Jubilar

Församlingsarbete, journalistik och djurskötsel

Småbarnsmamman Sara Engström: Jag trivs med att att ha många bollar i luften samtidigt.

Församlingspedagog, journalist, kommunikatör och bonde. Småbarnsmamman Sara Engström kan sätta flera olika titlar på sitt cv.
– Jag är en mångsysslare och gillar att ha många bollar i luften samtidigt, säger hon.

Sedan februari i år är Sara Engström ansvarig för barnverksamheten i EFS-kyrkan i Ängelholm. Tjänsten innebär att hon också ansvarar för församlingens hemsida och sociala medier, och den kombinationen passar henne utmärkt.

– Barn och unga har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag har tidigare jobbat som ungdomsledare i Markaryds församling i Svenska kyrkan. Tidigare arbetade jag som journalist och att få jobba med kommunikation i en församling är jätteroligt, säger hon.

Inspelningar i kyrkan

Coronapandemin innebar att hon fick nytta av sina journalistiska kunskaper och erfarenheter på ett sätt som hon aldrig kunde förutse när hon tackade ja till jobbet.

– Den vanliga verksamheten på plats i kyrkan tvingades vi ställa om. Jag har spelat in söndagsskolfilmer som barnen fått titta på hemma och medverkat i gudstjänster som har livesänts från kyrkan under hela pandemin, berättar Sara Engström för Dagen.

Sin journalistutbildning fick hon på Skurups folkhögskola efter att först ha tagit en teol kand-examen med sikte på att bli församlingspedagog. Valet att under en period i stället satsa på journalistiken ångrar hon inte.

– Ända sedan jag var tio år och fick vara med i Lilla sportspegeln har jag haft en dröm om att bli sportjournalist, förklarar Sara Engström som under utbildningen på Skurup gjorde praktik på Helsingborgs dagblad där hon sedan fick en fast tjänst.

Sara Engström.


Träffade sin förebild

Åren på Helsingborgs Dagblad beskriver hon som fantastiskt roliga. Först som lokalredaktör i Ängelholm och senare som medarbetare på sportredaktionen i Helsingborg, vilket ledde till att hon träffade en av sina förebilder.

– 2011 åkte jag till Tyskland och bevakade fotbolls-VM för damer. En dag under en träning fick jag syn på Jane Björck, en pionjär bland kvinnliga sportjournalister och som jobbat i många år på SVT. Jag gick fram till henne och berättade att hon hade stor del i att jag blev sportjournalist.

Det hela blev inte sämre av att de blågula damerna tog VM-brons. Att Sara slutade som journalist berodde delvis på att hon träffade Johan, som hon har bildat familj tillsammans med. De är föräldrar till en liten kille och en liten tjej.

– Att jobba kvällar och helger fungerade när jag levde ensam. Men med en pojkvän kändes det inte lika bra och med små barn skulle det vara svårt, säger Sara som jobbar 60 procent precis som Johan, som är kyrkvaktmästare.

Bonde på deltid

Övriga delen av tiden ägnar de bland annat åt att vara deltidsbönder. Verksamheten är småskalig och omfattar kor, grisar, får och höns. De de föder upp djuren och säljer kött direkt till konsumenter.

– Jag är själv uppväxt på en bondgård och har alltid velat göra detta, berättar Sara Engström som också hinner med att skriva krönikor i en lantbrukstidning och hoppa in som frilansare när möjlighet finns.

---

Fakta: Sara Engström

  • Aktuell: Fyller 40 år den 15 oktober.
  • Bor: Örkelljunga i Skåne.
  • Familj: Maken Johan, barnen Simon, 4,5 år, och Vera, 3,5 år.
  • Gör: Ansvarig för barnverksamheten i EFS-kyrkan i Ängelholm och bonde på deltid.
  • Församling: EFS-kyrkan i Ängelholm som har drygt 200 medlemmar.
  • Favoritbibelord: Psaltaren 25: 4-10. “Det stod på kortet mamma och pappa gav mig när jag konfirmerades och det har följt mig genom livet sen dess.”
  • Intressen: Idrott, motion, vara i naturen, spela piano, djur.
  • Önskar sig: En upplevelse tillsammans med familjen.
  • Firar: Firade i lördags med familj och vänner.

---

Fler artiklar för dig