardeby, jubilar

Har format henne

Pernilla berättar att åren i Nepal har format henne på många sätt och hjälpt henne att inse vad i livet som är viktigt på riktigt.

– Värmen mellan människor, förmågan att leva i nuet och den enkla livsstilen var så tydlig där. Att SE människorna runt sig, att leva nära sin familj och att leva nära Jesus är av så mycket större värde än de materiella aspekterna av livet eller att göra karriär, säger hon.

Pernilla menar att pandemin kan göra det tydligare även för människor i Sverige.

– Jag tror att det som händer i Sverige nu inte bara är av ondo, säger hon.

– Vi har fått en ofrivillig paus i livet. För många innebär restriktionerna mer tid att bara vara, att reflektera och få mer tid med familjen. Det är en tid för oss som församling att finnas där för människor runt omkring oss. Det är en tid att få tag på vad som är viktigt på riktigt!

Pernilla Ardeby, jubilar

---

Fakta: Pernilla Ardeby

  • Pernilla Ardeby jobbar som barnsjuksköterska och bor i Karlstad.
  • Familjen består av maken Otto samt de fyra barnen Ida 21 år, Moa 19 år, John 13 år och Juni 7 år.
  • På söndag fyller Pernilla 50 år vilket ska firas coronasäkert med familjen i en stuga i Dalarna.
  • Där får hon möjlighet att åka längdskidor, en av hennes passioner.
  • Pernilla är engagerad i Korskyrkan i Karlstad där hon bland annat är med och tar fram en minimusikal som handlar om psykisk ohälsa.

---

Fler artiklar för dig