Jubilar

Moni Höglund tar gärna språng ut i det okända

“Om jag inte klarar av det kan jag göra något annat”

Hon sa ja när hennes man friade innan de ens hunnit bli ihop och hon gick från frikyrkoprofil till präst när Gud kallade.
Moni Höglund tvekar inte inför att fatta avgörande beslut.
– Jag är kallad till att vara Moni, säger hon.

Moni Höglund har varit en välkänd röst i kristenheten i många år. Länge var hon pastor i Immanuelskyrkan i Örebro, en del av Evangeliska frikyrkan, och hon hade en profilerad roll som tv-pastor. Därefter skedde ett uppmärksammat byte till präst – och nu arbetar hon som församlingsherde i S:t Mikaels kyrka i Örebro. Det har gått ett år sedan hon tillträdde sin tjänst, men hon känner fortfarande att det finns nya saker att lära.

– Det är en helt ny tjänst för mig med stort ansvar och många saker som jag inte har gjort förut som jag måste sätta mig in i, som budgetansvar. Jag trivs med jobbet men det är en utmaning, säger hon.

Moni Höglund, präst i S:t Mikaels kyrka


Avgörande beslut

Utmaningar är å andra sidan ingenting som har avskräckt Moni Höglund tidigare. När hon nu fyller 60 år kan hon se tillbaka på ett liv som är fyllt av avgörande beslut och oväntade språng.

– Jag har tänkt att “om det är det jag vill göra, då gör jag det”. Då har jag inte satt så stor prestige i om jag klarar av det för i så fall kan jag göra något annat. Det tror jag är en styrka. Jag har tyckt att det har varit spännande med nya saker ända sedan 15-årsåldern, säger Moni Höglund.

Det var då, vid 15 års ålder på ett läger på Gultebogården, som hon beslutade sig för att leva ett liv med Gud.

– Det var ett väldigt avgörande beslut, en vändpunkt. Jag hade varit ganska blyg innan, säger hon.

Moni började läsa teologi vid Örebro missionsskola, vilket skulle leda till ytterligare ett avgörande beslut några år senare – den här gången med minimal betänketid. Hennes man Willy friade nämligen innan de ens hade hunnit bli ihop.

– Vi hade gått en danskurs medan vi gick på Missionsskolan och skulle öva. Så kom en lugn låt och vi hade bara tränat bugg, och så jag tänkte “vad gör vi nu?”. Då gick han ner på knä och friade till mig. Det var i maj och vi gifte oss i mars året efter, och nu har det gått 36 år, säger hon med ett skratt.

Moni Höglund, präst i S:t Mikaels kyrka


Starkt tilltal

2008 kom så det tredje stora beslutet – att läsa till präst. Som en välkänd frikyrklig röst var tillkännagivandet förvånande – och till och med upprörande – för några. Dessutom innebar det en återgång till skolbänken med komplettering av utbildning och några ekonomiskt tuffare år. Ändå har hon inte tvekat på att det var rätt beslut.

– Jag fick ett oerhört starkt tilltal från Gud. Sedan kan jag fortfarande fundera på varför Gud ville det här. Vad är anledningen till att jag ska vara där jag är nu? Det får jag kanske aldrig svar på, men jag tvivlar inte på beslutet, säger hon och utvecklar:

– För mig är jag inte bara kallad till att vara präst utan till att vara Moni och ett Guds barn. De gåvor jag har kan jag använda lite överallt, och jag tänker att om jag är sann mot det så följer jag min kallelse bäst. Därför är det inte att vara just präst som är avgörande.

Och om kallelsen tar Moni Höglund vidare kan det hända att det än en gång sker i en oväntad riktning.

– Jag har sagt att jag vill läsa en till utbildning i livet – till att bli skådespelare, säger hon och skrattar.


---

Fakta: Moni Höglund

Aktuell: Fyller 60 år 2 oktober

Gör: Församlingsherde i S:t Mikaels kyrka i Örebro

Familj: Maken Willy, fem barn med respektive och åtta barnbarn

Bibelord: Matteus 7:12: “Allt vad ni vill att människor­na skall göra för er, det skall ni också göra för dem.”

Önskar: Upplevelser

Senast lästa bok: Tro, dogmer och biologi. - Bruce H Lipton

---

Fler artiklar för dig